King of the Mountain – Dağın Kralı; Mustafa Kemal Atatürk

King of the Mountain – Dağın Kralı; Mustafa Kemal Atatürk
08.11.2019
A+
A-

Kentucky Üniversitesi Onursal Psikiyatri Profesörü olan Arnold Ludwig, siyasi liderlik konusunda incelemelerde bulundu. Siyasi önderlerin “Neden, ne kadar önemli ve neden ne kadar büyük” olduklarını tespit eden tarafsız bir metodun da sahibi… Amacı; 20. yüzyılda dünyadaki her bir ülkedeki bütün dünya liderlerini incelemekti.

1 Ocak 1900’den 31 Aralık 2000 tarihine kadar 199 ülkeden 1.941 yöneticiyi inceledi ve  377 kişiden oluşanı Devlet Başkanı ve Lider listesi oluşturup “Siyasi Büyüklük Ölçeği” olarak adlandırılan 11 kriterlik bir sistemle değerlendirdi. Bu kriterler ana hatları ile; “1-Devlet adamlığı, 2- İdeoloji ortaya koyma, 3- Ahlaken örnek olma, 4- Siyasi miras, 5- Sıfırdan ülke yaratma, 6- Sınırları genişletme, 7- Ülke nüfusu, 8- İktidarda kaldığı süre, 9- Askerî başarı, 10- Ekonomik başarı, 11- Sosyal tasarım gücü”  olup sonuçta her biri, “1 ile 31” arasında puan toplayarak alt alta sıralanmışlar.

18 yıllık araştırmanın sonucunda 1.200’ün üstünde biyografi okumuş ve  sonuçlarını ‘’King of the Mountain – Dağın Kralı‘’ adlı kitabında açıklamıştır. Bu incelemenin bir parçası olarak, liderlerin  yaşamları, karakterleri, kariyerleri ve zihin sağlığı hakkında daha derinlemesine bir analiz için araştırma yapmış olup şu açıklamalarda bulunmuştur; ‘’Bir liderin ülkesinin en güçlü mevkiinde bulunmasına rağmen zeki olmadığını görmek çok şaşırtıcı bir bulguydu. Çoğu okuma yazma bilmiyordu. Çoğu gerçekten çılgındı. Hatta zihinsel engellisi bile vardı. Ulaştığım diğer bir bulgu da siyasi liderlerin kaçının bu mevkilere gelirken fiziksel başarı, kahramanlık göstermiş olduğuydu. Savaş, darbe, isyanların içinde yer almışlardı.‘’

20.yy şiddet ve saldırıların çokluğuydu, lider ya da bu liderlerin sosyal politikaları yüzünden başlatılan savaşların sonucunda verilen kayıp 200 milyonun üzerindeydi. 20. yy liderlerini bu kriterlere göre kıyaslamış ve yaptığı araştırma ve değerlendirme sonucunda Atatürk’e bu puanlama sistemine göre toplamda 31 puan ile listenin en üst sırasında yer vermiştir.

Neden ATATÜRK  listenin zirvesinde yer alıyor?

Ludwıg; “Atatürk’ün  neler yaptığına bakalım. Şunu belirtmek isterim ki bence O’nu diğer üstün liderler kapsamına alalım. Atatürk, Türkiye’yi kurdu, yarattı. O dönemde var olan Osmanlı İmparatorluğu’na son verdi.”

“O, sadece ülkenin kurucusu, yaratıcısı değil, aynı zamanda Türkiye’de çok büyük sosyal değişime neden olmuş bir liderdir. Türkiye’yi demokrasi ile tanıştırdı – bir anlamda askeri bir demokrasi, ancak sonuçta demokrasi- Tarihte bir ilk; din ve devlet işlerini ayırdı.”

“Müslüman bir ülke olmasına rağmen bir takım özgürlüklerin, hakların serbest olduğu birkaç ülkeden biri. Aslında ordu demokrasiyi tehdit edecek bir unsur olursa engellemekle yükümlü. Yani her bir evresinde ATATÜRK’ün inanılmaz bir etkisi var. Başarıları olağanüstü.”

