NAİM SÜLEYMANOĞLU…

NAİM SÜLEYMANOĞLU…
06.12.2019
A+
A-

O, 20. yüzyılın en büyük olimpiyat haltercisi… Henüz 10 yaşındayken başlamış bu spora… Ve dünyanın haltere başlayan en genç sporcusu. 1982’de 15 yaşındayken Sao Paulo Dünya Gençler Şampiyonası’nda ilk altın madalyasını aldı.

1986 Melbourne Dünya Şampiyonası’nı kazandı. 1988 Seul Olimpiyatları’nda Türkiye için ilk altın madalyasını kazandı. Seul Olimpiyatları’nda 6 Dünya, 9 Olimpiyat rekoru kırdı. En yakın rakibinden 30 kilo fazla kaldırarak müthiş bir rekora imza attı.

Türkiye’ye güreş dışındaki bir spor dalında ilk olimpiyat madalyasını kazandırdı. Ülkeye dönüşünde milli tatil ilan edildi. Bir milyondan fazla insan Ankara sokaklarında Naim’i karşıladı.

1988’de Time Dergisi’ne kapak oldu. Dönemin başkanı tarafından Beyaz Saray’a davet edildi. Birleşmiş Milletler’de konuşma yaptı.

1992’de Barcelona Olimpiyatları’nda, 1996 Atalanta Olimpiyatları’nda kendi dünya rekorunu kırdı. Dünyada 3 ayrı olimpiyattan altın madalya kazanan ilk halterci oldu. 3 Olimpiyat, 7 Dünya Şampiyonluğu ve 47 Dünya rekoru bıraktı.

2001 yılında Olimpiyat Nişanına layık görüldü. 2000 ve 2004 yıllarında uluslararası halter federasyonu listesine alındı. 20. yüzyılın en iyi haltercisi seçildi.

2012’de Reuters tarafından en iyi 12 Olimpiyat atletinden biri olarak gösterildi. 60 kilo sikleti olimpiyatlardan kaldırıldı. Paraguay tarafından pullara resmi bastırıldı.

 

CEP HERKÜLÜ ÜNVANI VERİLDİ

Başarılarını anlatmaya satırlar yetmeyen Naim Süleymanoğlu’na dünya basını tarafından Cep Herkülü ünvanı kazandırıldı. İşte başarılarıyla gurur kaynağımız olan Naim Süleymanoğlu’nun hayatını anlatan Naim/Cep Herkülü filmi vizyona girdi.

İnsanların hayatlarını anlatan filmlere her zaman ön yargıyla yaklaşırım. Bu tarz filmlerde filmin kahramanı aşırı şekilde anlatılır. Ancak bu filmde böyle bir şey söz konusu değil. Naim’in başarılarla dolu hayatı olduğundan daha mütevazi bir şekilde anlatılmış.

Filmin 2 yönü insanın üzerinde etki bırakıyor: İlki Naim Süleymanoğlu’nun yukarıda saydığımız başarıları yakalamak için ne büyük gayret gösterdiği ve başarı için çalışmanın ne denli önemli olduğu…

2.yönü ise Naim’in 1980’li yıllarda Bulgaristan Türklerine yapılan zulümü duyurmak için ne denli mücadele ettiği görülüyor. Gerçekten de Naim Süleymanoğlu’nun Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmadan sonra Bulgaristan sınırları açıyor. 300.000 Bulgaristan Türk’ü, Türkiye’ye geçiş yapabiliyor.

Naim/Cep Herkülü filmi izlenmesi gereken bir film.

Şimdiden iyi seyirler…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.