Rona: EBA’da, öğretmen-öğrenci-veli ağı şart

Rona: EBA’da, öğretmen-öğrenci-veli ağı şart
28.03.2020
A+
A-

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona, Milli Eğitim Bakanlığı dijital eğitim platformu EBA’nın alt yapı sisteminin güçlendirilerek öğrenci- öğretmen-veli ağının oluşturulması gerektiğini söyledi.

Koronovirüs karantinası nedeniyle 16 Mart’ta eğitime ara verilen Türkiye, geçen süreçte uzaktan eğitim veren yeni bir sistemle tanıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın dijital eğitim programı EBA’da eğitimler 1 haftasını tamamlarken, eğitim sendikaları da sistemin eksikliklerini tespit edip öneriler getirmeye başladı.

EBA sistem ile yapılan eğitimlerin yetersizliğine dikkat çeken Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona, “Birisinin anlattığı ve öğrencinin dinleyip dinlemediğinin bile kontrol edilemediği bir düzlemde yapılan çalışmaya eğitim denilemez. Bu bir konu, ders anlatımı olur en fazla. Buna ‘izletim’ diyebiliriz” yorumunu yaptı.

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Özkan Rona; öğrenci, öğretmen ve velilerin kesintisiz hizmet alabilmesi gerektiğinin altını çizendi.

Rona, “Velilerin böyle bir gerçekle karşılaşmalarını istemezdik ama veliler öğretmenlerin eğitimdeki yerinin ne olduğunu anlamış oldular. Her şey var. Ders var, içerik var, anlatan var, öğrenci var, dijital bir okul var. Bakanlığın 1 milyona akın öğretmeni karantina nedeniyle evlerinde oturuyorlar. Biz diyoruz ki, ‘Bu EBA sisteminin alt yapısı güçlendirilirse eğer, bir milyon öğretmen çocukların kalan aksayan eğitim süreçlerine katkı sağlayıp, en az kayıpla bu süreci atlatmaya hazırız.’ Bu çalışmayı yapabilmemiz için bakanlığın EBA sistemini güçlendirmesi gerekir. EBA’nın tanıdığı bir takım avantajlar var. Örneğin, ben sınıf öğretmeni olarak kendi kimlik bilgilerimle girdiğimde kendi okulum ve öğrencilerimle ilgili bilgilere ulaşabiliyorum. Sistem e-okul ile bağlantılı çünkü. Sınıfımdaki öğrenciler de bu sisteme kayıt yaptırdığında sistem onları da tanımlıyor. Ben bir öğretmen olarak sisteme girip ortak platforma ödevleri ve  testleri attığımda öğrencilerimin hepsi görüyor. Ben de günlük ödevlerimi verip, bu testleri kimlerin yapıp, yapmadığını da görebiliyorum. Hatta, kimlerin doğru,  kimlerin yanlış yaptığını görebiliyorum. Böyle bir sistem var şu anda. EBA buna olanak sağlıyor. Fakat tek olumsuzluk yeterli altyapısı olmadığı için bir anda milyonlarca öğrenci sisteme bağlanmaya çalışınca sistem çalışmıyor, çünkü altyapısı yetersiz. Sistemin alt yapısı düzenlendiğinde öğrenciler sadece televizyonda izlemekle kalmayıp, öğretmenlerinin verdiği ödevleri de takip edebilirler. Buna biz hazırız. Öğretmenler buna hazır ama EBA hazır değil.” dedi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK, ÜCRETLİ KÖLELİK

Sözleşmeli öğretmenlerin durumu hakkında da değerlendirme yapan Rona, Bursa’da tahmini 5 bin sözleşmeli öğretmenin mağdur olduğunu söyledi ve “ücretli öğretmenlik, ücretli kölelik’ diye yıllardır eleştirdik. Şu anda ücretli öğretmenlere ücret ödemeyecekler. 80 milyon öğretmen karantina sürecinde açlığa ve parasızlığa mahkum ediliyor” dedi.

EBA’NIN EKSİKLİKLERİ TESPİT EDİLDİ

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, entegre uzaktan eğitim yaklaşımıyla EBA Canlı Sınıf uygulamasını devreye aldıklarını açıkladı. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Kontrol Merkezi ve EBA TV stüdyolarında inceleme yapan Bakan Selçuk, “Destekleyici ders içeriklerini hızlıca hazırlamak zorunda kaldık. Bir haftalık test sürecinde eksilerimizi, artılarımızı ve süreci yeniden değerlendirme fırsatı bulduk.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.