Otomotivde verimli üretim için yeni nesil otomasyon devrede

Otomotivde verimli üretim için yeni nesil otomasyon devrede
02.01.2019
A+
A-

Mitsubishi Electric inovatif ürünleri ve köklü mühendislik deneyimi ile otomotiv sektörüne yapay zekalı üretim imkanı sağlıyor.

Sanayi 4.0’a uyumlu otomasyon teknolojileriyle fabrikalara hız, esneklik ve verimlilik kazandıran Mitsubishi Electric, Türk otomotiv sektöründen yoğun ilgi görüyor.

Otomotiv fabrikalarının üretim sürecinin tam zamanlı, sorunsuz ve hassas işlemesi gerektiğinin altını çizen Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Geçgel, ileri robot sistemleri ile yüksek kaliteli ve hızlı üretime imkan tanıyarak üretim kapasitesi ve iş hacminin artmasına katkıda bulunduklarını vurguladı.

İnsan kolu ya da eline yakın hassasiyete sahip robotlarla özellikle zor ve tehlikeli işlerde iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından fabrikalara büyük avantaj sağladıklarını ifade eden Geçgel; planlama, iş emri yönetimi, iş istasyon yönetimi, stok takibi, malzeme akışı ve veri toplama işlemlerini gerçekleştirebilen Mitsubishi Electric teknolojisinin yapay zekâya yakın bir yapı içinde üretime imkan tanıdığını belirtti.

Mitsubishi Electric’in dijital fabrika konsepti e-F@ctory ile üretim, bakım, IT ve yönetim departmanlarının entegrasyonunu sağladıklarını bildiren Geçgel, otomotiv sektörü için kritik önem taşıyan ışıklı toplama sistemi ve forklift otomasyonunda öncü olduklarına dikkat çekti.

Sanayi 4.0 evresinin akıllı fabrikalarına hızlı entegrasyon, üretkenlik, esneklik ve verimlilik kazandıran Mitsubishi Electric, üretimin her aşamasında büyük kolaylık sağlayan fabrika otomasyon sistemleri ile Türk sanayisine yüksek katma değer sunuyor. Dijital dönüşümü en hızlı şekilde gerçekleştiren sektörlerden biri olan otomotiv sektöründen yoğun ilgi gören Mitsubishi Electric, bir otomotiv fabrikasındaki pres, kaynak, boya, montaj gibi bölümlerin içindeki tüm birimlere hizmet verebiliyor. Otomotiv sektörüne PLC’ler, frekans invertörleri, servolar, operatör panelleri, çeşitli SCADA yazılımları ve MES sistemleriyle (Manufacturing Execution System) doğrudan haberleşebilen ya da MES sistemlerini kurabilecek ürünler sunduklarını belirten Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Geçgel, markanın bu alandaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Uzun ömürlü ürünler ve köklü mühendislik deneyimi

Mitsubishi Electric olarak tüm çalışmalarını kalite, sorunsuzluk ve sürekli iyileştirme felsefesiyle sürdürdüklerini ifade eden Nurettin Geçgel; sözlerine şöyle devam etti; “Dünya çapında ürünlerini kendisi dizayn edip üretebilen önemli bir üreticiyiz. Yüzde yüz kalite kontrolünden geçirerek ürettiğimiz ürünlerimizi kendi fabrikalarımızda da kullanıyor ve sürekli geliştiriyoruz. Ürünlerimizin dizayn ömürlerinin çok yüksek olması fabrikalarda ani üretim aksamalarının önüne geçilmesinde önemli bir destek oluşturuyor. Bu nedenle Mitsubishi Electric ürünleri dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’nin önde gelen otomotiv üreticileri tarafından tercih ediliyor. Ek olarak Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ekibinin 25 yılı aşkın ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olması önemli bir avantaj sağlıyor. Bizimle iş birliği yapan tüm üreticiler mühendislik gücümüzün sağladığı güvenin ve çözümün konforunu yaşıyor.”

Yapay zekalı üretim

MES (Manufacturing Execution System) sistemleri ile planlama, iş emri yönetimi, iş istasyon yönetimi, stok takibi, malzeme akışı ve veri toplama işlemlerini gerçekleştirebilen Mitsubishi Electric teknolojisinin yapay zekâya yakın bir yapı içinde üretime imkan tanıdığını ifade eden Geçgel, “Bant otomasyonu da dahil olmak üzere bir aracın üretime giriş noktasından satışa çıkana kadar geçen tüm sürecindeki bilgilerini topluyor ve yönetiyoruz” dedi.

