Kırtasiyeciler TÜKİD ile güçlerini birleştirdi
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) tarafından düzenlenen 9’uncu Kırtasiye Kurultayı alanında uzman konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirildi. Tüm Türkiye’den 400’e yakın kırtasiyecinin biraraya geldiği kurultayda sektörün bugünü ve yarını değerlendirildi. Kurultayın onur konuğu olan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, kırtasiye sektörü oyuncularının fark yaratarak öne çıkabileceğini belirtti. TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil ise kırtasiye sektöründeki değişim ve dönüşümü yönetebilmek için sektörün tüm kesimleriyle (perakendeci, toptancı, imalatçı, ithalatçı) iletişimi artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Kırtasiye Kurultayı, alanında uzman konuşmacıların katılımıyla 16-19 Kasım arasında gerçekleştirildi. Antalya Titanic Lara Hotel’dedüzenlenen kurultaya, dernek yönetimi ve tüm Türkiye’den 400’e yakın kırtasiyecikatıldı. ‘Güçlü İletişim, Güçlü Sektör’ sloganı ile biraraya gelen kırtasiyeciler, sektörün sorunlarını ve geleceğini masaya yatırdı.
‘Sektör buluşmalarımız devam edecek’
Kurultayın açılış konuşmasını TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil yaptı.Dünyada yaşanan değişimin kırtasiye sektörünü de etkilediğini belirten Şendil, “Devletimiz son iki yılda ithalata vergiler getirdi. Devletimizin şu andaki politikası yerli ve milli üretimi desteklemek… Eskiden yalnızca perakende noktalarımızda satılan kırtasiye ürünleri, artık birden çok kanalda satılıyor. Bazı perakendecilerimiz kendini büyütüyor ve geliştiriyor; bazı perakendecilerimiz farklı satış noktalarının artmasından dolayı daralıyor. İmalatçılarımız ve toptancılarımız açısından da aynı şey geçerli. Bizim bu süreci iyi yönetebilmemiz için sektör içi iletişimi artırabilmemiz gerekiyor” dedi. Kurultayların sektör içi iletişimi artırmak için bir fırsat olduğunu da söyleyen Şendil, kurultaydaki çalışmalar hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu: “Sektördeki değişim ve dönüşümü yönetebilmek için kurultaylara sektörün tüm kesimlerinden (perakendeci, toptancı, ithalatçı, sanayici) katılım önemli. TÜKİD olarak 2019 yılı sonuna kadar dernek üye sayımızı 500’e ulaştırmayı hedefliyoruz. Kurultayda da ithalatçı, sanayici, toptancı ve perakendeci olarak dört ayrı grubu kendi aralarında tartıştırdık. Buradan bazı çıkarımlar elde ettik. Bundan sonra da TÜKİD yönetimi olarak her ayın ilk haftası dört ayrı grupla toplantılar yapacağız. Buradan çıkan kararları uygulamaya gayret edeceğiz. “
‘Fark yaratanlar ayakta kalacak’
Kurultayın onur konuğu finans dünyasının duayen isimlerinden Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise küçük oyunculardan oluşan kırtasiye sektörünün, dernek çatısı altında biraraya gelmesinin sesin duyurulması, taleplerin tek bir ağızdan dile getirilmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Dünyada online alışverişin ciddi bir yayılım gösterdiğini belirten Prof. Dr. Demirtaş, şöyle devam etti: “Bu alanda dünyada çok büyük yapılar var. Bu yapıların sektördeki küçük oyuncuları etkileyeceği kesin. TÜKİD burada üyelerini yönlendirmek açısından önemli rol oynayacaktır. Küçük yapılar büyük yapıların karşısında fark yaratarak ayakta kalabilir. Ürünün özel, servisin kaliteli olması ve soruların netlik ile yanıtlanması gerekir. Siz bunları yaparsanız fark yaratırsınız. Farkı çok değişik şekilde de yaratabilirsiniz. Örneğin, kim derdi ki sadece tuvaletlerinin temizliği ile benzin istasyonlarının öne çıkabileceğini…” Öte yandan teknolojinin hızla geliştiğini anlatan Prof. Dr. Demirtaş, Türkiye’nin bu değişimden geri kalmaması için akademi ve sanayinin işbirliği yapması gerektiğine dikkat çekti.
Kurultayda gerçekleşen panelde Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hızalerve Umur Kırtasiye Genel Müdürü Mehmet Yılmaz kırtasiye sektörünün durumu ve geleceğine ilişkin yorumlarda bulundular.
‘Dar alanda kısa paslaşmaların duayeniyiz’
Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hızaler, Avrupa’daki online satış trendlerine paralel olarak, Türkiye’deki kırtasiye pazarında internetten satışın gelişmekte olduğunu ancak geleneksel satış kanallarının ağır bastığını söyledi. Ortalama 75 metrekarelik dükkanlarda binlerce çeşit ürün satıldığını belirten Hızaler, “Sektör olarak dar alanda kısa paslaşmaların duayeniyiz” dedi.
‘Değişimi fırsata çevirebiliriz’
Umur Kırtasiye Genel Müdürü Mehmet Yılmaz ise, dünyanın teknoloji ve iş yapış modelleriyle hızlı bir değişim içinde olduğunu belirterek, “Bu hızlı değişim fırsatlar da içeriyor. Üretici, perakendeci, ithalatçı, ihracatçı olarak hepimiz hazırlıklı olmalıyız ve değişimi değerlendirmeliyiz” dedi.