Kıdem Tazminatı Fonu işçi lehine geliştirilebilir mi?

Kıdem Tazminatı Fonu işçi lehine geliştirilebilir mi?
09.08.2019
A+
A-

Kıdem tazminatı fonu son zamanların en tartışmalı konularından birisi. Aslında uzun zamandır savunduğum, olması gerektiğini düşündüğüm kıdem tazminatı fonu iş dünyasında hem işverenler hem de işçiler tarafından yüksek sesle tartışılıyor.

Ancak kıdem tazminatı fonu bilhassa işçi cephesinde infial yarattı. İşçi Sendikaları ellerinde kalan tek hak diyebileceğimiz kıdem tazminatını da kaybetmeme derdinde. Hükümet ise anlaşılan o ki, kendisine yeni bir kaynak yaratma isteminde.

Ülkemizde işçilerden ya da memurlardan toplanan alacakların akıbetlerinin durumu ortada. Maalesef devletimiz bu konuda başarılı bir sınav veremedi. Deprem vergileriyle yol yapılması, işsizlik maaşı için toplanan primlerin başka amaçlarla kullanılması, kıdem tazminatı fonuna önyargılı bakılmasına sebep oluyor.

Ancak kuralları işçi lehine oluşturulacak bir fon mümkün mü? Böylelikle günlük iş hayatında yaşanan sorunların önüne geçilebilir mi?

Bu sorunlardan tabii olarak en büyüğü, bir işçinin kıdem tazminatını hak edememesi hatta hak etse bile alacağını tahsil edememesidir.

Düşünelim ki, yıllar boyunca bir firmaya emeğini vermiş, alın terini akıtmış bir işçinin kıdem tazminatını alamaması ne acıdır. Ülkenin ekonomik koşulları içerisinde birikim yapamamış bir işçinin, tam eline toplu bir para geçebilecekken bundan mahrum kalması ne üzücüdür.

20 yıl boyunca bir fabrikada çalışmış ve emekliliğine 2 sene kalmış bir işçi düşünelim. Kısa süre sonra alacağı kıdem tazminatının hayalini kuran, onunla kendisi ya da çocukları için bir yatırım planlayan bir işçinin, fabrikanın iflas etmesi sonucunda 20 yıllık çalışmasının karşılığı hiç olmaktadır. Günlük hayatta bu tür örneklerle sıkça karşılaşmaktayız. İşçinin kendi kusurundan dolayı ya da istifası dahi söz konusu olsa işçinin emeğinin heba olmaması gerektiği kanaatindeyim.

Bu nedenle kurulacak bir fon ile bu alacakların garanti altına alınması fikrini destekliyorum. İşçinin birikmiş kıdem tazminatını her durumda alabildiği (istifa dahi olsa), kıdem tazminatını alabilmek için bekletilmediği, herhangi bir şarta bağlanmadığı ve alacağın enflasyon karşısında erimemesi şartıyla bir fon oluşturulması uygundur. Ancak fonun devlet kontrolünde kaldığı, işçinin istediği an elde edemediği aksi bir uygulaması ülkemizdeki çalışma barışını da bozacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.