Sağlık Bakanı Koca’dan kritik açıklamalar…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, “Bugüne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız test sayısı 490 bin 480’dir. Bu taramalarda 1226 kişide test pozitif çıkmıştır.” dedi.
Canlı yayında açıklamalarda bulunan Bakan Koca şunları söyledi.
“Enfeksiyonun yaygınlığı ve bağışıklık durumunu ölçmek için 153 bin kişiyi kapsayan saha taramasını 15 Ekim’de tekrarlıyoruz. Salgında başarı kazandıkça hayatın her alanında eski düzene kavuşacağımız aşamaya yaklaşıyoruz, bu işin üstesinden alnımızın akıyla geleceğiz.”
Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:
“Yeni tip korona virüs ve yol açtığı korona virüs hastalığı hakkında artık çok şey biliyoruz. Dünya ölçeğinde artık daha az zarar meydana geliyor. Mesafe, temizlik ve maske önlemleri sürdükçe salgının kontrol altında tutulduğunu görüyoruz. Grip mevsiminin yaşandığı Avustralya, Güney Amerika ve Yeni Zelanda’da bu enfeksiyonların çok daha az görüldüğü görülüyor. Ekim ayındayız. Gribin en yoğun olduğu günlere girdik. Korona virüse karşı aldığımız önlemler bizi gripten de koruyacak. İki hastalığa karşı da önlem aynıdır.
DSÖ’nin Türkiye hakkındaki rapordan kısaca bahsetmek istiyorum. Raporda pandemiye karşı başarısı kapsamlı bir şekilde bahsediliyor. Erken tanı ve tedaviye dayalı klinik uygulamasına vurgu yapılıyor.”
“AŞI KONUSUNDAKİ GELİŞMELER SALGINA KARŞI TAM GÜVENCE OLARAK GÖRÜLMEMELİDİR”
“AB raporunda “Türkiye’nin sağlık sistemi covid 19 pandemisine karşı mücadele edebilecek kapasitededir.” AB raporundaki ifadeler virüse karşı savaşımızı küresel standartlarda verdiğinizi gösteriyor. Temmuz ayından itibaren normalleşmeye başladık, sınırlamalar kalktı. Bu yeni dönemin gerekliliği olarak taramalara başladık. Bu taramaları yurt dışına gidenlere, cezaevinde bulunanlara, OSB’lerde çalışanlara ve sporculara uyguluyoruz. Bu taramalarda 1226 kişide testler pozitif çıktı.”
“Pandeminin ilerleyen aylarında yurt dışına gidip gelenler toplumca disiplinli olduğumuzu belirtiyor. Kapalı alanlar çok daha önem kazandı. Bu dönemde virüsün yayılma mecralarına iş yerleri de eklenecek. Maske kullanımından ödün verilmemelidir. Aşı konusundaki gelişmeler salgına karşı tam güvence olarak görülmemelidir.”
“Aşı, yaygın olarak yapılana kadar kendisini virüsten koruyanlara etkili olacaktır. Testi pozitif çıkanların ve bunların temaslılarının izolasyon kurallarına uymaları şarttır. Ağır hastalar bunlar arasından çıkıyor. İzlediğimiz strateji, tanı ve izolasyonla erken tedaviye dayanıyor.
“600 KİŞİLİK EKİP 4 FARKLI AŞI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR”
“Girip çıkacağınız yerlerin durumunu HES ile öğrenebilirsiniz. Bizler sahada her türlü tedbiri alıp bütün hastalara ulaşmaya çalışırken sizler de HES’ten yararlanın. Ülkemizdeki bazı yerlere ziyaretlerde bulunduk. Son bir haftada İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş’ın olduğu bazı illerde artışlar oldu. Bildiğiniz gibi yüz yüze eğitimde ikinci aşama geçtiğimiz pazartesi başladı. Bu işin üstesinden alnımızın akıyla geleceğiz. Sizlerden istediğimiz biraz daha sabır ve sebattır. Ayrıca tedbirlere harfiyen uymaktır.”
“Çalışmalarını kamuoyu önünde sürdürmeyen, aşıya kilitlenmiş bir gurbumuz var. Aşı ortak çalışma grubunda aşı çalışmalarını doğrudan yürüten uzmanlar da vardır. Aşı çalışamları 600 kişilik bir ekip tarafından yapılıyor. 4 farklı aşı üzerinde çalışılıyor. Ekibimiz aşıyı en kısa sürede çıkarmak için çalışıyor. Şu anda 2 aşımız insan deneylerine yakındır.”
