Meydanlar

21.06.2018
A+
A-

Ayhan GÜZEL

MEYDAN

Şu yeryüzü er meydanı
Gönül sevmez her meydanı
Yüreksize yorgan döşek
Koç yiğide ver meydanı.

Uyanınca Türk’ün özü
Gerçekleşir Tanrı sözü…
Olur, bir gün şu yeryüzü
İnsanlığın hür meydanı!

Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu

*** *** ***

17 kıtalık bir şiirin ilk ve son kıtaları, değerli okurlarım. Yazan şairin yüreğine sağlık.

Dönem seçim dönemi, seçim denilince aklıma hep miting alanları ve meydanlar gelir.

Çocukluğumdan beri her seçim döneminde ya da normal zamanlarda muhakkak Bursa’da gerçekleşen siyasi parti ya da STK’ları tarafından organize edilen üç ya da dört mitinge, konferansa giderdim. Önemliydi miting meydanları benim için. Gönlümden geçen lidere yaklaşmış olurdum, kalabalığın verdiği güç duygusu, o kadar toplanan kalabalık hepsi benimle aynı düşünüyor! Acayip bir güç duygusu kaplardı içimi. Sonra, o sloganlar, müthişti. Gönlümden geçirmediğim liderlerinde mitinglerine katılırdım tabii. Onu da hem canlı görmek hem de rakip diye tabir ettiğim grupların insanları arasında olmak farklı bir duyguydu. Ne konuşuyorlar bizim düşünmediğimiz neyi düşünüyorlar önemliydi benim için. Ya da sadece kalabalığı seviyordum…

Evet…

Kalabalığı sevdiğimi anladım sonraları. Üniversiteyi bitirince özgürlüğüm arttığı için daha çok miting ve konferansa katılmaya başladım. Miting meydanlarını analiz etmeye de başlamıştım artık. Eskiden, benim dönemimde Fomara Meydanı’nda olurdu Bursa da mitingler. Özal, Demirel, Ecevit, Erbakan, İnönü, Tansu, Mesut kimler geçti o meydandan. Kimileri iktidar olarak geldi, muhalefete düştü, kimileri muhalefet olarak geldi iktidar oldu, kimileri de siyasete nokta koydu o meydanda. Sonra mevcut hükümet ile birlikte Fomara Meydanı da değişti miting kültüründe. Gökdere Bulvarı, Santral Garaj, FSM (Yapılamayan) Hastane Alanı, Eski ATATÜRK Stadyumu Alanı… Bu aralar en gözde Meydan, Eski Atatürk Stadyumu alanı.

Dedim ya mitingler seçim sonuçlarının aynası gibiydi. Hangi lider en çok kalabalığı toplarsa seçimi o kazanacak gibi bir hava olurdu. Mitingden mahallesine dönenler evde, kahvede, işyerinde; ‘’çok kalabalıktı bizim parti sandıkları patlatır bu seçim” ya da “bu sefer olmaz bu iş’’ vs tarzı söylemler ile herkes kendince seçim sonuçlarına yorum yapardı. Çoğunlukla da vatandaşın yorumları haklı çıkar sonuç açıklanınca vatandaşın dediği olurdu!

Şimdilerde, seçim meydanları, parti bayrakları ile süslenmiş sokak ve caddeler, ses sistemi ile donatılmış parti araçları tabi eskisi gibi yok artık. İnternet var bir de. Sanal âlem de olmuş bir meydan. Her ne kadar %100 doğruluk payı olmasa da sanal alem de siyaset ve seçimler ve seçim çalışmaları ile ilgili vatandaşı etkilemek ve nabzını tutmak için önemli bir argüman. Bu seçim daha da hissettik bu argümanı. Bir Cumhurbaşkanı adayı, hem meydan hem sanal âlem kozunu baya efektif kullanıyor ve ilgi çekiyor vesselam. Yine de sanal âleme çok güvenmemek gerekir diye düşünenlerdenim. Nemelazım yalan söyleyeni, dolandırıcısı, trolü çok bu mecranın.

Şairinde şiirinde bahsettiği gibi bizim için er meydanı miting alanları diye kabul edelim ve bakalım bu seçim döneminde liderlerin Bursa ve kısaca Türkiye performanslarına:

Adaylardan;

