Mühendis adayları CV hazırlamayı ve mülakat tekniklerini öğrendi
BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi iş birliği ile organize edilen “Etkili CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri” konulu seminer, Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. TOFAŞ Yetenek Kazandırma ve İşveren İletişimi Yöneticisi Ezgi Bozkurt’un konuşmacı olduğu programa; Makine, Otomotiv, Elektrik – Elektronik, Tekstil ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.
Öğrencilere “Etkili CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri” isimli bir sunum yapan TOFAŞ Yetenek Kazandırma ve İşveren İletişimi Yöneticisi Ezgi Bozkurt, CV’nin tanımını yaparak, hazırlanacak öz geçmişte sizi rakiplerinizin önüne geçirecek farklılıklara odaklanılması gerektiğini belirtti. En yalın, sade ve net hali ile hazırlanması gereken bir öz geçmişin içinde bulunması gereken konu başlıkları üzerinde duran Bozkurt, “Bir öz geçmişte ad, soy ad, adres, telefon ve e-mail gibi bilgiler her zaman güncel olmalı. Diğer kişisel bilgiler de öz geçmişte yerini almalı. Eğitim bilgileri, kariyer hedefi, daha önce hayata geçirilen projeler ve yer alınan stajlar, yabancı dil bilgisi, bilgisayar tecrübesi, ilgi alanları ve referanslar da bir öz geçmişin olmazsa olmazlarıdır. Kariyer hedefi kişinin farkındalığını arttırmak adına son derece önemli. Öte yandan yabancı dil konusu da iş hayatına atılmadan mutlaka çözülmeli. Bu denli rekabetçi bir ortamda yabancı dil bilgisi de olmazsa olmazlar arasında yer alıyor hatta tercihen ikinci bir yabancı dil bile sizi öne çıkarabiliyor” diye konuştu.
“Öz geçmiş, gereksiz bilgiler içermemeli”
Öz geçmişin gereksiz bilgiler içermemesi gerektiğine değinen Bozkurt, hazırlanan öz geçmişlerin lekeli, kırışık ve özensiz olmamasına ve imla hataları içermemesine dikkat etmek gerektiğini vurguladı. Bozkurt, e-mail adreslerinde kişisel ifadelerden kaçınmak ve daha formal bir dil tercih etmek gerektiğini de ifade ederek, özellikle yabancı dil bilgisi seviyesi konusunda gerçekçi olmanın son derece önemli olduğunun altını çizdi. Bozkurt, iş görüşmesi sırasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında da şunları söyledi: “İş görüşmesine gitmeden önce başvurduğunuz firma hakkında araştırma yapmalı, temel bilgilere hakim olmalısınız. Görüşmeye 10 – 15 dakika önce gitmenizde fayda olacaktır. İşe alım uzmanlarının en çok dikkat ettiği konulardan biri, kıyafete gösterilen özendir. Kıyafet konusunda profesyonel duruşu bozmayacak bir tarzın tercih edilmesi gerekir. Görüşme sırasında doğal olunması son derece önemli. Kendinizi tanıtırken açık, net ve samimi olun. İlgi alanlarınızı ve neler yapabileceğinizi ortaya koyun. Gelecek hedeflerinizi ve amaçlarınızı belirtin. Geçmiş tecrübelerinizden ve yaptığınız projelerden de mutlaka bahsedin.”