“KIZAMIKÇIK AŞISI 7 YILDA, GRİP AŞISI 14 YILDA TÜBERKÜLOZ AŞISI 24 YILDA GELİŞTİRİLDİ”
“Kızamıkçık aşısı 7 yılda, grip aşısı 14 yılda tüberküloz aşısı 24 yılda geliştirildi. Bugünkü durum elbette farklı olacaktır ama işin doğasında zorluklar olacağı bellidir. Çin, Rusya, İngiltere ve bazı ülkeler aşı çalışmalarında insan deneylerine başladıkları açıkladılar. Aşı konusunda umut çok yüksek olmakla birlikte tedbiri elden bırakmamak gerekir. Aşı, bu salgına karşı insanlığın zaferi olacaktır. Dünyada zeka ülkelere göre dağıtılmıyor. Bilim, adanma işidir. Türkiye, aşıyla ilgili tüm teknolojiyi bilim insanlarına sunmuştur.”
ARTIŞ YAŞANAN İLLER
“İstanbul’da son bir ayda yüzde 50 arttı. Ankara’da yüzde 60 azalışın ardından yüzde 4’lük artış görüyoruz. İzmir’de bir ayda yüzde 50 azalış var. Genel seyrin İzmir’de iyi olduğunu ama son günlerdeki artışla tedbirlerin daha iyi yapılmasını diliyoruz.”
“EN FAZLA BULAŞ AİLE İÇİNDEN”
“İstanbul için daha önce de bahsetmiştim. Daha önce İstanbul’da bir artış beklentisini belirtmiştim. Kapalı alanlarda aile içinde bulaşın arttığını görüyoruz. Biz özellikle şu an kısıtlama anlamında bir tedbir düşünmüyoruz. Ama filyasyon ekiplerinin sayılarını arttırdık. Temaslıların erken dönemde tespit edip izole etme oranı İstanbul’da 7,5 saate kadar düşmüş oldu. Çağrı sistemiyle belirtilerin takibini yapıyoruz. Şu an hastane yatışlarında ciddi bir artışın olmadığını görüyoruz. Bu anlamda doluluk oranında bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Bu anlamda maske ve mesafenin önemli olduğunu, kalabalık alanlara girilmemesi gerektiğini söylüyoruz. En fazla bulaş aileden oluyor. Bugün Avrupa’da aile içinde 6 kişiden fazla yaklaşılmaması gerektiğini görüyoruz. Bilim Kurulumuzun aile içi temasların oldukça azaltılması yönünde tavsiyesi oldu.”
“BİZİM HASTA OLARAK TANIMLADIĞIMIZ BELİRTİSİ OLAN VE TESTİ POZİTİF OLAN KİŞİLERDİR”
“Vaka ve hasta tanımlarını yaptığımız dönemden beri gündemde olan bir konu bu. Türkiye’deki pandemiyle mücadelemizi vaka-hasta ayrımı ile gölgelemeyelim. Biz özellikle tedavi rehberimizde belirti gösteren kişilere test yapan ülkelerdeniz. Başından beri politikamız bu şekildeydi. Temmuz ayından itibaren ise bizim özellikle kesitsel taramalar, askere celp ve terhis döneminde yapılan testler gibi kesitsel yaptığımız taramalar oldu. Ayrıca saha taramalarımız da oldu. Bu tablo temmuz ayından itibaren gündeme gelen ve bizim hasta olarak tanımladığımız belirtisi olan ve testi pozitif olan kişilerdir. Burada daha şeffaf olmak adına hasta tanımını kullandık. Bunları yer yer bildireceğiz ve Dünya Sağlık Örgütüne de bildireceğiz.”
“TESTİ POZİTİF OLAN ASEMPTOMLULARI DA İZOLE EDİYORUZ”
“Bizim kesitsel ve saha taramaları dahil olmak üzere testi pozitif çıkan herkesi izole ediyoruz. Testi pozitif çıkan herkesi mutlak izole etmeniz gerekiyor zaten. Bunların temaslılarını da bulup testi pozitif olan asemptomluları da izole ediyoruz. Bunları ayrıca HES’e de kaydediyoruz. Belirtisi olsun ya da olmasın hepsi HES’te yer alıyor. Bunu gizlerseniz pandemiyle mücadele edemezsiniz. Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsun. Biz gizleyerek o kişiyi izole etmeden siz pandemide başarıyı sağlayabilir misiniz? Biz ayrıca o kişileri oluşturduğumuz çağrı sistemiyle ayrıca belirti taraması yapmak için arıyoruz. Vatandaşlarımız verdiğimiz rakamların doğru olduğundan emin olsun.”
