Monte Carlo tekniği Uludağ Üniversitesi’nde ele alınıyor
Bursa Uludağ Üniversitesi, fizik bilimi alanında büyük bir öneme sahip olan önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. Nükleer, parçacık ve medikal fizik alanlarında kullanılan Monte Carlo uygulamaları, gerçekleştirilen bahar okulu ile katılımcılara anlatılıyor.
Daha önce Bitlis ve Amasya’da düzenlenen Nükleer Parçacık Fiziğinde Monte Carlo Uygulamaları Bahar Okulu’nun 3.sü bu yıl Bursa Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor. ULUTEK Binası’nda başlayan Bahar Okulu’na fizik alanında yüksek lisans veya doktora yapan toplam 35 bilim insanı katıldı. 5 gün sürecek eğitimlerde uzmanlar tarafından günlük 8 saat boyunca uygulamanın detayları ve kodları katılımcılara aktarılacak.
PROGRAMIN KODLARI AKTARILACAK
Program hakkında bilgi veren Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Demir, fizik bölümlerinde kullanılan simülasyon uygulamasının ayrıntılı bir şekilde tüm katılımcılara aktarılacağını söyledi.
Nükleer parçacık fiziğinde kullanılan Monte Carlo uygulamalarının belli programları içerdiğini kaydeden Doç. Dr. Nilgün Demir; “Düzenlediğimiz bu okul etkinliğinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerimize teknikte kullanılan programların kodlarını (EGS-MCNP-FLUKA) ve uygulamalarını anlatacağız. Etkinliğimiz toplam 5 gün sürecek. Her gün 8 saatlik bir ders vereceğiz. Okuldaki tek amacımız burada öğrencilerimizin kullanılan bu programı çok daha iyi kavramalarını sağlamak” diye konuştu.