Koronavirüsle mücadelede son 24 saat
İşte Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar…
Son 24 saatte 296 bin 711 Kovid-19 testi yapıldı, 19 bin 970 kişinin testi pozitif çıktı, 217 kişi hayatını kaybetti.
Türkiye’de son 24 saatte 296 bin 711 Kovid-19 testi yapıldı, 19 bin 970 kişinin testi pozitif çıktı, 217 kişi hayatını kaybetti.
Sağlık Bakanlığınca Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşıldı. Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 296 bin 711 Kovid-19 testi yapıldı, 19 bin 970 kişinin testi pozitif çıktı, 217 kişi hayatını kaybetti, iyileşenlerin sayısı ise 16 bin 651 oldu.
18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 75,64, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 57,85 olarak kayda geçti.
Türkiye’de bugüne kadar yapılan aşı sayısı toplam 91 milyon 81 bin 547’ye yükseldi. Kovid-19 ile mücadele kapsamında son 24 saatte toplam 675 bin 810 aşı uygulandı.
En az bir doz aşı uygulananların oranı en yüksek 10 il sırasıyla Muğla, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Amasya, Tekirdağ, Aydın, Yalova ve Antalya oldu.
En az bir doz aşı yapılanların oranı en az iller ise Şanlıurfa, Mardin, Gümüşhane, Bitlis, Diyarbakır, Muş, Batman, Bingöl, Bayburt ve Iğdır olarak sıralandı.
Sosyal medya hesabından günlük tabloyu paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Görünen ve görünmeyen tablo: Bir ayda yaklaşık 5 milyon test yapıldı. Çok büyük bir sayı. Bugün 217 can kaybımızın sebebi önleyemediğimiz bulaşmalar. Salgını başımızdan savdık anlayışı. Ertelenen aşı. Bunların bedelini eğer biz ödemiyorsak, ödeyenler var.” ifadelerini kullandı.
“Kırmızı” renkli tek il Şanlıurfa
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 risk haritasında “çok yüksek riskli” kategorisinde “kırmızı” renkle tanımlanan tek ilin Şanlıurfa olduğunu belirterek, “İlk doz aşı oranıyla o da hepimizi sevindirecek” dedi.
Bakan Koca, Trabzon, Tokat, Kocaeli ve Bursa’da aşılanmanın yüzde 75’i geçtiğini ve mavi kategorideki iller arasında yer aldığını hatırlatarak, Mardin’in “çok yüksek risk” (kırmızı) seviyesini “yüksek risk” (turuncu) seviyesine, Adıyaman’ın ise “yüksek risk” (turuncu) seviyesini “orta risk” (sarı) seviyesine indirdiğini belirtti.
Paylaşımında, Karadeniz sahilinin boydan boya mavi olduğunu belirten Koca, “Daha güzel günler göreceğiz Trabzon, motorları maviliklere süreceğiz. İlk doz aşı oranında yüzde 75’i aşan Trabzon’a saygılar.” ifadesini kullandı.
Bursa’nın da mavi kategorideki iller arasında yer aldığını anımsatan Koca, “Yeşil Bursa mavi oldu. Yüzde 75’i aşan ilk doz aşı oranıyla hangi şehir olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Koca “kendisi ve ailesinin aşı olmadığı” iddialarını yalanladı:
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyada yer alan “kendisinin ve ailesinin aşı olmadığı” iddialarını yalanladı.
Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:
“Kim olduğu şüpheli iki kişi, ailemden kimsenin hatta benim aşı olmadığımı söylemiş. Nerede? Sosyal medyada! Türkiye’de ilk aşıyı ben oldum. Ailemin her ferdi de aşısını yaptırdı. İsim yakıştırma, hesap sahte bile olsa bu iddia insana yakışır mı?”
Şanlıurfa’da yoğun bakımlar hızla doluyor
18 yaş ve üstünde en az bir doz Kovid-19 aşısı vurulma oranında, yüzde 53,1 ile Türkiye’nin kırmızı kategoride kalan tek kenti konumunda olan Şanlıurfa’da, artan vakalar nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk devam ediyor.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, AA muhabirine, kent genelinde aşı oranını artırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini, bu süreçte önemli aşama kaydettiklerini ancak henüz istenilen seviyeye ulaşamadıklarını aktaran Gülüm, aşının koronavirüsle mücadelede şu an etkili silah olduğunu vurguladı.
Aşı oranının düşük olması nedeniyle kentte bazı sıkıntılarla baş başa olduklarını belirten Gülüm, Kovid-19 hastaları için geçen hafta bir hastanede 50 yataklı, dün de başka bir hastanede 26 yataklı yoğun bakım servisi açtıklarını kaydetti.
Bu servislerin daha önceki dönemlerde hazırlandığını ancak kullanımına ihtiyaç duyulmadığına dikkati çeken Gülüm, “Ama artık bunlara ihtiyaç duyuyoruz. Halen yeni yoğun bakımlar, yeni servis yatakları açıyoruz. Bunları normal planlanmış cerrahi operasyonlar için ayırdığımız yatakları kapatarak gerçekleştiriyoruz. Önceki gün bir hastanemizde yeni bir 26 yataklı yoğun bakım servisi açtık.” diye konuştu.
Hasta sayısındaki artışın sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde ciddi bir sorun olarak karşılarına çıkabileceğini dile getiren Gülüm, “Yoğun bakımlar, hızla doluyor. Aşı hızı miktarında düşüş yaşanmasıyla birlikte hasta sayısında artış yaşanıyor. Şu an için kentimizde maalesef hasta sayısı artışı devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“TURKOVAC” aşısı, faz 3 çalışması kapsamında Kayseri’de gönüllülere uygulanmaya başlandı
Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen Kovid-19 aşısı “TURKOVAC”, faz 3 çalışmaları kapsamında Kayseri Şehir Hastanesinde gönüllülere uygulanmaya başlandı.
Faz-3 çalışmaları kapsamında daha önce Ankara Şehir Hastanesi ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde uygulanmaya başlayan yerli inaktif Kovid-19 aşısı, Kayseri Şehir Hastanesi’nde de e-Nabız üzerinden randevu alan gönüllülere uygulanıyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, şunları kaydetti:
“Bu aşının faz-3 çalışmasına hastanemizde başlamış oluyoruz. 600’ü aşkın gönüllümüz var. Bu daha da artacak diye düşünüyoruz. Çalışma TÜSEB tarafından yürütülüyor ve destekleniyor. Gerçekten çok iyi bir çalışma planlandı. Faz-3 çalışması tamamen dünyanın çalışma standartlarına uygun bir şekilde yürütülecek. Ona göre aşı etkinliği kıyaslanmış olacak. Bu aşıyı inaktif aşı olan Sinovac ile kıyaslamış olacağız. Dolayısıyla etkinlik açısından da Sinovac’ın etkinliğini bunla karşılaştırmış olacağız. Bu konu ile alakalı, vatandaşlarımız aşı çekincesini, kafalarındaki sorunları bir tarafa bıraksınlar. Tüm vatandaşlarımızdan aşı olmalarını rica ediyoruz.”
(AA)