Kanal İstanbul Projesi

Kanal İstanbul Projesi
26.12.2019
A+
A-

‘Tek adam rejimi diyoruz’ ya, işte tam da Kanal İstanbul Projesi; tartışılmadan, görüş alınmadan ‘Ben yaptım, oldu!’ mantığıyla ve tek bir kişinin baskısıyla İstanbul’a dayatılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayali ve büyük fantezisi olan ve ‘büyük sükse yapacağız’ dediği Kanal İstanbul Projesi; tamgaz ilerliyor. Türkiye’de vatandaşlar açlıktan, yoksulluktan kırılıyor; işçi, memur, emekli, dul, yetim, tüccar ve sanayici tükenmiş, bitmiş, kimin umurunda. Türkiye’ye hiç gereği yokken bir inat uğruna kardeşim dediği Esad ile ters düşüp yanlış dış politika uygulayarak Suriye vatandaşlarına imtiyazlı ayrıcalıklar harcanarak 40 milyon dolarımızı, hepimizin rızkını sokağa attık. Türkiye’de işsizler ordusu oluşmuş, her üniversite bitiren gençlerimiz iş bulamamış. Öğretmenlerimiz atanamamış kimin umurunda! Varsa yoksa Kanal İstanbul aşkı… Peki Kanal İstanbul yapılınca Türk milletinin karnı mı doyacak?

KANAL İSTANBUL PROJESİ NEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayali olan Kanal İstanbul Projesi’nin faaliyete geçmesi için sona gelindi. Kanal İstanbul Projesi’nde ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kabul edildi. Hazırlanan ÇED Raporu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlık’ta 10 gün süre ile halkın görüşüne açıldı. Kanal İstanbul, şehrin Avrupa yakasında hayata geçirilecek. Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu açılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada, 2023 yılına kadar kurulması öngörülen iki kentten biri kurulacak. Kanalın uzunluğu 40-45 km; genişliği yüzeyde 145-150 m, tabanda ise yaklaşık 125 metre olacak. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak. İstanbul’da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacaktır. İstanbul’da yeni oluşacak şehir bölgesi 453 milyon metrekare olacak. Bunun 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturacak. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrılmıştır. Projenin etüt çalışması iki yıl sürecek. Çıkartılan topraklar, büyük bir havaalanı ve liman yapımında kullanılacak. Ayrıca kapatılan maden ocakları ve taş ocaklarının doldurulması için yararlanılacak. Projenin maliyetinin 75 milyar doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

KANAL İSTANBUL HAYALİ GERÇEK OLACAK MI?

Dünya coğrafyası için stratejik önemi olan Kanal İstanbul Projesi, engelleri aşıp acaba yapılabilecek mi? Kanal İstanbul’un yapılması sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor. Öncelikle Karadeniz kıyısında olan tüm ülkeleri stratejik, lojistik ve askeri anlamda tamamını ilgilendiriyor. Karadeniz kıyısında olan başta Rusya, Kanal İstanbul Projesi’ne karşı olduklarını her fırsatta ifade ediyorlar. Kanal İstanbul’u en fazla isteyen ülke Amerika, ardından Avrupa ülkeleri Kanal İstanbul projesinin yapılmasını istiyorlar. Amerika savaş gemilerini rahatça geçirebilmek için ve Montrö anlaşmasını delmek için hararetle Kanal İstanbul’un yapılmasını teşvik ediyor. Hatta bu projenin en büyük hamisinin Amerika olduğu iddia ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu projeyi yapmak için Amerika’ya söz verdiği iddiaları havada uçuşuyor.

KANAL İSTANBUL; İÇİN İKTİDAR – MUHALEFET SAVAŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın prestij ve sükse projesi olarak gördüğü projeye tüm muhalefet partileri karşı çıkıyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ‘’Eğer Kanal İstanbul Projesi başlatılır ve biz iktidara gelirsek, inşaatı yapacak olan müteahhit firmaya ödemeleri yapmayacağız’’ dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, ‘’Kanal İstanbul Projesi’ni İstanbul’a yaptırmayacağız. Ocak ayı içinde Kanal İstanbul Projesi ile ilgili çalıştay yapacağız. Bilim adamları konuyu tartışacak ve bu çalıştay sonucunu kamuoyu ile paylaşacağız. İstanbul büyük deprem riski altında. Barajlar, Kanal İstanbul Projesi içinde kalacak ve İstanbul büyük susuzluk yaşayacak. Ekolojik denge bozulacak, tarım arazileri yok olacak.’’ diyerek, ”Kanal İstanbul için daha önce atılmış olan imzamızı çekeceğiz, biz yapılmasını istemiyoruz” açıklamasını yaptı.

Kanal İstanbul Projesi, Sanal İstanbul mu yoksa Kanal İstanbul mu olacak? Hep beraber göreceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.