İTSO’dan ‘Sosyal Girişimcilik ve Fark Yaratan Kadınlar’ semineri…
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile kadın girişimcilere ve girişimci adaylarına yönelik olarak “Sosyal Girişimcilik ve Fark Yaratan Kadınlar” konulu seminer gerçekleştirdi.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), İTSO Kadın Girişimciler Kurulu ve İzgören Akademi işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile Oda üyesi kadın girişimcilere ve girişimci adayı kadınlara yönelik olarak “Sosyal Girişimcilik ve Fark Yaratan Kadınlar” konulu seminer düzenledi. Oda Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer, İnegöllü girişimci kadınlar tarafından ilgiyle takip edildi.
HAYATIN OLMAZSA OLMAZLARI
8 Mart Dünya Kadınlar gününün önemine değinerek konuşmasına başlayan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hatun Malgaralı, “Hayatın olmazsa olmazları, toplumun temel taşları olan kadınlarımızın siyasi ve ekonomik bakımdan farkındalığını ortaya koymak için bu programı tertip ettik. Programda emeği geçenlere ve katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
DAHA İYİ BİR DÜNYADA OLMAK İSTİYORUZ
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Eşbaşkanı Müfide Karaduman, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle bir aradayız. 8 Mart uluslararası bir gün, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmıştır. Dünyada 1910’larda, Türkiye’de ise ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Hem dünyada hem de ülkemizde kutlama olarak geçen bu özel günün gerçeğinde acı bir tarih yatmaktadır. ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında çalışan kadın işçiler, çok ağır çalışma koşulları, uzun iş günleri ve buna karşın düşük ücretlerden dolayı tepki göstererek daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başlamışlardır. Bu sırada çıkan yangında fabrika içerisinde bulunan 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir. Takvimlerin 8 Mart 1857’yi gösterdiğinde bu olaydan sonraki zamanlarda bu olayın gün olarak kutlanmasına karar verilmiştir.
İlk kez 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de anılmıştır. Anmaların 8 Mart olarak değiştirilmesi ise 1921’de Moskova’da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında karar verilmiş. ABD’de ise 1960’lı yıllarda anılmaya başlanmış. BM ise 66 yıl sonra 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul etmiştir. 8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri bir gündür. Yaşamımızın doğumdan ölüme her anında varlıklarıyla onurlandığımız, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakâr kadınlar olarak çalışma hayatında, sosyal yaşamda ve siyasette daha fazla söz sahibi olmak istiyoruz. Biz işimize gönülden bağlıyız. Ekip çalışmasına yatkınız, çözüm odaklıyız, stratejik düşünebiliyoruz, yeniliklere açığız. Korkmadan sokakta yürüyebildiğimiz, cinsiyetimizden dolayı kendimizi kanıtlamak zorunda olmadığımız, saygı gördüğümüz daha iyi bir dünyada olmak istiyoruz. Her zorluğun üstesinden gelen, kendine inanan, savaşan, sen yapamazsın diyenlere inat başarılı olmak için mücadele eden tüm kadınlarımız, değerlerinizin farkında olun. Siz özel varlıklarsınız. Her zaman ne istediğini bilen, erkeğinin yanında ona destek veren, çocuklarının başında onları koruyup kollayan kadınlarımız, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun” diye konuştu.
BİR GÜN DEĞİL HER DAİM YANINIZDAYIZ
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ ise, “Hepimiz insanız. Erkeği ile kadını ile önce insanız. Ondan sonra yaradılış itibari ile kadın ve erkek olarak ayrılıyoruz. Her daim her yerde bir kadın-erkek ayrımı dillendiriliyor, gündeme getiriliyor. Böyle anlamsız bir kavga içerisindeyiz. Onun için önce insan olduğumuzu unutmamalıyız. İnsan, adaleti ile ahlakı ile nasıl olması gerekiyorsa o şekilde olmalıdır, bunun ayrımı olmaz. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak kadın girişimcilerimizle birlikte İnegöl’ün hem sosyal hem ekonomik hayatında değişik program ve aktiviteleriyle kadınlarımıza destek olmaya çalışıyoruz ve bunu devam ettireceğiz. Sizleri sadece 8 Mart’ta bir gün hatırlayıp anmayacağız, sizler bizim için 365 gün, her daim ortak hareket edebileceğimiz kurumlar olacaksınız. Sadece bir güne sabit kalma gibi bir lüksümüz yok, 365 gün hep birlikte İnegöl’de yaşayan kadınlara hizmet etmek adına her türlü adımı atacağız. Tüm kurumlar ortak hareket edeceğiz ve İnegöl’deki kadınları İTSO faaliyetlerinden faydalandıracağız. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür eder, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutlarım” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Dr. Zafer Parlak, katılımcılara; ‘Sosyal Girişimcilik İle Girişimcilik Arasındaki Farklar’, ‘Sivil Toplum Kuruluşları’, ‘Fark Yaratan Kadınlar’, ‘Toplumsal Değişim ve Kişisel Gelişimin Dengesi’, ‘İletişime, Yeniliklere ve Değişime Açık Olmak’, ‘Ülkemizdeki Fark Yaratan Sosyal Girişimcilik Örnekleri’ konularında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Parlak’ın seminer esnasında kullandığı eğlenceli ve bir o kadar da düşündüren yöntemler, kadın girişimciler tarafından ilgiyle takip edildi.