Ramazan ayında kalbinizi koruyun!

Ramazan ayında kalbinizi koruyun!
23.05.2019
A+
A-

Özel Esentepe Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Muhammet Kandaz, Ramazan’ın bir ay boyunca kişinin beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir dönem olduğunu belirterek, “İftarda yağlı yemeklerden uzak durulmalı. Çünkü özellikle hızlı yenen yağlı yemekler, mide ve bağırsak sistemine giden kan miktarı artışına bağlı olarak kalbin iş yükünü artıracaktır. Bu da ani kalp krizlerine neden olabilir” dedi.

Ramazan ayının uzun günlere ve sıcak havalara denk gelmesi, oruç tutanların ekstra özen göstermelerini gerektiriyor. Bu dönemde, özellikle kalp hastalığı olanların dikkat etmesi gereken bazı detaylar olduğu unutulmamalı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Muhammet Kandaz, Ramazan’da tutulan oruç nedeniyle bir ay boyunca beslenme alışkanlıklarında değişiklik olduğunu söyledi. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olanların sıcak havalarda oruç tutarken dikkatli olması gerektiğini ifade eden Kandaz, “Kalp hastalığının derecesine göre kişiler oruç tutabilir. Ancak kişinin mutlaka bu konuda kendisini takip eden doktoruna danışması gerekir. Son bir yıl içinde kalp krizi hikayesi yoksa ve rahatsızlık ilaç tedavisiyle kontrol altında tutuluyorsa, doktor kontrolünde oruç tutabilir” dedi.

Ramazan ayında yeme düzeni ile fiziksel aktivite alışkanlıklarında da önemli değişiklikler olduğunu dile getiren Kandaz, bu nedenle özel bir hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gazlı içeceklerden kaçının

Bu dönemde yemeklerde baharatın fazla kullanılması ve gazlı içeceklerin tüketilmesi ile reflü ve gastrit gibi sıkıntıların ortaya çıkabileceğini belirten Kandaz, “Buna bağlı olarak kalp şikayetleri de beraberinde gelebilir. Aniden fazla miktarda yemek yenmesi şişkinliğe neden oluyor. Şişkinlik diyaframı sıkıştırıyor ve göğüs kafesinin hareketi zorlanıyor. Bu da çarpıntı yapıyor. Bu nedenle yiyeceklere fazla baharat katmamalı ve gazlı içeceklerden kaçınılmalı” diye konuştu.

Diğer yandan, orucu sigara ile açma ve iftardan sonra sık sigara içmenin de yanlış bir davranış olduğuna dikkat çeken Dr. Kandaz, bu durumun da kalp krizine yol açabileceğini kaydetti.

İftardan sonra yürüyüş

Ramazan ayı için çeşitli tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Muhammet Kandaz, “Kalp rahatsızlığı olanlar oruç tutmadan önce doktoru ile mutlaka görüşmeli. İftarda hızlı ve çok miktarda yemek yemekten kaçınmalı. Yağlı yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Çünkü özellikle hızlı yenen yağlı yemekler, mide ve bağırsak sistemine giden kan miktarı artışına bağlı olarak kalbin iş yükünü artıracaktır. Bu da ani kalp krizlerine neden olabilir. İftarla sahur arasında en az 2 litre su içilmesi de oldukça önemlidir” dedi.

Dr. Kandaz, iftardan sonra düzenli ve orta tempoda yapılan yürüyüşlerin oldukça faydalı olduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.