İYİ Parti Grup Sözcüsü Temirtaş, Bursa’nın sorunlarını gündeme taşıdı
İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Parti Grup Sözcüsü Mehmet Temirtaş, , ‘’Tarih kokan geçmişinden, günümüzdeki Bursa’yı değerlendirdiğimizde gördüğümüz manzara içler acısı… Bilhassa Bursa’da ulaşım BAT’mıştır, hala da düzlüğe ÇIK’mamıştır’’ dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında İYİ Parti Grubu adına söz alan Mehmet Temirtaş, Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 Yılı Faaliyet Raporu hakkında görüşlerini açıkladı.
Uludağ yamaçlarından Bursa’ya bakıldığında, ‘’Ne ovanın yeşili kalmış, ne de göğün mavisi. Çarpık bir yapılaşma, yolların belli olmadığı, arterlerin seçilemediği, tarih ve kültürel mirasların, ucube yapıların içine gömüldüğü ve güzelim Bursa’nın siluetini kirleten Doğanbey dikmelerinin görüldüğü bir şehir’’ tanımlaması yapan İYİ Parti Sözcüsü Temirtaş, şehirde trafik keşmekeşinden bunalmış, geçim sıkıntısından kederlenmiş bir halk kitlesiyle karşılaşıldığını söyledi.
Bursa’nın 1. Derece deprem kuşağında bulunduğunun altını çizen Temirtaş, 1998 yılında yapılan şehir planlarının depremsellikle ilgisinin bulunmadığını, olası bir depremde Bursa’da altından kalkılamayacak yaralar açacağını, şehr- Bursa’nın viran şehir olacağını belirtti.
Temirtaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne düşen görev yeni dönemde 1/100.000 ölçekli planı 2030 yılına kadar değil de 2050 yılına kadar güncelleyecek şekilde Bursa’nın gündemine alması gerektiğini söyledi.
EN BÜYÜK PROBLEM; ULAŞIM
Bursa’nın en önemli probleminin hiç kuşkusuz ulaşım olduğunu belirten Temirtaş, ‘’Ulaşıma çok yatırım yaptığını söyleyen AK Parti’nin 15 yıllık belediyeciliğinde şehrin 3 girişinden merkeze gelmek işkence. Sorunun giderilmesine yönelik uzun vadeli somut çözümler üretmek yerine “akıllı dokunuşlar” gibi geçici ve kısa vadeli çözümler üretilmeye çalışmış, bu geçici çözümler Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’nın ulaşım probleminin zamanla daha da büyümesine neden olmuştur. Nüfusa göre araç sayısı Avrupa ortalamasının altında olan şehrimizde trafiğin bu denli kilitlenmesi, ulaşıma yeteri derecede önem verilmemesinin bir sonucudur’’ dedi.
İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Temirtaş şöyle konuştu:
‘’1990’lı yıllarda uygulamaya geçilen raylı sistemin ilk planlarında imalatın büyük bir bölümü yer altında gözükürken zaman içerisinde özellikle 2004 yılı ile başlayan AK Parti belediyeciliğinde maliyetler öne çıkarılarak, biraz da siyasi endişeler göz önünde bulundurularak hafif raylı sisteme dönülmüştür. Bu çerçevede sistemin büyük bir kısmı planlamanın aksine yer üstünde imal edilmiş, bu da Bursa ulaşımında sıkıntıları artırmıştır.
Ulaşımın kurtuluşu gibi gösterilen ve tüm Türkiye’de kopya projelerle hayata geçirilen bat-çık’lar sorunlara çare olamamıştır. Bir gerçek vardır ki o da, ulaşım Bursa’da BAT’mıştır, hala da düzlüğe ÇIK’mamıştır. Hazır konusu gelmişken bu batçıklarda son dönemde yapılan peyzaj düzenlemelerinde kullanılan plastik objeler en kötü peyzaj oscar’ına aday gösterilecek çirkinlikte olmuş ve halk arasında alay konusu haline gelmiştir.