İlk önce; Sayın İnce geldi Bursa’mıza. Kanaatimce Deniz ve Kemal Beylerin 16 yıldır toplayamadığı bir kalabalığı toplamayı başardı, Eski Bursa Atatürk Stadı Meydanında. Yukarıda da bahsettiğim üzere internet ve sanal alemi en efektif kullanan lider Muharrem İnce. Hem genelde hem yerelde gençliği ve halkı yakalamış gibi görünüyor Sayın İnce. Bir başka perspektiften bakıldığında CHP yıllar sonra ilk defa tüm teşkilatları ile koordineli ve organize olmuş gibi görünüyor. Hem Millet Vekilliği hem de Cumhurbaşkanı adayları konusunda basına yansıyan en ufak bir çatlak ses yok gibi CHP’den. Tüm teşkilat, kusursuz bir Voltranı oluşturmanın peşinde sanki. Birebir tanıdığım ve ailece görüştüğümüz, Bursa 1. Bölge 9. Sıra milletvekili adayı İbrahim MART… Yıllarca Akademik Odalarda Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı yapmış, STK temsilcisi olarak Meydanların görmeye alışkın olduğu en aktif, en başarılı siyasetçilerden Sayın Mart, küsmemiş ve kırgınlardan olmamış, 1. Sıra adayı gibi çalışıyor ve teşkilatlarına güç veriyor. Çok da görmeye alışkın olmadığımız görüntüler bunlar. Baskın Seçimin ilk söylendiği günlerden itibaren, parti olarak muhalefet cephesinde yakaladığı olumlu hava, takdir edilecek cinsten doğrusu. Tabandan gelen destek ile Kemal Bey ve Muharrem Bey oldukça koordineli ve seviyeli bir şekilde çalışıyorlar. Bunun dışında Özel, Tezcan gibi isimlerde sürekli basın aracılığı ile propagandalarına devam etmekte.  İşte Bursa da gerçekleşen miting ilkiydi bu koordinasyon. Müthiş bir kalabalık ve coşku vardı. Şu ana kadar gelen liderler arasından en çok kalabalığı meydanlara toplayan Sayın İnceydi. Bu seçimlerin en hazır partisi CHP gibi görünüyor ve Sayın İnce ve CHP en büyük sürprizi yapacak gibi duruyor. 24 Haziran akşamı hep birlikte göreceğiz.

İkinci olarak, Sayın Bahçeli teşrif etti Bursa’mıza. MHP olarak parti içinden başkaca aday göstermedikleri için meydan mitingi organize etmiyor MHP bu seçimlerde. Türkiye genelinde sayısı belli salon istişare toplantılarına katılma kararı aldı Sayın Bahçeli bu seçimlerde. Burayı hiç es geçmez sağ olsun Bahçeli, ne de olsa Genel Sekreteri hemşerimiz Sayın Ataman. Lakin bu görüntüye bakarak değerlendirmemek lazım MHP’yi. Meydanlar denince akla gelen ilk partidir MHP, her seçim için yazıyorum; hemen hemen en kalabalık mitingleri organize eder, teşkilat yapısı en güçlü ve hazır partilerden biridir ancak seçim sonuçlarına bir türlü yansımaz bu kalabalığın oyu. Mitinglerine; Ülkücüsü, Turancısı, Atatürkçüsü, Milliyetçisi, Muhafazakârı, Sosyalisti, Komünisti herkesimden siyaseti ve ideolojiyi seven katılır, bir de siyaseti bilen demek lazım sanırım. Gelirler, dinlerler, alkışlarlar ama oya gelince kalabalıklar ile doğru orantılı olmaz bu sonuç. O yüzden meydanların diline göre seçim sonuçlarını değerlendirirken MHP’yi kıstas alanlar yanılabilir. Bursa salon istişare toplantısında da AKP’nin organize ettiği meydan mitingine yakın bir kalabalık vardı salonda. Seçim sonuçları ile ilgili ise yukarıda da belirttiğim üzere Cumhurbaşkanı adayını kendi içinden göstermedi ve mevcut Cumhurbaşkanının adaylığını destekleme kararı aldı, Milletvekilliği seçimlerine gelince, Meclise gireceği kesin ancak İYİ Parti bölünmesinin nasıl bir puan kaybına yol açacağını kimse seçim sonuçlanmadan net olarak tahmin edemiyor sanırım.

Üçüncü olarak, Sayın Karamollaoğlu geldi Bursa’mıza. SP her zaman oy oranı ne olursa olsun teşkilatları en hazır partilerden biridir. Rahmetli Erbakan’ın yerleştirmiş olduğu Milli Görüş kimliği yıllar içerisinde bir ideolojiye dönüştü. Her ne kadar partililer dava olarak kabul etse de benim gözümde bir ideoloji haline gelmiştir Milli Görüş fikriyatı. Bursa Eski Atatürk Stadı Meydanında gerçekleşen miting arzu edilen kalabalığa ulaşamadı gibi görünüyor, yinede SP‘illerin inancı, azmi hiç bitmez bunu da biliyoruz. Özellikle Gökhan Gerçek bu azmin mimarlarından… Yıllardır her seçimde koyduğu adaylığı ve çalışkanlığı örnek teşkil etmektedir. Baraj meselesinden ötürü Milletvekili çıkaramıyordu Bursa’dan SP yıllardır. Ancak baraj meselesi çözüldüğüne göre bu seçimde SP Milletvekili çıkaracak gibi görünüyor Bursa’dan.  Yerelde durum böyle iken genelde de durum pek farklı değil Temel Bey’in adaylığı ve seçilmesine anketler pek imkân tanımasa da Meclis aritmetiğinde yerini alacak ve SP olarak söz sahibi olacaklar kanaatindeyim. Temel Bey’in siyasete kattığı heyecanı da es geçmemek gerekli.

