O ülkede artık para kullanılmıyor. Alışveriş nasıl yapılıyor?

O ülkede artık para kullanılmıyor. Alışveriş nasıl yapılıyor?
20.04.2019
A+
A-

Ekonomik kriz içinde debelenen Latin Amerika ülkesi Venezuela’da yüksek enflasyon nedeniyle takas usulü alışveriş yaygınlaşıyor

ABD Başkanı Trump’ın hedef tahtasına oturttuğu Venezuela’da parasız alışveriş dönemi başladı! Her gün yüzlerce kişi takas yoluyla balık alabilmek için Los Cocos pazarına geliyor. Balıkçı Beudis Martinez, yakaladığı balıkları satacak müşteri bulamıyor.

Bunun üzerine 24 kilogram sardalyayı bir paket süt tozu ile takas ediyor. Venezuela’nın Puerto La Cruz kentindeki Los Cocos pazarında işler böyle dönüyor. Ülkede aşırı yüksek enflasyon ve ürün kıtlığı nedeniyle insanlar bu yönteme başvuruyor.

Venezuela’da et ve tavuk ürünlerinin kıtlığı ve enflasyon nedeniyle insanlar protein kaynağı olarak balığa yönelmiş durumda.

Ver aleti, al makarnayı!

Bir başka manzara… Elinde paslı bir İngiliz anahtarıyla bir adam sıraya girmiş bekliyor, “Bunu bir paket makarnayla takas etmek istiyorum” diyor.

“İnsanlar eskiden para ile ödeme yapardı. Ama artık yapamıyor. En büyük kağıt paramız bile bir paket un almaya yetmiyor” diye de ekliyor Martinez. En azından oğlu için biraz süt alabildi. “Kalsiyum ihtiyacını karşılamakta zorlanıyoruz” diyor.

Balıkçılar yakaladıkları balıkları daha çok un, makarna ve yağ gibi gıda ürünleriyle takas ediyor. Martinez balıkçılıkla ancak en temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Hastalık gibi durumlara hazırlıklı olamıyorlar. Yeğeni idrar yolları enfeksiyonu olduğunda zorlanmışlar. İlaçlar raflarda ilk boşalan malzemeler arasında yer alıyordu. Bu ihtiyacı da ancak takasla karşılayabilirler.

Martinez, “İlacı bulmak için çok uğraştım. Sonunda pazarda biriyle takas yaparak buldum” diyor.

Avrupa pazarlarında bir kilo sardalyanın fiyatı 7 Euro’yu bulurken, Venezuela’da 24 kilo karşılığında ancak bir paket süt alınabiliyor.

En çok aranan malzemelerden birinin ilaç olması şaşırtıcı değil. Ama pazarda en fazla takas makarna ve pirinç için yapılıyor. Bir balıkçı, “Genellikle başka bir yiyecek ile onları takas ediyoruz” diyor.

Bazıları ise çeşitli aletler getiriyor yiyecek takası için.

(BBC)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.