Robotlar güvenliği, üretim kalitesini ve iş hacmini arttırıyor

Otomotiv sektöründeki yoğun rekabet ortamının fabrikalar için tam zamanlı, sorunsuz ve hassas bir üretim sürecine sahip olmayı zorunlu hale getirdiğinin altını çizen Geçgel, şu açıklamalarda bulundu; “Olası aksaklıklar otomotiv üreticileri için ciddi maliyet ve itibar kayıplarına neden olabiliyor. Bu noktada, üretim prosesi içerisinde doğru ürün, hizmet ve sistem çözümü konusu daha da önemli hale geliyor. Fabrikaların bu kritik üretim sürecinde sağladıkları hız ve kolaylıklarla hayati önem taşıyan robotlar, otomotiv fabrikalarında yoğun olarak kullanılıyor. Mitsubishi Electric olarak üretim bandındaki hemen her işi yapabilen insan kolu ya da eline yakın hassasiyete sahip robotlarımızla özellikle zor ve tehlikeli işlerde iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından fabrikalara büyük bir katma değer sağlıyoruz. Sorunsuz ve hızlı üretim sayesinde hem kalite standartlarının hem de üretim kapasitesi ve iş hacminin artmasına katkıda bulunuyoruz.”

Işıklı toplama sistemi ve forklift otomasyonunda öncü

Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konsepti e-F@ctory, birbirleriyle konuşabilen ileri teknoloji robot sistemleri ve MES ürünlerinin otomotiv fabrikalarının otomasyonu kapsamında öne çıkan ürün ve sistemler arasında yer aldığını ifade eden Geçgel, “Otomotiv otomasyonu konusunda en güçlü olduğumuz konulardan biri de ışıklı toplama sistemleri. Toplama işlemlerine yardımcı olduğumuz ışıklı toplama sistemini Mitsubishi Electric olarak Türkiye’de geliştirdik. Bu sistemler beş yılı aşkın süredir müşterilerimizin fabrikalarında sorunsuz bir şekilde çalışıyor” diye konuştu.

Forklift otomasyonunun da Mitsubishi Electric tarafından Türkiye’de hayata geçirilen projelerden biri olduğunu bildiren Geçgel, bu hizmeti bir örnekle açıkladı; “Kaynak fabrikasında iş istasyonunda parça azaldığında bir butona basılarak onlarca forklift operatörünün ekranına iş emri açılabiliyor. Uygun olan forklift operatörü iş emrini alıyor ve stok alanından malzemeyi alarak ilgili yere bırakıyor. Bu sırada bizim otomasyon sistemimiz; kullanılan ve işlenen malzeme sayısı, gün içinde gerçekleşen akış, verilen emirle emrin gerçekleşmesi arasında geçen zaman, hangi forklift operatörünün ne kadar malzeme taşıdığı gibi birçok datayı da yönetebiliyor. Kablosuz bir yapıda çalışan bu otomasyon sisteminin alt yapısında operatör panelleri, PLC’ler ve yazılım bulunuyor. Sahip olduğumuz global ağ sayesinde mühendislik alanında benzersiz hizmetler sağlayabilen bir marka olarak, bu sistemde de ileri teknolojiye sahip bir ürünün yanı sıra ciddi bir mühendislik çözümü sunuyoruz.”

Üretim, bakım, IT ve yönetim departmanlarını entegre ediyor

Mitsubishi Electric’in sektöre kalite ve verimlilik sağlayacak yeni çözümleri olacağını belirten Nurettin Geçgel; “Konu ile ilgili alt yapı çalışmalarımızın büyük bir kısmını tamamlamış durumdayız. Bu yapının tabanı genel anlamda e-F@ctory konseptine dayanıyor. Sistemin en tepeden en aşağıya kadar yönetilmesini ve aşağıdaki bilgilerin de yukarıya taşınmasını amaçlıyor. Böylelikle bütün sistem yönetilirken daha fazla analiz yapılması ve aksaklıkların daha kolay tespit edilebilmesi mümkün olacak. Bu doğrultuda üretim, bakım, IT ve yönetim departmanları sistem içinde nerelerde iyileştirmeler yapılabileceğini daha rahat bir şekilde gözlemleyebilecekler. Fabrikalardaki birimler arasında yaşanan iletişim sorunlarını çözmeyi amaçladığımız bu sistemle, tüm departmanları birbirleriyle anlaşabilir hale getirmeyi ve onlara uygun raporlar sağlayabilmeyi hedefliyoruz. Çünkü bir fabrikada üretici sadece üretim datalarıyla ilgili verilere ihtiyaç duyarken, bakımcı hangi noktalarda iyileştirme yapması gerektiğiyle ilgileniyor, yönetim ise bu işin genel olarak ne kadar verimli olduğunu ve nasıl yapıldığını görmek istiyor. Bütün bu talepleri kolaylıkla karşılayabileceğimiz bu konsept ile tüm birimlerin birbiriyle haberleşmesi daha efektif hale gelecek ve geribildirimlerle birbirlerini daha etkili bir şekilde geliştirebilecekler” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.