T2 tramvay hattı projesinde de hafif raylı sistem seçilmiştir. Seçilen güzergâhla ilgili partimizin bir sıkıntısı olmamasına rağmen, seçilen ulaşım yöntemi ile ilgili düşüncelerimiz; olumsuzluğu hat aktif hale geçmeden kendini göstermektedir. Geçmişte işin maliyetinin fazla olması ve uzun sürede imal edilmesini düşünmek yerine, Bursa halkı düşünülseydi yaşayacağımız ulaşım faciasından dönmüş olurduk. Yeri gelmişken bu projenin revize bitiş tarihi, 15 Mart 2019 gözüküyor. Halen bitirilmiş değil. Teslim tarihinde yeni bir revize var mı sormak isteriz?’’
GÜNEY ÇEVRE YOLU PROJESİ
Yıllardır Bursa’nın gündeminde olan ancak bir arpa boyu yol dahi alamayan Güney çevre yolu Projesi’nin 1992 yılında gündeme geldiğini belirten Temirtaş, ’’Çekirge’den başlayıp Uludağ yamaçlarındaki Alacahırka, Maksem, Teferrüç, Kaplıkaya’dan geçip Otosansit’e ulaşacak Güney Çevre Yolu trafik sorununu büyük ölçüde çözecek bir projedir. Dönemin Başbakanı olarak rahmetli Süleyman Demirel’in önerdiği, sonrasında Devlet Bakanı olarak Cavit Çağlar, akabinde Ak Parti’de gerek Grup Başkanvekilliği gerekse bakanlık dönemlerinde Faruk Çelik ulaşım problemi için bu çözümü gündeme taşıdı. Bunla ilgili çalışmalara 2012 yılında yoğunlaşılmasına rağmen bir yol alınamadı. Bu proje şimdi Alinur Aktaş Başkan’la yine gündemde ve proje çalışmaları yapılıyor. Bakın 1992’den bu yana 27 yıl geçmiş. Bu 27 yılın 15’inde bu şehir Ak Parti belediyeciliğinde ilerlemiş ve hala bu proje yapılamamışsa bunun ayıbı bize yeter’’ diye konuştu.
İYİ Parti Sözcüsü Temirtaş, ‘’Büyükşehir Belediye Meclisi, bu dönemde Bursa’nın ulaşım problemini çözmelidir. Bu anlamda Bursa’nın ve Bursalıların yararına olacak her projeyi elbirliğiyle hızlı bir şekilde gündeme alıp gerçekleştirmek zorundayız’’ ifadelerini kullandı.
BORÇLU BİR BELEDİYE
2018 yılı faaliyet raporunda mali tablolarla ilgili de görüşlerini dile getiren Mehmet Temirtaş, ‘’Mali tabloları değerlendirdiğimizde gittikçe sıkışan, borçlarını ödemek için gerekli finansmanı sağlayamayan bir büyükşehir belediyesi görüyoruz. Büyükşehir belediye gelirlerinin 2.122.160.000.- TL olduğu yerde 2.348.725.000 TL giderleri olursa, bu açığı sürekli borçlanarak finanse ederseniz bu işin altından kalkamazsınız. Bu sene iç-dış borç anapara ödememiz 500.000.000.- TL. Yani bütçemizin % 22’si. Ödediğimiz borç yaklaşık 396.000.000.- TL. Yani bu sene ödeyemediğimiz borç anapara ödemesi yaklaşık 104.000.000. Bir de gelelim bu sene ödediğimiz faize, 211.123.815 lira olmuş. Yani Bursa Büyükşehir Belediye bütçesinin yaklaşık %9’u faize gitmiş bir belediyenin… Borcunu siz düşünün. Ayrıca faaliyet raporlarında Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin birçoğuna ait mali bilgiler mevcut değil. Bazılarında cirolar var, giderler yok. Kar zarar tabloları belli değil. Bütçelerini bilmiyoruz. Örneğin BESAŞ, sadece üretim miktarı ve ciro var, giderler kısmı yok. Bu yıllardan beri gelen alışkanlığı değiştirmek gerekir. Bu meclisin bu şirketler ile ilgili her şeyi öğrenmeye hakları vardır.”
