Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi üyelerinden tencere-tavalı protesto

Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi üyelerinden tencere-tavalı protesto
15.12.2019
A+
A-

Tüm emekli-Sen Bursa Şubesi üyeleri Osmangazi metrosunda toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Tüm Emekli- Sen üyeleri Osmangazi metro istasyonunda düdükleriyle ve tencere tavalarla protesto etti.

Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi Başkanı Günay Onayman, hazırlanan bütçede insanca yaşam yerine yoksulluk, işsizlik, baskı ve israf olduğunu söyledi.

Onayman, 8 milyon emeklinin asgari ücret altında, 1 milyon 100 bininin ise bin TL’nin altında maaş aldığına dikkat çekerek, “Bizim silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye, barışa ihtiyacımız var” dedi.

Bütçe metinlerinin rakamların yan yana geldiği değil milli gelirin pay edildiği metinler olduğunu ifade eden Emekli-Sen Başkanı Günay Onayman, “Son 16 yıldır krizin, dış borçlanmanın, yoksullukların, israfın ve güvenlik konseptli yönelimin faturası bizlere ödetiliyor. Bu bütçede barış ve kardeşlik yoktur, insanca yaşam, emeklinin sağlık hakkı yoktur. Baskı, yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk ve israf var. Bu bütçe yoksulluğun, savaşın, adaletsizliğin, eşitsizliğin bütçesi” diye seslendi.

“İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

13 milyona yakın emeklinin 8 milyonunun asgari ücretten düşük maaş aldığını hatırlatan Onayman, “Bin TL’den daha az maaş alan emekli sayısı 1 milyon 100 bin. 4 milyon emekli, emekli oldukları halde çalışıyor. 2002 yılına göre emekli aylıklarındaki artış milli gelir artışının yüzde 34 gerisindedir” dedi.

Onayman, “Yolcu garantili, hasta garantili olarak yaptırılan otoyol, hava limanı, hastane, köprü nedeniyle kullanılsın kullanılmasın tam 19 milyar ödenecektir” diyerek vergi yükünün ise emeklilerin çalışanların, asgari ücretlinin sırtına yüklendiğini söyledi.

Yoksullukla değil insanca yaşamak istediklerini belirten Onayman, “Bizim silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye, barışa ihtiyacımız var. En az emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Emeklilere her yıl emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmelidir. Ulaşım ücretsiz olmalıdır. Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalıdır. Asgari ücret tamamiyle vergi dışı kalmalıdır. Sağlık için yapılan kesintiler ve katkı payları emeklilerden alınmamalıdır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.