Moody’s, Türkiye’ye faiz indirimi uyarısı yaptı
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Merkez Bankası’nın son beş toplantıda faizde yaptığı bin 275 baz puan indirimin yatırımcı güveni üzerinde olumsuz etki yaratabileceği uyarısı yaptı.
Merkez Bankası’nın üst üste yaptığı faiz indirimleri ile ilgili dikkat çeken bir uyarı geldi. Kredi derecelendirme kurluşu Moody’s tarafından yapılan açıklamada Merkez Bankası’nın faizi yüzde 11,25’e çekmesinin yatırımcı güvenini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.
Merkez Bankası (TCMB) 16 Ocak tarihinde politika faizini piyasa beklentileri dahilindeki 75 baz puan indirimle yüzde 11.25’e çekerken enflasyondaki seyrin yıl sonu tahmini olan yüzde 8.2 ile “büyük ölçüde uyumlu” olduğunu belirterek “ölçülü” faiz indirimlerinin devam edeceği sinyali vermişti.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın göreve geldiği dönemi kapsayan son beş PPK toplantısında politika faizi %24 seviyesinden 1,275 baz puan indirilmiş oldu.
Moody’s bugün yayınladığı kredi görünüm raporunda enflasyonun Aralık ayı itibarıyla %11.8 olmasının, negatif reel faizin %0.55 olmasına (enflasyondan daha düşük bir faiz oranına) yol açtığını ve bunun da, Türk bankalarının fonlaması için kredi negatif olduğunu belirtti.
Raporda “Negatif faiz, bankaların finansmanı ve Türk lirasına yatırım yapmayı, reel faiz oranları pozitif olan diğer gelişmekte olan piyasalardan daha az cazip hale getirmekte ve büyük olasılıkla TCMB’nin kredibilitesini olumsuz etkileyebilir ve bu da yatırımcı güvenini olumsuz yönde etkileyebilir” denildi.
Moody’s’in raporuna göre, Türk bankalarının önemli bir kırılganlığı, yabancı para cinsinden kısa vadeli piyasa fonlamasına (Kasım 2019 itibariyle 51 milyar dolar) önemli ölçüde bağlı olmaları ve bu nedenle yatırımcı güvenine bağlı olmaları.
Rapora göre, euro bölgesi, İngiltere, Kanada, Japonya veya Avustralya gibi Türkiye’den çok daha düşük risk profiline sahip ülkelerin hepsi negatif reel faiz oranlarına sahip.