Sağlık Bakanı açıkladı: Korona virüsten can kaybı 425’e yükseldi

Sağlık Bakanı açıkladı: Korona virüsten can kaybı 425’e yükseldi
03.04.2020
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Koca, korona virüsten son 24 saatte 69 kişinin hayatını kaybettiğini toplam can kaybının 425’e yükseldiğini açıkladı.

Bakan Koca, toplam vaka sayısının 20 bin 921 olduğunu açıkladı.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Virüs kişiden kişile umulmadık hızla yayılıyor. Taşıyıcıdan virüs kapan genç muhasebeci, hastanede 57 yaşındaki bir görevliye bulaştırdı. Genç muhasebeci ve görevli hayatını kaybetti. Virüs taşıyan virüsü bir iş arkadaşına bulaştırdı. Virüs taşıyan bu olayda virüsün ilk taşıyıcı kendisi gibi yayılıma kaynaklık edecek kişiye bulaştırdı. Bu örneği göz önünde bulundurmanızı ve her gün yeni tanılar konduğunu hatırlamanızı rica ediyorum. Dün itibarıyla 2 bin 46 kişide virüs tespit edilmişti.

18 bin 135 hastanın her birini virüs taşıyan yerine koyun. Bu kişilerin temas çevrelerin gözlem altına alındığını bir an için unutun. Yayılımın ne kadar kolay, hızlı olduğunu hatırlayın. Ortada bir gerçek var fakat bu umut kırıcı bir gerçek değil. Virüsün yayılım zincirini kıracak tedbir belli, temas içinde olmayacağız, araya mesafe koyacağız, kendimizi izole edeceğiz”

Bugün 16.160 test yapıldı. Yeni vaka sayımız 2786 oldu. Bugün 69 vatandaşımız hayatımız kaybetti. Toplam iyileşen hasta sayımız 484 oldu.

Korona virüste en riskli iller İstanbul, İzmir, Ankara, Konya ve Kocaeli… 20 yaşından itibaren daha yoğun görüldüğü, 40 yaş üstünde teşhis konan vakaların daha çok olduğu, erkeklerin kadınlara göre görülme oranın daha yüksek olduğunu söylemek istiyorum. 60 yaş üstünün kritik olduğunu görüyoruz. Hayatını kaybeden hastalarımızın da yüzde 78.7’sini yüzde 80’e yakınının 60 yaşının üstünde görüyoruz.

İstanbul’da şu anda bir kişi toplamda 16 kişiye virüs bulaştırıyor.

Maskeyle ilgili biz hastalık belirtisi olan herkesin mutlak maske takması gerektiğini, risk taşıyan vaka sayısı arttığı bölgelerin olduğunu biliyoruz. Bu bölgelerde maske takmaların doğru olabileceği, kalabalık ortamlarda market, pazar yeri, toplu taşıma araçları gibi yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği Bilim Kurulunun önerisi.

Bize bugüne kadar virüsle ilgili bilgi kaynağımız dünya sağlık örgütü ve Çin’di. Bir kişinin ortalama 2.6 kişiye bulaştırdığını biliyoruz. Biz ortalama virüsü taşıyanın 2.6 kişiye bulaştırdığını biliyoruz.

Bizim gördüğümüz, bizim analizlerimizi yapıyoruz. Türkiye yaptığı analizlerini de dünyaya bu bilgiyi aktarmış olacak. Burada bizim gördüğümüz, sadece İstanbul için söylüyorum, tarama yaptığımız gördüğümüz bir vakanın kimlere bulaştırmış olduğunu analiz ettiğimiz İstanbul bir kişinin toplam bulaştırdığı kişi sayısı 16.

Vefat edenlerin illere göre dağılımı:

25 ilde can kaybımızın olmadığını 56 ilimizde hayatını kaybeden vakalarımızın olduğunu görmüş oluyoruz.

Vefat eden hastalarımızın yaşlarına baktığımızda 50 yaş üzeri vefat sayısının giderek daha fazla artmış olduğunu özellikle erkek oranının daha yüksek olduğunu görmüş oluyoruz.

60 yaş üstünün çok kritik olduğu yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 64.4’ünü oluşturuyor. Hayatını kaybeden hastaların da yüzde 80’e yakınını da 60 yaşın üzerinde olduğunu görüyoruz.

Hastaneye ihtiyaç duymaksızın evde takip edebildiğimiz hastaların oranı ise yüzde 86.7’si 60 yaşın altında. Genç de olsa KOAH hastasıysa aynı oranda yaşlı gibi bir risk oluşturduğunu görüyoruz.

Şehirler arası hareketliliği daha fazla kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç var. Başta İstanbul olmak üzere sokak hareketliliği beklenen düzeye inmedi.

Belirti vermeyen taşıyıcılar olan gençlerimizin de riski daha fazla arttırdığı ortadadır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.