Şu ana kadar son gelen lider; Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dı Bursa’mıza. Bursa Eski Atatürk Stadı Meydanında organize edildi miting. Her zaman olduğu gibi 16 yıldır en kalabalık meydan mitinglerinden biri için hazırlandı Bursa teşkilatı. CHP Lideri ve Cumhurbaşkanı adayı gelmiş, aynı meydan hınca hınç dolmuştu. Muhakkak teşkilat için bu kalabalık, CHP’nin iki katı olmalıydı. Zira iktidar partisi ve mevcut Cumhurbaşkanımızın Genel Başkanı olduğu Parti AK Parti. 15.30 olarak kamuoyuna duyurulan miting saati 18.30 gibi başlayabildi. Beklenen kalabalık yoktu meydanda, Bursa teşkilatları için bir başarısızlık söz konusu. Lakin Sayın Erdoğan için bir kıstas değil miting kalabalığı. Ne de olsa O, hepimizin Cumhurbaşkanı!

Başka da gelen olmadı liderlerden Bursa’mıza şuana kadar. En yakın tarihte 17 Haziran Bayramın 3. günü İYİ Parti ve HDP mitingleri vardı Bursa’da. İYİ Parti Gökdere Meydanında, HDP ise Merinos Parkında organize ediyor mitinglerini. İki Partinin de meydan mitinglerinin aynı gün olması enteresan değil mi?…

Sayın Akşener partileşme süreci ve referandumu da sayarsak son 2,5 yıl içinde en çok Bursa’ya geldi. Ancak ilk kez parti lideri ve Cumhurbaşkanı adayı olarak görücüye çıkacak. İYİ Parti adına da Cumhurbaşkanı Adaylığı ile ilgilide bütün seçimi tek başına sırtlamış gibi görünüyor Sayın Akşener. Oysaki Sayın Koray Aydın, Sayın Ümit Özdağ gibi partileşme sürecinde MHP Genel Başkanlığı için aday olan iki güçlü siyasi karakter sanki propaganda kapsamında yok gibiler. Yerelde de adaylıklar ile ilgili kulislerden dedikodular yükseliyor. Yine de genel de ya da yerelde olsun bir kadın eli değdi Türkiye’ye. Çatı adaylık konusundaki iddialı duruşu ve kararlılığı ile damga vurdu, Türk Siyasetine ve politikaya bir renk geldi. İyi Parti üst düzey yöneticileri ve il yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerde yeni olmasına rağmen teşkilatın başarıya inandığı ve Meral Hanım’ı iktidar yapacaklarını söylüyorlar. 24 Haziran akşamı tüm Türkiye ile birlikte öğreneceğiz.

8 adaydan bir diğeri de Demirtaş. Kendisi parmaklıklar arkasında olsa da teşkilatı çok azimli ve kararlı. ‘’ Seni Başkan Yaptırmayacağız’’ sloganı ile yola çıktılar ve bu politikayı Türkiye geneline yaydılar. Hala aynı iddiaları devam ediyor. Milletvekilliği seçimleri için ise hiç şüpheleri yok. %10 aşacak tek partisi olacak bu seçimin. İddiaları tutarsa.

Son aday Doğu Perinçek ise yoğun programından ötürü Bursa’ya zaman ayıramayacakmış. İl başkanı Mehmet Alanbel’den aldığımız bilgidir. Perinçek siyaset sahnesine çıktığı ilk günden beri hep iddialı ve kararlı lakin oy başarısına yansımayan bir grafiği var. Bir de inanmış onbinlerce genci! Sanki seçim başarısı istemiyormuş gibi bir planı varmışçasına.

Dedik ya Meydanlar…

Bu seçim sathında da yine Meydanlar damgasını vurdu, vuruyor.

Şimdiden ülkemiz ve milletimiz için hayırlısı olsun.

YORUMLAR

  1. Süleyman dedi ki:

    Ayhan Bey değerlindirmeleriniz oldukça objektif ancak bir konuda eleştirim olacak. Bunca zaman katıldığınız seçim gözlemlerinizi yalnızca bu seçimle sınırlamayın. Anlaşılan tecrübeniz fayda verecek.

  2. Sade Vatandaş dedi ki:

    Tarafsiz bir yorum. Gecmis ten ve gunumuz sure gelen secim heycanlarini bize hattirlattin. Meydanlar hep dolu olacak rengi ve amblemi degissede. Degismeyen ve degismiyecek olan ay yildiz TURK bayragimizin altinda Kizil Elmaya dogru yuruyecegiz. Kaleminin murekkebi bitmesin. Tesekkurler.