iradenin terbiye edilişi
İstikrarlı çabalarımızın önündeki asıl engel; kolay pes etme, umursamazlık, tembellik ve aylaklık olarak adlandırabileceğimiz ve üzerimizden hiç eksik olmayan o zihinsel durumumuzdur.
JULES PAYOT – İRADE TERBİYESİ
***
İrade Terbiyesi, 1894 yılında Fransız pedagog Jules Payot tarafından kaleme alınmış bir kitaptır.
Bizatihi Cemil Meriç tarafından “Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” şeklinde tanımlanmıştır.
Dilimize ilk olarak 1926 yılında “Terbiye-i İrade” ismiyle tercüme edilmiştir. Ardından redakte amacıyla Münür Raşit tarafından 1932 yılında tekrar ele alınmış fakat hak ettiği değeri görmeden tarihin tozlu sayfalarında yerini almıştır.
O yıllardan sonra baskılarına ulaşılamayan kitap, 2018 yılında Ediz Yayınları tarafından Hakan Alp ile tekrar tercüme edilmiştir.
Kitap, kalıcı olmayan anlık zevklerin hayatın bütününe nasıl etki ettiğini, çalışmanın verdiği mutluluğu detaylı bir şekilde anlatmıştır.
Kitap içerisinde; isteksizlik, cesaret kırıcı teoriler, mücadele edilecek düşmanlar, cinsel dürtü ve şehvet, irade terbiyesinde tefekkürün öneminden bahsedilmiştir.
Kitaba göre iradesizliğin asıl sebebi içsel dürtülerimizdir. İnsan çaba göstermekten bilhassa süreklilik gerektiren işlerden korkar ve bunu geçiştirmek için çeşitli yollara başvurur. İçsel faktörleri desteklemek ya da uyandırmak ise çevresel faktörlerin görevidir. Yanlış arkadaşlıklar gibi çevresel faktörler iradesizliğe yol açacaktır. Bunu aşmanın yolu ise tefekkür ve eylemdir. Tefekkür, derin düşünme yapısı olarak tanımlanır. İşimize yarayacak her türlü duygu ve düşünceyi beynimize kazıyıp bunları kalıcı hale getirmek tefekkürdür.
Ali Fuat Başgil, kitap hakkında: “İrade Terbiye’sini okumaya koyuldum. Oldukça içimde tahassür ve nedametle karışık müphem bir acı duymaya başladım. Kendi kendime, ah bu kitap, on sekiz yirmi yaşlarımdayken elime geçmeliydi diyor ve geciktiğim için üzülüyorum.” demiştir.
‘Bu kitabı okumak için çok geç mi’ diye soranlarımız olacaktır. Zira hiçbir şey için geç değildir. Gelin görün ki zaten çok toyken bu kitabı idrak edebilmek bir hayli zor olacaktır.
Kitabın hayata dair pek çok konuda önümüzü aydınlattığına inanıyor ve şiddetle tavsiye ediyorum.
***
Kaynakça:
https://www.neokuyorum.org/irade-terbiyesine-genel-bir-bakis-irem-alaydin/