ÇİZGİLER ARASI SOYGUN
Temirtaş, Büyükşehir Belediye Meclisinde yaptığı konuşmasını şöyle dürdürdü:
‘’Bursamız’da otopark sorunu her geçen gün artarak devam etmekte, sokaklar caddeler otoparka dönüştürülmekte. Bu uygulama sorun çözmez, olsa olsa trafik sıkışıklığına sebep olursunuz. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılında “trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek ve Bursa’ya kalıcı otoparklar yapılmasını sağlamak” amacıyla kurdurduğu fakat maalesef Bursa halkını parklanma ücreti adı altında soyan bir anlayışla yönetilen bir şirketi var. Onun adı adı da BURBAK. Bu şirket 10 yıldır güzel Bursa’mızın birçok ana arterinde, birçok sokağında, hatta evimizin önünde bile fütursuzca “çizgiler arası özgürlük” sloganıyla başlattığı ama bazı caddelerde saati 8 Türk Lirası’na çıkartılan park ücreti ile “ÇİZGİLER ARASI SOYGUN” haline gelen uygulama Bursa halkını bezdirmiş, isyan ettiren bir sürece gelmiştir. Biz belediye olarak şehrin muhtelif yerlerine katlı veya çok katlı modern, güvenli, kaliteli otoparklar yapmalıyız. Ve hatta halkımızdan topladığımız paralarla yaptığımız otoparkları da satmamalıyız. Üç milyona yaklaşan bir nüfusa yaklaşık 700.000 aracın olduğu bir şehirde 2495 araçlık kapalı otopark, dikkatinizi çekmek isterim 4442 araçlık cadde üzeri bir otopark kapasitesi ile yetinmek zulümdür.
DİĞER ŞİRKETLER
‘’Bursa Jeotermal AŞ’nin girişimlerinden biri olan Muradiye Su, hani satışı gündemde olan markamız. 15 milyon hedeflenen su satışı 3,5 milyonda kalmış. Daha da önemlisi müşteri memnuniyeti %45’lerde, bunun nedenini merak ediyorum. Satalım da, kurtulalım diye mi uğraşılıyor?
BURULAŞ’a bakalım, satış maliyetimiz 522 milyon, net satışımız 501 milyon TL. Bunun nedenini meclisimize açıklamanızı istiyorum.
Bir diğer şirketimiz Tarım A.Ş. kırsal kalkındırmanın geliştirilmesi amacıyla 2014 yılında kurulan bir şirketimiz. Asıl amacı Bursa üreticisini eğitim ve yönlendirme çalışmaları ile daha verimli kılmak olan bu şirketim ile ilgili sormak istiyorum. Bursa sebze ve meyve üretiminde Türkiye ve dünyada isim yapmış ürünlere sahip olan bu şehrimizde Bursa çileği, Bursa şeftalisi, deveci armudu, Bursa karası yani incir, İznik Müşküle üzümü, Yenişehir biberi, Karacabey soğanı üreticileri ile ilgili hangi yönlendirme ya da eğitim çalışmalarına katkı sundunuz. Bursa’da tarım diğer illerimize kaymaya devam ediyor. Neden biliyor musunuz: Sanayiye karşı dik duramıyoruz. Üretimde kuralı biz koyamıyoruz. Yabancı yatırımcılar koyuyor. Bakın bir bitkiden bahsedeyim size; Abies Bornmülleriana namı diğer Uludağ Göknarı. Bu bitkinin menşei bizde, ama üretimi değil. Bugün tüm Türkiye Karadeniz göknarı ve Uludağ göknarını İtalya’dan ya da İspanya’dan çok yüksek maliyetlerle ithal ediyor. Bence asıl üzerine düşmeniz gereken konular bunlar. Bursa’nın tarımsal değerlerine sahip çıkmak ve bunlarla ilgili çalışma yapıp üreticilerimiz desteklemek.’’
YANDAŞ DEĞİL, VATANDAŞ!
Bursa halkının her zaman en iyi hizmeti, onurlu ve huzurlu bir yaşamı, her türlü sağlık hizmetinin en iyisini, hak ve hizmetleri en uygun koşullarda almayı hak ettiğini ifade eden Mehmet Temirtaş, ‘’İYİ Parti Grubu olarak yapılan faaliyetleri yetersiz bulduk. Sosyal belediyecilik anlayışının daha da geliştirilerek yandaşları değil vatandaşları muhatap alan, samimi Bursa sevdası, Bursa aşkı ile her zaman söylediğiniz gibi Bursa’yı marka şehir yapacak şekilde çalışmalarımızı planlamalı ve yola devam etmeliyiz. Burada dile getirdiğimiz konuların dikkate alınarak değerlendirilmesini diliyorum’’ diyerek sözlerini tamamladı.