Kredi kartları faciası!

Kredi kartları faciası!
12.09.2019
A+
A-

Kim demiş; ‘Türkiye hiçbir konuda Avrupa birincisi olamaz’ diye?

İşte kredi kartları kullanımında Avrupa birincisi olduk. Daha ne olsun?

Türkiye, İngiltere ve Almanya’yı da geçerek 214 milyon kart kullanımı ile Avrupa rekorlarını alt üst etti ve Avrupa’da birincilik bayrağını göndere çekti.

Türkiye’de kullanımda 214 milyon banka kartı var. Bu kartların 148 milyonu banka kartı, 66 milyonu ise kredi kartı. Hemen hemen her Türk vatandaşının cebinde ortalama 3 banka kartı var. Türkiye’de her yıl 6 milyara yakın kartlı işlem yapılıyor.

Geçen yıl kredi kartı sayısı % 6, banka kartı sayısı % 11 artış gösterdi. Kredi kartı ile alışveriş rekoru 21 milyon lira ile Ramazan Bayramı öncesi arife günü gerçekleşti.

SEKTÖRLERE GÖRE KREDİ KARTLARI İLE ÖDEMELER

En fazla ödeme yapılan sektör; 148 milyar ile market ve AVM’ler…

Bu iki sektörü 78 milyar lira ile akaryakıt istasyonları takip ediyor. Giyim sektöründe kart kullanımı 57 milyar lira oldu. Küçük gıda perakendesi 45 milyar liraya ulaştı. Havayollarında kartlı ödeme % 44 artarak 21 milyar seviyesine çıktı. Restoran ödemeleri % 29 artış ile 37 milyon lira oldu. Turizm konaklama sektörü % 28 artış ile 32 milyar liralık ciro elde etti. Sağlık ve kozmetik sektörü %27’lik artış dilimi ile 78 milyarlık ciroya ulaştı.

Temassız kartlı ödeme % 40 arttı, 58 milyona ulaştı. Temassız kullanım, alışverişlerde çok hızla yaygınlaşarak toplam kart kullanımındaki payını % 52’ye çıkardı.

KREDİ KARTI FACİASI BAĞIRA BAĞIRA GELİYOR

Türkiye’de kredi kartı faciası öyle bir hal aldı ki bunun önünde hiçbir iktidar duramaz. Türkiye’nin dış borcu gibi hepimizin iç borcu arşı alayı aştı. Her vatandaşımız kredi kartları ile iki üç senesini borçlanmış durumda.

Kredi kartı borçları, vatandaşlarımızın psikolojisini bozdu, aileler arasında kavgalar, geçimsizlikler ve boşanmalar yaşanmaya başladı. Kredi kartı borçları vatandaşları intihara sürüklüyor.

Kredi kartları hepimizin cebinde pimi çekilmiş patlamaya hazır bomba gibi geziyor. Bankaların yeterli geliri olsun olmasın yoldan geçen her vatandaşımıza kredi kartı vermesi, kredi kartı faciasını tetikleyen neden oldu.

KREDİ KARTLARI DARBE YAPACAK!

Hani Türkiye’de sık sık darbelerden bahsediyoruz ya; hayali Sarıkız, Balyoz ve Ergenekon darbeleri vardı ya… Bir de hain Fetö darbesi yaşandı; milletçe birlik ve beraberlik içinde geçiştirdik. Ancak kredi kartı darbesini ekonomik olarak zor geçiştireceğe benziyoruz. Vatandaşlar, bankalara kredi kartı borçlarını geri ödemede zor günler yaşıyor.

Borçlarını zamanında ödeyemeyen vatandaşlarımıza bankalar tarafından çığ gibi icra takipleri yapıldı. İcra müdürlüklerinde her iki dosyadan biri kredi kartı dosyaları ile doldu. İnşallah, ‘geliyorum’ diyen kredi kartı darbesi, ekonomimizi felç etmez!

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.