İYİ Parti Bursa’dan ”Yaşlanma Semineri”

İYİ Parti Bursa’dan ”Yaşlanma Semineri”
08.02.2019
A+
A-

İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı’ndan, Ördekli Kültür Merkezi’nde “Sağlıklı Yaşam” konulu seminer düzenledi.

Türkiye Alzheimer Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Bilgen Taneli’nin katıldığı seminerin açılış konuşmasını STK ve Halkla İlişkiler İl Başkan Yardımcısı Yurdanur Oktay yaptı.

Oktay; “Türkiye ve dünya hızla bir dönüşüme gidiyor. Türkiye’de yaş ortalaması, 25 yıla göre yüzde 20 artış göstererek 70’li yaşların üzerine çıktı. Bundan 30 yıl sonra Türkiye’de yaşlılık oranı, gençlerin oranını geçecek. Uzun yaşam insanoğlunun bir başarısı olsa da, uzun yaşamı değerli kılan, üretken ve sağlıklı olmaktan geçiyor. Sağlıklı yaşama farkındalığı oluşturmak için bugünkü semineri düzenleyerek, değerli hocamız sayın Bilgen Taneli’yi davet ettik. Katılımcılarımıza ve misafirlerimize geldikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

STRESTEN UZAK DURUN!

Prof. Dr. Taneli, Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgilerin yanı sıra, sağlıklı yaşama dair önemli ipuçları verdi.

Taneli, Alzheimer’in geri dönüşü olmayan bir hastalık olduğunu ve bu hastalığın her hastalıkta olduğu gibi önceden teşhisinin de tedavi için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Taneli, dinleyicilere yaşlanmayı geciktirmek için çeşitli ipuçları da vererek, “Yaşama pozitif yaklaşmalı. Kötümser değil daima iyimser düşünülmeli. İyimser olmanın ömrü ortalama 10 yıl uzattığı görülmüştür. Stresten uzak durulmalı. Stresle başa çıkmanın yollarını aramalı. Düzenli bir yaşama sahip olunmalı. Gece hayatından uzak durulmalı. Uyku-uyanıklık ritmi iyi ayarlanmalı. Erken yatıp erken kalkmalı. 7-8 saat uyuyup, gündüzleri fırsat buldukça kestirilmeli” diye konuştu.

Taneli, anne baba yaşamlarının kısa olması, sigara, alkol ve madde bağımlılığı, stres faktörü, pasif yaşam anlayışı, ilgi azlığı, düzensiz uyku, mesleğinde tatminsizlik, mutsuzluk, ekonomik durumun iyi olmaması, beslenme yetersizliği, çocukluk ve gençlik dönemine ait mutsuz ve negatif hatıralar, bedensel rahatsızlıklar ve dejeneratif beyin hastalıklarının da erken yaşlanmaya neden olan faktörler arasında yer aldığını ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.