Türk aile şirketleri Kuzey Yıldızı’nın peşinde

Türk aile şirketleri Kuzey Yıldızı’nın peşinde
25.05.2018
A+
A-

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen “Kuzey Yıldızı: Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik” panelinde, aile şirketlerinin sürdürülebilir iş modelleri ve 2017 yılında Kuzey Yıldızı Ödülü kazanan kurumların iyi örnekleri paylaşıldı.

Aile işletmelerinin nesiller boyu sürmesi ve ülke ekonomisine olan katkılarının ivme kazanmasını desteklemek amacıyla sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları teşvik eden TAİDER Aile İşletmeleri Derneği tarafından düzenlenen “Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik” paneli, TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ÖĞÜCÜ’nün açılış konuşması ile başladı.

Büyümenin yaratacağı ekolojik ve sosyal dönüşümü bugünden düşünmeliyiz.

Konuşmasında, gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için kaynaklara sahip çıkılması ve hem sosyal, hem de ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir kılınması gerektiğinin altını çizen TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ÖĞÜCÜ “Aile şirketlerinin %52’si üretim, %16’sı inşaat ve emlak geliştirme, %6’sı ise tüketici ürünleri gibi ülke ekonomisinin belkemiği sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Çok büyük bir hızla entegre olan ve dijitalleşen iş ortamı, aile şirketlerini sadece ulusal pazarlarda değil, uluslararası pazarlarda da rekabet edebilecek yapıya ulaşmaya yönlendiriyor. Daha sürdürülebilir olmak için, tüm şirketler gibi aile şirketlerinin de yönetim yapısını ve iş modellerini bu rekabet ortamı ile başa çıkabilecek uluslararası en iyi uygulamalar ile uyumlu hale getirmesi hayati önem taşıyor” dedi.

TAİDER’in, ekonominin belkemiğini oluşturan aile şirketlerinin, Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda iş dünyasına liderlik ettiğine ve edeceğine inandığını da belirten Öğücü “Uluslararası FBN’de (FBN-I, Family Business Network) sürdürülebilirlik projesine yüksek önem vererek çalışan derneklerin başında TAİDER geliyor. Örnek vermek gerekirse aile şirketlerinin sürdürülebilirliğini ölçmek için özel olarak hazırlanan ve FBN üyesi aile şirketlerine sunulan Etki Değerlendirme Testini tamamlayarak, geri bildirim raporlarına en çok ulaşan üye Dernek TAİDER oldu. Sadece bu test ve şirketler arası çalışma grupları ile yetinmeyip daha büyük farkındalık yaratmak amacı ile Kuzey Yıldızı Aile İşletmelerinde Sürdürebilirlik Ödülü’nü de başarıyla hayata geçirmekten gurur duyuyoruz” dedi.

Kuzey Yıldızı Ödülleri’nin gelişmeyi hızlandırıcı bir mekanizması var

Ödülün tasarım ve uygulamasını gerçekleştiren ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden toplantıda, aile şirketlerinin sürdürülebilirliğe en yakın kurumlar olduğunu belirterek “Sürdürülebilirlik geçmiş dönemlerden bu yana bizim DNA’mız yerleşmiş bir konu. Kuzey Yıldızı Ödülleri’nin aile şirketlerini harekete geçirdiğini ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirmelerine katkı sağladığını görüyoruz” dedi. Kuzey Yıldızı Ödülleri’ni kazanan kurumların örnek alınmasının diğer kurumlar için gelişmeyi hızlandırıcı bir etkisi olduğunun altını çizen Argüden “Ödüle başvuran firmaların kendilerini bir ölçüme tabi tutmalarını başlı başına bir ödül olarak görüyorum. Etki Değerlendirmesi’ni yapan firmalar böylelikle gelişme alanlarını görebiliyor ve daha sürdürülebilir olmak için harekete geçiyor” dedi.

Toplantının ikinci bölümünde TAİDER Üyesi ve TETA Teknik Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Sumer TÖMEK BAYINDIR’ın yöneticiliğinde gerçekleştirilen panelde, aile şirketlerinin kurumsallaşması, sürdürülebilirliğin önemi ve gelecek nesillerin şirket yönetimine sağlıklı katılımı için yapılması gerekenler tartışıldı.

Panelde konuşan Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Rüştü BOZKURT, kültürün geliştirici etkilerini önemseyen ve kültürel bakış açısını geleceğe döndürmüş aile şirketlerinin yaşama şansının, geleneksel ve geçmişe saplanmış şirketlere göre çok daha fazla olduğunun altını çizerek “Duyguları aklın üstünde tutan aile şirketlerinin büyümesini mümkün görmüyorum. Aile şirketlerinin kurumsallaşma planlarının olması ve gelecek sevdasına sahip olması şart” dedi. Son dönemde gelecek nesillerdeki “baba sendromu”nun aile şirketlerini olumsuz etkilediğini de söyleyen Bozkurt “Babayı aşabilmek için 2.nesillerin ölçüsüz büyüdüğünü görüyoruz. Organik büyüme yerine, şirket satın almaları ile hızla büyümeye çalışan pek çok aile şirketi var. Ancak bunun kurumlara zarar vereceğini çok yakın zamanda göreceğiz” dedi.

Panel, TAİDER Üyesi ve Özbuğday Tohumculuk İdari İşler Müdürü Aslı Ece KUSEYRİ, geçtiğimiz yıl Kuzey Yıldızı Ödülü kazanan ISM Makine’nin Genel Müdürü Niyazi ŞENCAN ile TAİDER Üyesi ve Ekoten Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü ÜNLÜTÜRK’ün kendi aile işletmelerindeki sürdürülebilirlik çalışmalarını paylaşmaları ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.