Sahte ‘prof’ işinde 2. perde…
Sahte belgelerle üniversitede “profesör” ünvanıyla işe başlayan, bu durum anlaşılınca da tutuklanarak cezaevine gönderilen Zehra Zulal Atalay Laçin soruşturmasında yeni detaylara ulaşıldı.
Zehra Zulal Atalay Laçin isimli kadın, 28 Eylül’de Aksaray Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde “prof” unvanıyla göreve başlatıldı.
İsmi, fotoğrafı ve unvanı, üniversitenin resmi internet sitesinde “Prof. Dr.” olarak yer aldı. Ancak televizyon programcısı Nevşin Mengü, Laçin’in tüm belgelerinin sahte olduğunu duyurdu. Mengü’nün ifşasından sonra “Ankara’dan torpilli” Laçin hakkında muhalif basın peş peşe haber yapmaya başladı.
Skandalın medyaya düşmesi üzerine üniversite, yaklaşık 15 bin lira maaşla “prof” kadrosunda işe başlayan Laçin hakkında soruşturma başlatmak zorunda kaldı.
Laçin görevden alındı ancak, kimin, nasıl, hangi kriterler ve nereden alınan güvenlik soruşturması neticesinde kimin referansıyla işe başlatıldığı konusu şimdilik açıklanmadı. Bu gelişmelerin ışığında Laçin, jandarma tarafından gözaltına alınarak “evrakta sahtecilik” ve “dolandırıcılık” suçlamasıyla tutuklandı.
‘HAYIRLI OLSUN’A GİDEN HOCALAR ŞÜPHELENMİŞ
Aksaray Üniversitesi’nin sahte “prof”u tutuklandı ancak hakkında yeni detaylar ortaya çıktı. Laçin göreve başladıktan sonra bölümdeki diğer hocalar “Hayırlı olsun” ziyaretine gitti. Ancak sohbet sırasında hocalar Zehra Zulal Atalay Laçin’in anlatımlarından, üslubundan ve bazı detaylardaki çelişkilerden şüphelendiler.
Sohbet sırasında doçentlik jürisinde kimlerin olduğu sorulan Laçin “Hatırlamıyorum” diye cevap verince diğer hocaların şüphesi daha da arttı. Şüphelenen hocalar, durumu dekanlığa bildirdi. Buna rağmen, konu basında gündeme gelen kadar Laçin üniversitede kalmaya devam etti.
2 YIL ÖNCE DE SAHTE BELGE VERMİŞ
Zehra Zulal Atalay Laçin, 2019’da subay ve astsubay yetiştiren bir fakülte niteliğindeki Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’ne de aynı belgelerle başvuru yaptı. Ancak çeşitli rütbelerdeki jandarma subaylarından oluşan Bilim Kurulu, Laçin’in dosyasından şüphelendiler.
Dosyadaki makalelerin kimi çok kaliteli kimi ise çok vasattı. Aradaki “uçurum”, kurul başkanı Doçent Dr. Albay Cenker Korhan Demir’in dikkatini çekti. Albay Demir ayrıca, uluslararası ilişkiler doçentiydi. Ne o ne de arkadaşları başvuru sahibi hocanın adını hiç duymamışlardı. Şüpheleri artınca araştırma derinleşti. Laçin oraya da noter onaylı doçentlik belgesi sunmuştu.
Belgenin aslı talep edilince aslını ibraz edemedi. Ardından kurul, Laçin’in başvurusunu reddetti ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. Laçin’in, jandarmayla davalık olmasına rağmen, Aksaray Üniversitesi’nde nasıl “profesör” olduğu kafa karıştırdı.