Nuri Okutan’dan ‘siyasette özenli dil’ çağrısı!
İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve 26. Dönem Isparta Milletvekili Nuri Okutan, siyasetin laf sokma, çamur atma ve düşmanlık yayma alanı olmadığını belirterek “siyaset kötü laf yarıştırma mecrası değildir” dedi.
Siyasette özenli bir dil ve üslup kullanılması çağrısı yapan Nuri Okutan, “bir siyasetçi, sözlerini duyan bir çocuğa bile mahcup olmayacak bir üslup ve dil kullanmaya özen göstermelidir” şeklinde konuştu.
Nuri Okutan yaptığı basın açıklamasında “Son günlerde İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’e karşı yapılan ve hiçbir şekilde tasvibi mümkün olmayan talihsiz bazı açıklamaları ve sonrasındaki gelişmeleri büyük bir üzüntüyle ve kaygıyla izlemekteyiz” dedi.
SİYASET KÖTÜ LAF YARIŞTIRMA MECRASI DEĞİLDİR
Hafta sonu yapılan İYİ Parti 4. Olağanüstü Kurultayında yeniden Genel İdare Kurulu Üyesi seçilen Nuri Okutan açıklamasına şöyle devam etti:
“Demokrasilerde siyaset, bir hizmet yarışından ibarettir. Ülkemizde de siyaset, millete hizmet yarışından başka bir şey değildir ve olmamalıdır. Siyaset; laf sokma, çamur atma, düşmanlık yayma mecrası olmadığı gibi kötü laf yarıştırma mecrası da değildir. Siyaset, kin tohumları ekme ve bunları büyütme yarışı da değildir. Yoktan yere, haksız bir şekilde ve tüm ölçüleri aradan kaldıracak şekilde saldırarak insanlarımız arasında kardeşi kardeşe kırdıracak bir düşmanlık ortamı oluşturmak son derece yanlıştır. Medeniyetimizin temelinde ‘hayırda yarışmak’ vardır. Kötülükte ve şerde yarışmak diye bir anlayış kadimden bu yana milletimize yabancı bir anlayıştır.” Nuri Okutan şunları söyledi: “Medeniyetimizin dayandığı temeller arasında insanlara karşı ‘iyiliği emretme’ ve ‘kötülükten de sakındırma’ görevi istisnasız herkese yüklenen bir görevdir. Bu görevi yaparken bile ‘yumuşak bir dil kullanmak’ esastır. Kem söz sahibine aittir. İyi sözler ise hepimizin malıdır.”
Açıklamasında Yunus Emre’nin sözle ilgili şiirini de aktaran Okutan, şöyle devam etti:
“Yunus Emre’den itibaren bizler sözün/kelamın gücüne inanırız. Onun bu alandaki mısraları tüm dünyaya bir insanlık armağanıdır:
Söz ola kese savaşı
Söz ola kestire başı
Söz ola ağulu aşı
Yağ ile bal ede bir söz”
ÖZENLİ BİR DİL VE ÜSLUP KULLANALIM; BİRBİRİMİZİ YÜCELTELİM
Nuri Okutan, milletine ve ülkesine hizmet için yola çıkan her siyasetçiye ‘gönül seferberliği’ ile ‘herkesi kardeşliğe çağırmak’ görevi düştüğünü belirterek, “bir siyasetçi, sözlerini duyan bir çocuğa bile mahcup olmayacak bir üslup ve dil kullanmaya özen göstermelidir” şeklinde konuştu.
Tüm siyasilere temiz, özenli ve yumuşak bir dil çağrısı yapan İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Nuri Okutan basın açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Acilen birbirimize hakaret etmeyi ve kötü sözler sarf etmeyi bırakalım. Birbirimizin sadece kötü taraflarını görmeyelim. İyi taraflarımızı da görelim. Yeri gelince rakiplerimizin hakkını teslim etme erdemini göstermekten kaçınmayalım. İnsanımıza hizmette yarışalım. Partilerimiz bin yıl yaşasın. Her birimiz toplumun menfaatine olan işlerde birbirimize arka çıkalım. Hayırlı işlerde birbirimize destek olalım, iş birliği yapalım. Arımıza gidecek, namusumuza dokunacak, izzeti nefsimize zor gelecek laflarla birbirimize saldırmayalım. Gelin birbirimizi yüceltelim.”
Nuri Okutan’ın açıklamasının tamamı şöyle: Son günlerde İyi Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’e karşı yapılan ve hiçbir şekilde tasvibi mümkün olmayan talihsiz bazı açıklamaları ve sonrasındaki gelişmeleri büyük bir üzüntüyle ve kaygıyla izlemekteyiz.
Bu çerçevede kamuoyuna aşağıdaki açıklamanın yapılması zarureti doğmuştur:
1- Demokrasilerde siyaset, bir hizmet yarışından ibarettir. Ülkemizde de siyaset, millete hizmet yarışından başka bir şey değildir ve olmamalıdır.
2- Siyaset; laf sokma, çamur atma, düşmanlık yayma mecrası olmadığı gibi kötü laf yarıştırma mecrası da değildir.
3- Siyaset, kin tohumları ekme ve bunları büyütme yarışı da değildir.
4- Yoktan yere, haksız bir şekilde ve tüm ölçüleri aradan kaldıracak şekilde saldırarak insanlarımız arasında kardeşi kardeşe kırdıracak bir düşmanlık ortamı oluşturmak son derece yanlıştır.
5- Medeniyetimizin temelinde “hayırda yarışmak” vardır. Kötülükte ve şerde yarışmak diye bir anlayış kadimden bu yana milletimize yabancı bir anlayıştır.
6- Medeniyetimizin dayandığı temeller arasında insanlara karşı “iyiliği emretme” ve “kötülükten de sakındırma” görevi istisnasız herkese yüklenen bir görevdir. Bu görevi yaparken bile “yumuşak bir dil kullanmak” esastır.
7- Kem söz sahibine aittir. İyi sözler ise hepimizin malıdır.
8- Yunus Emre’den itibaren bizler sözün/kelamın gücüne inanırız. Onun bu alandaki mısraları tüm dünyaya bir insanlık armağanıdır: “Söz ola kese savaşı Söz ola kestire başı Söz ola ağulu aşı Yağ ile bal ede bir söz.”
9- Milletine ve ülkesine hizmet için yola çıkan her siyasetçiye “gönül seferberliği” ile “herkesi kardeşliğe çağırmak” görevi düşer, başka bir şey değil.
10- Bir siyasetçi, sözlerini duyan bir çocuğa bile mahcup olmayacak bir üslup ve dil kullanmaya özen göstermelidir.
TÜM SİYASİLERE ÇAĞRIMDIR
Acilen birbirimize hakaret etmeyi ve kötü sözler sarf etmeyi bırakalım. Birbirimizin sadece kötü taraflarını görmeyelim. İyi taraflarımızı da görelim. Yeri gelince rakiplerimizin hakkını teslim etme erdemini göstermekten kaçınmayalım. İnsanımıza hizmette yarışalım. Partilerimiz bin yıl yaşasın. Her birimiz toplumun menfaatine olan işlerde birbirimize arka çıkalım. Hayırlı işlerde birbirimize destek olalım, iş birliği yapalım. Arımıza gidecek, namusumuza dokunacak, izzeti nefsimize zor gelecek laflarla birbirimize saldırmayalım.
Gelin birbirimizi yüceltelim.”
(Yeni Gaste)