Suriye’de 350 milyar dolarlık fırsat

Suriye’de 350 milyar dolarlık fırsat
21.05.2019
A+
A-

2011 yılında başlayan Suriye krizinde artık savaş neredeyse sona ermiş durumda. Şimdi sırada 350 milyar doları bulması beklenen ülkenin yeniden inşa faaliyetleri var. Bu pastadan aslan payını Rusya alacak. Ancak müteahhitlik konusundaki tecrübesi Türkiye’nin de bu devasa pastadan tahminlere göre 90 milyar dolara ulaşan bir pay alabileceğini gösteriyor

Suriye’de barış ve istikrarın tesis edilmesinden sonra Rusya, ülkenin yeniden inşasına yoğunlaşacak. Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden (MGİMO) Suriye ve Orta Doğu uzmanı İgor Matveyev, “Suriye’ye nihayet istikrar geldiğinde her iki ülkeye karşılıklı fayda sağlayan bir ticaret ve ekonomik işbirliği imkanı doğacaktır” dedi.

Matveyev’e göre, Suriye’deki sosyal ve ekonomik hayatın yeniden dirilmesinde Rusya’ya düşen önemli görevler var. Tahminlere göre Suriye’nin yeniden inşası için yaklaşık 350 milyar dolar harcanması gerekiyor.

ABD’de yayımlanan Foreign Policy dergisinde yayımlanan bir değerlendirme Rusya’nın dört yıllık askeri operasyon döneminin ardından kısa vadeli hedeflerini büyük oranda gerçekleştirdiği ve Suriye politikasında yeni bir aşamaya geçmeye hazırlandığı görüşüne yer verilmişti.

Buna göre, 350 milyar dolara mal olması beklenen Suriye’nin yeniden inşasında Rusya büyük bir paya sahip olabilir. Uzmanlar, bu 350 milyar dolarlık devasa bütçeden Rusya’dan sonra en büyük payı İran’ın alacağını düşünüyor.

Ancak ambargolar altında ekonomisi zorda olan İran’ın bu pastadan alacağı pay bu yüzden sınırlı kalabilir.

Türkiye de pay alacak

Bu bağlamda müteahhitlik konusunda bölgenin en tecrübeli ülkesi olan Türkiye’nin de adı pastadan pay alacak ülkeler arasında geçiyor. Ancak uzmanlar, bu konuda aşılması gereken son bir engel olduğuna dikkat çekiyorlar.

Buna göre Türkiye ile Suriye hükümeti arasında resmi diplomatik temasların henüz kurulmamış olması bu pastadan Türkiye’nin pay almasının önündeki yegane engel.

Uzmanların 10-15 yıldan daha uzun bir süre devam edeceğini öngördüğü Suriye’nin yeniden inşa faaliyetlerinden Türkiye’nin alması muhtemel payın 70 ila 90 milyar dolar seviyelerine çıkabileceği ifade ediliyor.

(Yeni Mesaj)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.