Narcos Türkiye
Ücretli TV kanallarında Narkotik (Narcos) adıyla yapılmış uyuşturucu ile mücadeleyi anlatan belgesel veya diziler, Türk izleyicisinden de rağbet görüyor.
İnternet üzerinden yayın yapan Netflix TV kanalında ünlü uyuşturucu baronları Pablo Escobar ve El Chapo dizileri öyle izleyici kitlesine ulaştı ki kanal Güney Amerika ile sınırlı kalmayıp Avrupa’daki uyuşturucu ile mücadeleyi de dizi yapmaya başladı.
Bu dizileri izlerken internet üzerinden yayın yapan ve muhalif diye adlandırılan kanalların neredeyse hepsinde yer alan bir isim dikkatimi çekti, gazeteci Timur Soykan.
Gazeteci Timur Soykan, muhalefetin birkaç kez gündeme getirdiği uyuşturucu kaçakçısı Zindaşti olayının bilinmeyenlerini yazdığı ve Kırmızı Kedi Kitapevi tarafından basılan “Baronlar Savaşı” kitabında belgeleriyle ortaya çıkarmış, lakin şimdilik sadece internet gündeminde. Henüz ülke gündemine gelmiş değil, malum sebeplerden dolayı…
“Baronlar Savaşı” kitabı Netflix tarafından belgesel veya dizi yapılır mı bilinmez ama Narcos Türkiye adıyla güzel bir belgesel olur.
Kitabın tanıtımında özetle, “Bu kitap bir roman ya da kurtlar vadisinde geçen bir dizi senaryosu değil. Her sayfası resmî belgelerdeki iddialara dayanıyor ve yeraltı dünyasının gerçeklerini ortaya koyuyor. “Narcos Türkiye” ile tanışın, uyuşturucu baronları, devasa malikânelere sığmayan servetler, milyarlarca dolarlık zehir piyasası, eroin dolu gemiler, profesyonel tetikçiler. Kanlı bir savaş. İstanbul’dan Dubai’ye, İran’dan Kanada’ya uzanan suikastlar zinciri. Diplomat görünümlü ajanlar. Kirli polisler. Siyasi bağlantılar. Büyük rüşvetler ve devlet içinde derin bataklık. Hiç duyulmamış skandallar” iddialara yer veriliyor.
Kitabı okuyunca ister istemez insanın aklına binlerce soru geliyor. Yaklaşık yirmi yıldan fazla İstanbul’u mesken tutmuş uyuşturucu baronu İran asıllı Naci Şerifi Zindaşti nasıl yakalanmadı?
İlk olarak Zindaşti’nin adını Türkiye, 2007 yılında Büyükçekmece’de Narkotik polisinin operasyonu ile duydu ve 75 kilo eroin ele geçirildi. Operasyonda Zindaşti’nin üzerinden “Kemal Şerifi Seydani” isimli sahte kimlik çıkmıştı.
Fakat devlet içinde yaşanan kavgalar Zindaşti’nin işine yaradı ve Ergenekon davasında “Terazi” kod adıyla gizli tanık olarak yer aldı ve bir süre cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
Fakat Naci Şerifi Zindaşti serbest kaldıktan sonrada uyuşturucu kaçakçılığına devam etti ve 2014 yılı Haziran ayında 2,1 ton saf eroin sevkiyatını Orhan ve İlhan Ünğan kardeşler ile yine İran asıllı Çetin Koç ortaklığında yapmaya kalktıysa da eroin yüklü gemi Yunanistan’ın Tire limanında yakalandı.
Geminin yakalanmasından sonra İstanbul’da cinayetler işlenmeye başlandı ve ilk olarak ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkta Zindaşti’nin ölümü planlanırken yanlışlıkla kızı Arzu Şerifi Zindaşti ve şoförü, aynı zamanda yeğeni Devrim Öztunç silahlı saldırı sonucu öldürüldü ve cinayetler zinciri başlamış oldu.
Zindaşti’nin adının karıştığı yurt dışında ve Türkiye’de birçok cinayet işlendi hatta uluslar arası merkezi Kanada olan suç örgüt üyelerinin karıştığı kayıtlara geçti.
Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden AK Parti Eski Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun Zindaşti ile görüştüğü ve bazı hâkimleri aradığı ortaya çıktı.
FETÖ terör örgütü firarisi savcı Zekeriya Öz tarafından 19 Haziran 2018 tarihinde serbest bırakılan Zindaşti, itiraz olmasına rağmen üç saat içinde izini kaybettirdi ve Hakkâri Yüksekova’dan İran’a kaçtığı tespit edildi.
Uyuşturucu ticaretinin hacmini net olarak tespit etmek oldukça güç fakat Türk Narkotik Polisinin başarısı Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada, lakin bu gerçek bizleri fazla sevindirmesin. 2017 yılı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin raporlarına göre Avrupa’daki uyuşturucunun piyasa değerinin 30 milyar Euro olduğu açıklanırken Suriye’de yaşananlardan sonra sevkiyatın büyük bir bölümünün Türkiye üzerinden yapıldığı iddia edildi.
Bu gün için uzmanlar; yakalanan uyuşturucunun sadece yüzde onunun yakalandığı konusunda hem fikirler… Hal böyle olunca sadece bir suç şebekesinin yılda 5 milyar dolarlık uyuşturucu ticareti yapmış gerçek rakamı ortaya çıkartmış olmuyor ve 2017 verilerine göre toplam ticaretin 140 milyar TL olduğu iddia ediliyor.
2018-2019 ve 2020 yıllarında uyuşturucu piyasası 140 milyar TL’den acaba hangi rakamlara ulaştı, bilmiyoruz.
İçişleri Bakanlığı’nın 2019 uyuşturucu ile mücadele raporunda madde kullanımında azalma var denirken, AB raporunda tam tersi sonuçların açıklandığını da hatırlatmış olalım.
Narcos Türkiye bence iyi bir dizi ve belgesel olur, yapımcılara duyurulur.