NASA’da görevli Türk bilim insanı, Şehit Zeki Burak Okay Ortaokulu’nda

NASA’da görevli Türk bilim insanı, Şehit Zeki Burak Okay Ortaokulu’nda
03.10.2019
A+
A-

NASA’da görev yapan Dr. Umut Yıldız ile “Derin Uzay Misyonlarıyla Bilim” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Konferansa Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sevinç ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yakup Gökhan da katıldı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’nda (NASA) görev yapan Türk bilim insanı Dr. Umut Yıldız, güneşle ilgili çalışmalar kapsamında “Parker Solar Probe” isimli bir araç gönderdiklerini dile getirerek şöyle konuştu:

“Bu araç güneşe yaklaşık 6,2 milyon kilometre kadar yaklaşarak incelemelerde bulunmakta. Mars’a göndereceğimiz araç 2021’de kızıl gezegene iniş yapacak. Bunun en büyük özelliği yaşam araştıracak. Çok heyecan verici bir olay.”

NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory (JPL) adlı birimde derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak görev yapan Dr. Umut Yıldız, öğrencilere evren, gezegenlerin yapısı, evrende başka akıllı canlıların olup olmadığı, Güneş sisteminin ve insanlığın oluşumu gibi merak edilen konularda açıklamalarda bulundu.

Konuşmasının başında NASA’daki çalışmalarını içeren bir sunum yapan Yıldız, ardından uzay çalışmaları ve Mars keşiflerinde ulaşılan son gelişmeler hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Mars’a yolculuk hakkında; roketin inşa sürecinin devam ettiğini ve 2 yıl içinde test sürüşünün gerçekleştirileceğini vurguladı.

Roketin ucunda 4 kişilik bir kapsülün bulunduğunu hatırlatan Yıldız, “Mars’a gidiş minimum 6 ay sürecek. Mars’a gidenler gezegende 2 yıl yaşamak zorunda. Çünkü Mars ile dünya her 26 ayda birbirine yaklaşıyor. Yolculuğun bu döneme denk gelmesi gerekiyor. Canınız istediğinde Mars’a ya da Mars’tan dünyaya dönemezsiniz. Mars’a gitmek isterseniz 3 kişiyle 3 yıl geçireceksiniz.” diye konuştu.

Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, gezegenlerin yapısı ve NASA’nın araştırma yöntemleri ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında, NASA’nın kullandığı teleskoplardan, Derin Uzay’dan ve bu alanda yapılan çalışmalardan bahsetti. Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Yıldız’ın gerçekleştirdiği konferans, öğrencilerden gelen soruları yanıtlanmasının ardından sona erdi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.