Meclis’te muhalefetin kanun teklifleri görüşülmüyor
TBMM’de 1 Ekim tarihinden itibaren başlayan yeni yasama döneminde, şu ana kadar muhalefetin getirdiği hiçbir kanun teklifi komisyonlarda görüşülmedi. İYİ Parti’nin verdiği 642 soru önergesinin sadece yüzde 19’u cevaplandı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle seçilmiş milletvekillerinin atanmış bakanlara hesap sorma ve bilgi edinme yollarından en önemlisi olan yazılı soru önergelerinin yanıtlanmasında ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi.
CHP Grubu’nun, Meclis Başkanlığı’na sunulan soru önergelerinden yalnızca yüzde 4,6’sının süresi dahilinde yanıtlanabildiğini belirten Özel, “Bu da atanmış bakanların, yasama organını dikkate almaması, hiçe sayması anlamına geliyor” dedi.
T24’ün haberine göre, Meclis’te, 27. yasama döneminde muhalefet kanadındaki CHP ve İYİ Parti, Meclis Başkanlığı’na toplam 6340 tane yazılı soru önergesi verdi.
CHP Grubu’nun verdiği yazılı soru önergesi 5698, İYİ Parti’nin 642 oldu. Gruplardan alınan bilgiye göre, CHP’nin önergelerinin yanıtlanma oranı yüzde 4,6, İYİ Parti’nin ise yüzde 19 oldu.
KANUN TEKLİFLERİ KOMİSYON KAPSINDA
27 yasama döneminde CHP Grubu 478 adet kanun teklifi, İYİ Parti Grubu 85 tane kanun teklifi verdi. 1 Ekim’de başlayan yasama faaliyetlerinde muhalefetin komisyonda görüşülen kanun teklifi bulunmuyor.
CHP’li Özel: En kötü karne Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı’nda CHP Grup Başkanvekili gelinen noktaya ilişkin sorusuna şu değerlendirmeleri yaptı:
Adalet ve Kalkınma Partisi grubu, 16 Nisan’da rejime kasteden Anayasa değişikliği oylaması öncesinde seçmene “kuvvetler ayrılığı” vaat etmiş, yürütmenin yasamanın işine karışmayacağını, yaşamının içinden çıkmayacağını ve TBMM’ye dahi gelmeyeceği için sözlü soru önergesinin olamayacağını vurgulamıştı.
Biz Cumhuriyet Halk Partisi ve rejime kasteden Anayasa değişikliğine karşı çıkanlar olarak bu değişiklikle kuvvetler ayrılığının fiilen ortadan kalkacağını, yasama, yürütme ve yargı erklerini bizatihi bir tek adamda toplanacağını vurgulamıştık.
“ATANMIŞLAR SEÇİLMİŞLERİ HİÇE SAYDIĞI ANLAMINA GELİYOR”
Tarih bizi haklı çıkardı. Anayasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra 6 ay geçti ve bu 6 ayda seçilmiş milletvekillerinin atanmış bakanlara hesap sorma ve bilgi edinme yollarından en önemlisi olan yazılı soru önergelerinde ciddi bir geriye gidiş var. Meclis Başkanlığı’na sunulan soru önergelerinin yalnızca yüzde 4,6’sı süresi dahilinde yanıtlanabilmiş durumda. Bu da teknisyen olarak tanımladığımızı atanmış bakanların, yasama organını dikkate almaması, hiçe sayması anlamına geliyor.
“AKP GRUBU, TEK ADAMA VE ATADIKLARINA SÖZ GEÇİREMEDİ”
‘Yürütme, yasamanın sorularını 15 gün içinde yanıtlayacak’ diye propaganda yapan AKP grubu, görülüyor ki geçen 6 ay içinde ne tek adama ne de tek adamın atadığı bakanlarına söz geçiremedi. Atanmış bakanların cevap yanıtlama oranlarına bakıldığında en kötü karnenin tek adamın en yanındaki isimler olan Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı’nda olduğu görülüyor.
Yürütme organına yasamaya ve bu ülkenin vatandaşlarına hesap vermeleri gerektiğini hatırlatıyoruz ve bunu sağlayacağız.”
MUHALEFETİN KANUN TEKLİFLERİ KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLMÜYOR
“Aynı durum kanun tekliflerinde de görülüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi grubundan gelen kanun teklifleri, geçiş üstünlüğü varmış gibi komisyona anında sevk edilirken, diğer grupların imzasıyla verilen kanun tekliflerinin komisyona sevk sürelerinde yaşanan gecikme ve komisyonda görüşülmüyor dahi olması milli iradeye saygısızlıktır.”
(Kaynak: Yeniçağ)