“Yüz yüze eğitimin başladığı öğrencilerin arasında biz salgının seyrini bilmek istiyoruz. Bu konu bilim kurulunda da konuştuk. Bu seyri takip edip kademeli geçişe geçmiş olacağız. Bu salgının seyri ve yüz yüze eğitim ve öğrencilerin yaş gruplarına göre salgının nasıl geliştiğini görmek istiyoruz. Bu 2-3 haftanın bu konuda önemli olduğunu düşünüyoruz.”
“2. AŞI İÇİN DE ÜRETİM SAFHASINA GELİNMİŞ OLUNDU”
“Bir aşının üretim safhasına geçtiğini 2. Aşının ise çok yakın olduğunu söylemiştim. Birinci aşının dolumu bugün bitti ve yarından itibaren streilite safhasına geçmiş olacak. Zannediyorum bu çalışma 2 hafta kadar sürecek. Bu sürede aşı yapılacak kişilerin tespiti ve testler de söz konusu olacak. Bunun yanında diğer karantina ve alınacak kişilerle ilgili çalışmalar da olacak. 2. Aşı için de üretim safhasına gelinmiş olundu. 1 ya da 2 hafta içinde gelişmeleri haber vermiş oluruz.”
“Yurt dışından gelen çalışmalarda şu ana kadar bir olumsuzluk olmadı. 3 ya da 4 hafta sonra bununla alakalı bir veri elde etmiş oluruz. Aşının uygunluğuna kanaat getirdiğimizde bunun vatandaşımıza uygulanması için de gerekli ilişkileri yürütüyor olacağız.”
“Özellikle grip aşısıyla ilgili yanlış bir kanaat var. Dünyada grip aşısının arzında toplamda yüzde 20’lik bir artış oldu. Grip aşısı özellikle risk grubunu tespit ederek başlıyoruz. Grip aşısı Türkiye’ye geldi, önümüzdeki günlerde uygulamasına da geçilecek. Sadece 1,5 milyondan fazla aşımız olacak. Bu aşıyı daha da arttırma gayreti içindeyiz. Bu aşı Türkiye’de ruhsatlıysa bunu herkes alabilir. Ruhsatlı değilse Halk Sağlığı üzerinden DMO ile getirebilir. Katkı sağlamak istiyorlarsa biz Halk Sağlığı olarak DMO üzerinden almaya hazırız.”
“AVRUPA’DAN FARKLILIĞIMIZ BİZ YAYGIN TEST YAPIYORUZ”
“Şu an herhangi bir ilave kısıtlamayı kesinlikle düşünmüyoruz. Özellikle Avrupa’da son haftalarda giderek artığını görüyoruz. Ben ilerleyen haftalarda daha çok artacağını düşünüyorum. Çünkü tedbir almama konusunda bir anlayışı benimsiyorlar. İspanya’da daha yeni maske uygulaması başlattılar. Avrupa’dan farklılığımız biz yaygın test yapıyoruz. Bir diğer farklılığımız temaslı takibi. Avrupa bunu yapmıyor. Mesela İngiltere’de solunum sıkıntısı yoksa kişinin hastaneye gelmesi bile istenmiyor. Biz en ufak belirtide bile test yapıyoruz ve temaslı takibini yapıyoruz. Avrupa’da bunlar takip edilmiyor.”
Riskli olarak adlandırdığımız herkes var. Dolayısıyla mücadelede sonuç almak için siz bunu yapmak zorundayız. Filyasyonu dünyadan farklı olarak yapıyoruz. 83 milyon bu başarı dünyadaki artışa rağmen bu başarı 83 milyonun başarısı. Bu başarı sağlık çalışanlarımızın başarısı ve dolayısıyla bu başarıyı gölgelemeyelim. Pandemi ile ancak böyle sonuç alırız. Bölge toplantılarına gittiğimizde semptomu olan ve olmayan herkesi işin içine katarak önlem alıyoruz.
Özel hastaneler, yoğun bakım oranlarının içerisine dahil değil. Ağır hastamız 1418, yüzde 50 artarsa yataklarımız dolacak gibi bir algı oluşmasın. Erişkin yoğun bakım yatak sayımız 28 bin. Biz bunun yüzde 65’inden bahsediyoruz.
Sağlık ordumuz olağanüstü bir gayretin içerisinde, halkımızdan tek isteğimiz tedbirlere gerekli derecede uymasıdır.
Sağlık çalışanlarımızın pozitif olan, semptomu olan veya olmayan, riskli alanda çalışan korona servis, yoğun bakım, acil gibi alanlardaki sağlık çalışanlarımız haftalık taramadan geçiyor. Sağlık çalışanlarımızı için testi pozitif olan sağlık çalışanlarının sayısı 40 bini geçti. Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın sayısı da son dönemde arttı. Sayıları 107. Hepsine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.