Medicabil’de ‘kronik yara bakımı’ semineri

Medicabil’de ‘kronik yara bakımı’ semineri
15.04.2019
A+
A-

Özel Medicabil Hastanesi, kurum içi seminerlerine ara vermeden devam ediyor. 407’ncisi gerçekleştirilen seminerde Özel Medicabil Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Narmanlı, kronik yara bakımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kronik yaraların, bir takım problemlerden dolayı iyileşmesi geciken, normal iyileşme safhalarını göstermeyen, çoğu zaman iyileşmesi 3 aydan fazla süren tedaviye yanıt vermeyen yaralar olarak tanımlandığını ifade eden Narmanlı, kronik yaraların sadece hastalar için değil, sağlık çalışanları için de ciddi problemler olduğunu sözlerine ekledi.

“Enfeksiyon, sigara ve yaş gibi etkenler yaraların iyileşmesini geciktiriyor”

Yaraların iyileşme süreçlerini 3’e ayıran Narmanlı, “4-6 gün içerisinde iyileşen yaralar inflamasyon fazı, iyileşmesi 2-3 hafta süren yaralar proliferasyon fazı, 3 hafta ile 2 yıl arasında iyileşen yaralara ise maturasyon fazı denir.

Op. Dr. Mustafa Narmanlı

Enfeksiyon, sigara, yaş gibi etkenler yaranın iyileşmesini geciktirebilir. Diyabetliler, yaşlılar, obezler ve yatağa bağımlı hastalar risk grubu içerisindedir” dedi.

Kronik yara tedavisinde amacın sağlıklı fiziksel ve biyokimyasal makro ve mikro çevrenin inşa edilmesi olmalıdır ifadelerini kullanan Narmanlı sözlerine şöyle devam etti; “Değiştirilebilir predispozan faktörler ve yara üzerindeki mekanik stres ortadan kaldırılmalı. Lokal yara bakımı yapılmalı, gerekli durumda antibiyotik tedavisi uygulanmalı ve hücre tedavileri yapılmalıdır”

Diyabetik ülserler, bası yaraları, venöz ve arteriyel ülserlerin tedavileri hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Narmanlı, Özel Medicabil Hastanesi çalışanlarının sorularını da yanıtladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.