Macaristan, Türk firmalara cazip fırsatlar sunuyor

19.09.2018
A+
A-

Macaristan, Türkiye ve Yunanistan’da bulunan 7 ofisle faaliyetlerini sürdüren ALX Hungary, İzmir Ticaret Odası (İZTO) üyelerine Macaristan’daki ticaret potansiyeli ve Macaristan’dan ithalat yapmak isteyen firmalara verilen hizmetler hakkında bilgi verdi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO), ALX Hungary işbirliğinde “Macaristan Fırsatlar Ülkesi” Tanıtım Toplantısı düzenledi. Toplantıya, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı İhracattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı İstvan Joo, Macaristan İstanbul Başkonsolsu Balazs Hendrich, Macaristan İstanbul Ticaret ataşesi Zsofia Kakas, Macar Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay, ALX Hungary (MNKH Macar Milli Ticaret Evi Temsilcisi) Genel Müdürü Fikret Nas katıldı.

Toplantıda, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler masaya yatırılırken, Macaristan’ın yatırımcılara sunduğu devlet destekleri, düşük vergiler ve gelişmiş altyapısı hakkında bilgi verildi. Ayrıca ALX Hungary’nin Türk iş insanlarına sunduğu hizmetler de tanıtıldı.

ALX Hungary Genel Müdürü Fikret Nas, 2015 yılında Polat Şirketler Grubu bünyesinde kurulan ALX Hungary’nın üç farklı ülkede (Türkiye, Macaristan ve Yunanistan) 7 ofisle faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren, kar amacı gütmeyen Macaristan Ulusal Ticaret Merkezi’nin Türkiye ve Yunanistan’da resmi temsilciliğini yaptıklarını belirten Nas, şöyle devam etti: “İstanbul’da bulunan merkez ofisimiz, Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep’te bulunan şubelerimize ek olarak, Macaristan’daki Budapeşte ve Yunanistan’daki Atina ofislerimiz ile Macaristan dış ticaretinin geliştirilmesi üzerine çalışıyoruz” dedi.

Nas, şöyle devam etti: “Bu çerçevede bulunduğumuz ülkelerde Macaristan’ın nitelikli ürün ve hizmetlerini ithal etmek isteyen iş insanlarını bir araya getirmek için Macar firmalar adına fuarlara katılarak ürün ve hizmetleri tanıtıyoruz. Yaptığımız araştırmalarla Türkiye’den gelen ürün ve hizmet taleplerini Macaristan’dan sağlayabilmek üzere doğru üretici firmaların bulunmasını sağlıyoruz. Macar firmalarının yerel iş dünyasını daha iyi tanımaları, ürünlerini daha rahat pazarlayabilmeleri için fuarlarda Macaristan ülke standları açıyoruz. Bahsettiğimiz temel görevlerimize ek olarak, Macaristan’daki uzun vadeli iş tecrübemiz sayesinde, Macaristan’a yatırım yapmak isteyen yatırımcılara bilgi desteği sunuyoruz.”

Macaristan, düşük vergi oranı ile dikkat çekiyor

Macaristan ile tarihî ve kültürel bağlar üzerine inşa edilmiş dostça ilişkilerimizin olduğunu hatırlatan Nas, şunları kaydetti: “Macaristan, stratejik lokasyonu, 510 milyon nüfuslu Avrupa pazarına açılan kapı olması nedeniyle Türk yatırımcılar için cazip fırsatlar sunuyor. Açık ekonomisi ve dış ticaret ve yabancı yatırımcı odaklı siyaseti, sağlam altyapısı, yetişmiş nitelikli insan kaynağı, yatırım planlayan firmalar için cazip teşvik programları ve %9 oranında, Avrupa Birliği’nin en düşük kurumlar vergisi uygulamasıyla da dikkat çekiyor. TUIK verilerine göre 2017 yılında Macaristan’a ihracatımız 1 milyar dolar, ithalatımız ise 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş durumda. İhracatımızın yüzde 97.5’ini sanayi ürünleri, yüzde 2.5’ini ise tarım ürünleri oluşturuyor. Macaristan’da; bilgi ve iletişim teknolojileri, otomotiv, makine, elektronik ve metal sanayi, kimya endüstrisi, çevre teknolojileri, akıllı şehircilik, medikal ürünler ve sağlık hizmetleri, tarım ve gıda sektörleri yüksek iş birliği potansiyeli içeren sektörler arasında yer alıyor. 2017 verilerine göre Macaristan’ın temel ticaret ortakları ise Almanya, Avusturya, Polonya, Slovakya, Çin Hollanda, İtalya, Fransa, Rusya, Romanya ve Belçika olarak sıralanıyor.”

Türkiye’ye özel önem veriliyor

Macaristan’ın ithalatının %77’sini, ihracatının da %80’ini Avrupa Birliği ile gerçekleştirdiğinin altını çizen Nas, “Söz konusu dış ticaret hacmiyle Macaristan, Avrupa’ya bağımlı bir ülke durumundadır. Avrupa ticaret pazarını çeşitlendirmek ve Avrupa’ya bağımlılıktan kurtulmak için Macaristan, yeni bir «Doğuya Açılım» politikası geliştirmektedir. Doğuya açılım politikası sürecinde Rusya, Çin ve Türkiye öncelikli bölgeler olarak belirlenmiştir ve bu bölgelere özel önem verilmektedir” diye konuştu.

Güçlü ekonomisi ile yatırıma çok uygun

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı İhracattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı İstvan Joo ise “Macaristan’da mükemmel imkanlar var. AB’nin doğuya açılan kapısıyız. Balkanlara giriş kapısıyız. Macaristan’da güçlü ekonomi ile yatırım için çok uygun bir iş ortamı geliştirildi. Güçlü bir dış politikamız var. 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 4.6 ekonomik büyüme sağlandı. Bu oranla AB ülkeleri arasında en üst düzeydeki ilk iki ülkeden biriyiz” Şeklinde konuştu.

Macar Eximbank Türkiye Baş Temsilcisi Arda Tugay da İZTO üyelerine Macaristan ile ithalat-ihracat faaliyetlerinin desteklenmesi, yatırım ilişkileri konusunda gerekli finansmanın sağlanması gibi konularda bilgilendirici bir sunum yaptı. Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu ticari ataşesi Zsofia Kakas ise Macaristan yatırım fırsatları ve teşvikleri hakkında bilgiler verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.