Satanbul seçimleri yenilenecek

Satanbul seçimleri yenilenecek
07.05.2019
A+
A-

1977 yılında Fransa sömürgesi iken bağımsızlığını ilan eden ve başkanlık sistemi ile yönetilen Zangoçya’da geçtiğimiz ay yapılan mahalli seçimler büyük bir sürpriz ile neticelendi. Ülkenin en büyük şehri Satanbul ve tüm büyük şehirlerinde yerel yönetimleri muhalefet partileri kazandı.

İleri demokrasi ile yönetilen Zangoçya için bu sonuç hiç de normal değildi. Zira refah içinde yüzen, patates, soğan kuyruğu nedir bilmeyen, kişisel hak ve özgürlüklerini sonuna kadar kullanabilen, mutlu mesut Zangoçya halkının Sayın Başkan’ın partisine sırt çevirmesi için hiç bir neden yoktu.

Olanlar kesinlikle dış güçlerin, patates soğan terör örgütlerinin ve döviz lobisinin ortak bir operasyonu idi.

Satanbul’da bir şeyler olmuştu. Ne olduğu pek anlaşılamasa da birilerinin birşeyler yaptığı kesindi.

İleri demokrasinin gereği olarak hemen seçim sonuçlarına itiraz edildi. Öyle ya, burası demokratik bir ülke idi ve kimse “Atı alıp Üsküdar’ı geçemezdi.”

İtiraz edilen sandıklar yeniden sayıldı; sonuç değişmedi. İlk sayımda tüm parti temsilcilerinin ortak kararı ile geçersiz sayılan oylar geçerli kabul edildi; sonuç değişmedi. Sağdan sayıldı, soldan sayıldı yine olmadı.

Ne olduğunu kimse anlayamamıştı ama dünyanın en güvenli seçim sistemine sahip Zangoçya’da sandık başında bir şeyler olmuştu ve bu olan şeyler muhalefet partisinin yararına olmuştu. Dolayısıyla kimse anlayamasa da olan şeyler seçimin iptal edilmesini gerektirir şeylerdi.

Bunca şaibe ortada iken tüm demokratik uygulamalara aykırı biçimde, muhalefet partisinin adayı gelip Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmuş, halkın aleyhine bir takım uygulamaların içine girmişti bile. İlk icraatı toplu taşımada öğrenci bilet ücretlerini yarı yarıya düşürmek olmuştu ki, bu uygulama, öğrencilerin sabah akşam gezmelerini, derslerini aksatmalarını ve başarısız olmalarını amaçlıyordu. Yoksa 25 yıldır Satanbul’u yöneten, fakir fukara, garip guraba dostu iktidar partisinin eski belediye başkanı da öğrencileri bedava taşımasını bilirdi. Nitekim birçok miting ve Sayın Başkan’ın konuşacağı yerlere partili ayrımı yapılmaksızın tüm vatandaşlar ücretsiz olarak taşınıyordu.

Yine, yeni başkan belediye bütçesinden Cirit Atanlar Vakfı ve Kanarya Sevenler Derneği gibi toplum yararına kurulmuş olan vakıf ve derneklere yapılmış bir kaç milyarlık cüzi yardımları gündeme taşıyarak insanların kafasını bulandırıyor ve terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürüyordu.

Çok şükür ki, ülkede bağımsız yargı vardı ve kısa sürede hem bu bilgilere ulaşım engellendi, hem de bu tip haberlere yayın yasağı getirildi.

Zangoçya’nın bekası için, tüm bu olup bitenlere birinin dur demesi gerekiyordu ama Zangoçya Yüksek Seçim Kurulu bir türlü itirazı karara bağlayamıyordu. Herkes konuşuyor, bir tek Sayın Başkan konuşmuyordu. Bir ayı aşkın sürede kimse onun ağzından ‘Satanbul seçimleri şaibelidir, yenilenmelidir’ gibi bir açıklama duymamıştı. “Elimizde  kamera kayıtları var” falan da dememişti.

Zangoçya Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin etkilenebileceğini düşünerek o güne kadar susan Sayın Başkan, nihayet konuştu ve vatandaşın kendisinden bu seçimin yenilenmesini istediğini söyledi. Yani talep kendisinin değil, vatandaşın talebi idi.

Hiç şüphe yok ki Zangoçya Yüksek Seçim Kurulu üyeleri bu konuşmadan zerre kadar etkilenmemişlerdi. Neticede ülke, bir diktatör tarafından yönetilmiyordu. Hür iradeleri ile vermiş oldukları karardan dolayı hayatlarının alt üst olma ihtimali, terör örgütü üyeliği ile suçlanıp hapse atılmaları veya bir KHK ile memuriyetten çıkarılmaları falan söz konusu değildi. Bütün bunlar ancak üçüncü dünya ülkelerinde olurdu.

Sonunda 11 üyeli Zangoçya Yüksek Seçim Kurulu toplandı. Henüz bilinmeyen bir sebeple 4 asil üye toplantıya katılmamış yerlerine yedek üyeler oy kullanmıştı ama öküzün altında buzağı aramanın alemi yoktu.

Dünyanın en güvenli seçim sistemine sahip Zangoçya’da yapılan, yüzyılın en şaibeli seçimi 4 red oyuna karşılık 7 oy ile iptal edildi.

Kurul üyeleri yüz yıllar boyu demokrasi dersi olarak okutulacak bu kararı verirken, yine demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak bir başka başarıya daha imza attılar. Aynı zarftan çıkan ve aynı seçim kurulu tarafından sayılan 4 oy pusulasından hangisinin şaibeli, hangilerinin hilesiz hurdasız olduğunu da ortaya koydular. Böylece seçimin tamamının değil, sadece büyük şehir belediye başkanlığı için yenilenmesine karar verdiler.

Aklınıza, “ilçe belediyeleri, ağırlıklı olarak iktidar partisi tarafından kazanıldığı için mi iptal edilmedi acaba?” gibi, terör örgütlerine hizmet edecek, beka sorunu yaratacak, 15 Aralık şehitlerinin kemiklerini sızlatacak sorular gelmesin sakın. Bu tamamen Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin ülkedeki ileri  demokrasiyi ne derece özümsemiş olduklarının bir göstergesidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.