Değerlendirmeden çıkan sonuçlar, yüksekten düşük puana göre şöyle sıralanmıştır:

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK    31

MAO   ve   ROOSEVELT              30 

LENİN                                            28

HİTLER                                          25

GORBAÇOV                                 24

CASTRO ve  HUMEYNİ           23

CHURCHILL                               22

THATCHER                                 21

MANDELA                                   20

KENNEDY   ve  CLINTON      15

İSMET İNÖNÜ                           13

I.ABDÜLHAMİD                      12

ATAMIZ, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK; “20. Yüzyılın Önderi” unvanına layık görülmüş ama  maalesef bizlerin haberi bile yok… Basın, üniversiteler, bilim insanlarımız kısacası bizler bu konuda bilgi sahibi bile değiliz… 2002 yılında yayınlanan bu ilginç ve önemli kitap, nedense kamuoyu nezdinde fazla yankı bulmamış. Bu nedenle toplumun da gözünden kaçmış; belki de işine gelmeyenler tarafından engellenmiştir.

ATAMIZ’a dış dünya tarafından verilen değeri gördükçe, evet 20. yüzyılın önderi elbette Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu kitabın yazarı yerinde olsaydım, kitabın adını ‘’Dağın Kralı‘’ yerine ‘’DAĞLARIN KRALI‘’ ismini daha uygun bulurdum… Emperyalizme karşı verilen mücadele sonucuna göre Türk Milleti yoktan var olmuştur. Türk Devleti ile ümmetten millet, kuldan ise birey yaratılmıştır. Cumhuriyetin doğması sonucunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eşit ve özgür bireyler haline gelmiştir.

Albert Einstein’ın, ATATÜRK‘ü kastederek ‘’Siz biliyor musunuz, dünyanın en büyük liderine sahipsiniz.‘’ cümlesi de bu gerçeği kanıtlamaktadır…

YORUMLAR

  1. LEVENT KARAOĞULLARI dedi ki:

    Okuduğum en güzel yazılardan, elinize sağlık..

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Levent Kardeşim. .teşekkürler… saygı ve sevgilerimle. .

  2. Kemal aydın dedi ki:

    Böyle bir günde çok güzel bir gerçeği kaleme almışsın. Sağol, varol

  3. Arife KOMAN dedi ki:

    Bir dehanın kurduğu ülkede;
    Cumhuriyet çocuğu olarak doğdum. Onun kurduğu Şeker Fabrikasının ekmeğiyle büyüdüm. Onun kurduğu okullarda okuyarak CUMHURİYET öğretmeni oldum. Aldığım nefesi borçlu olduğum canım Ata’ma saygı ve minnetimle…
    Ellerinize sağlık.
    O, Dağın değil, sizin de dediğiniz gibi…
    DAĞLARIN KRALI…
    Aynı zamanda, DÜNYANIN DA LİDERİ…

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      ARİFE HOCAM; ne mutlu bizlere ki… böyle bir Devrimci Liderimiz var… saygı ve sevgilerimle…

  4. Metin enengin dedi ki:

    Dünya’ya örnek olmuş kişilik…

  5. Raji dedi ki:

    En büyük devrimciye,
    dağların kralına,
    selam olsun …

    1. Tansel Saylı dedi ki:

      Selam olsun RAJİ Kardesim. …

  6. Fikret Şentürk dedi ki:

    Atatürk’ü anlamak için onun gibi düşünmek ve onun yaptığı devrimleri bilmek gerekir. Bütün dünya anlamış büyüklüğünü ama bizim beyinsizler anlamıyor işlerine gelmiyor. Ölene kadar onun açtığı yolda yürüyeceğim.
    Ellerine,kalemine,emeğine sağlık dostum.

  7. Tansel Saylı dedi ki:

    Fikret Kardeşim. çok tesekkürer… güzel temenniler için teşekkürler. ..

  8. dilek benli dedi ki:

    Atatürk’ü sevmek kolay da; anlamak için devrimci/ilerici olmak gerek!
    Atatürk daima ♾

  9. Bulent erdogan dedi ki:

    Selamlar bu kitabin turkcesine nasil ve nereden ulasabilirim yardimci olabilirmisiniz

  10. Fatih Güven dedi ki:

    Tansel bey yüreğinize ve kaleminize sağlık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk’ün kutsalı ve dünyanın bir numaralı lideridir. Adil ve şerefli olan Gazi Mustafa Kemal’e dil uzatmaz.