İyi Parti kurultayında çarşaf liste heyecanı

10.08.2018
A+
A-

  Hidayet SEVİNÇ

Afyon çalıştayında alınan karar gereği İYİ Parti ‘de 12  Olağanüstü kurultay toplanacak. 2. Olağanüstü İYİ Parti Kurultayının sloganı da belli oldu.

Kurultay organizasyonu ile görevli komisyon, ATO Congresium’da yapılacak ve Genel Başkan Meral Akşener’in tek aday gösterileceği kurultayın ana sloganını “Daha yeni başlıyoruz” olarak belirledi.

Kurultayda, parti ve ülke içinde demokrasi vurgusu yapılacak. “Kurultay yapmamak için direnenler” ile tereddütsüz kurultay toplayan İYİ Parti’nin farkına dikkat çekilecek.

Kurultayda, aynı zamanda hükümetin yanlışlarına işaret edilecek ve yapılması gerekenler anlatılacak.

İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan, Afyon çalıştayı sonrası katıldığı Fox TV canlı yayınında kurultayda seçimin çarşaf liste usulü ile yapılacağını söylemişti.

1123 delegenin oy kullanacağı kurultayda GİK ve MDK seçiminin blok liste veya çarşaf liste yöntemlerinden hangisi ile yapılacağına parti tüzüğüne göre Genel Başkan veya Genel Başkanın teklifi ile GİK karar verebiliyor. Bunun yanı sıra delegenin en az beşte birinin yani 225 delegenin imzalı dilekçesi ile çarşaf veya blok liste ile seçim yapılabilmesi için oylatması ve delegenin salt çoğunluğunun yani 562 delegenin oyu ile çarşaf veya blok liste usulüyle GİK ve MDK seçiminin yapılabileceği hususu bir tüzük maddesi olarak önümüzde duruyor.

Genel Başkan Meral Akşener’in 1 Nisan’da yapılan 1. olağanüstü kurultay öncesi İl Başkanları toplantısında yaptığı istişare neticesinde blok liste ile seçime gitme kararı verildiği biliniyor. Bu kez de İl Başkanları ile istişare ederek GİK ve MDK seçimini çarşaf veya blok liste yöntemlerinden hangisiyle yapacağına karar verecektir.

İYİ Parti yaklaşık 1300 kişi ile istişare edilerek kurulan bir siyasi parti olma özelliği taşımaktadır. Baskın seçim nedeniyle söz verildiği gibi önseçim yapılamadan oluşturulan ve yaklaşık 2800 aday adayının tamamı ile görüşülemeden oluşturulan milletvekili aday listelerinin teşkilatta hayal kırıklığı yarattığı biliniyor. Mevcut GİK listesinde de Devlet Bahçeli’nin elini öpen milletvekili ile seçim kampanyasında Türk milliyetçilerini rahatsız eden eylem ve söylemlerde bulunan isimlerin olduğu biliniyor. Bu sebeple delege blok listeye temkinli yaklaşıyor. Alınan karar gereği kurultayda parti içi demokrasi vurgusu yapılacak ise GİK ve MDK seçiminin çarşaf liste usulü ile yapılması isabet olacaktır.

Genel Merkez blok liste ister, fakat delege çarşaf listede ısrarcı olursa bu kurultayda parti içi demokrasi vurgusu yapılması zorlaşır.

İYİ Parti tüzüğüne göre çarşaf liste yöntemi kararı alındığı takdirde her organ için Genel Başkan tarafından belirlenen çarşaf liste ve diğer ferdi adaylık başvuru işlemleri divan tarafından kesinleştirildikten sonra; divan, Genel Başkan tarafından sunulan listenin devamına ferdi başvuru yapan delegeleri başvuru sırasına göre eklemek sureti ile çarşaf liste sıralaması yapacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.