Türkiye, ABD menşeli 22 üründe gümrük vergisini yarıya indirdi

Türkiye, ABD menşeli 22 üründe gümrük vergisini yarıya indirdi
22.05.2019
A+
A-

Türkiye ABD menşeli 22 üründe gümrük vergisini yarıya indirdi. Karar, ABD’nin geçen hafta Türkiye’den çelik ithalatına uyguladığı %50 oranındaki gümrük vergisini %25’e indirmesinin ardından geldi. İlgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ABD menşei bazı ürünlerin ithalatında 14 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan ek mali yükümlülük yüzde 50 oranında düşürüldü.

Kaynaklar, ABD’nin ithal çelik ve alüminyumda Türkiye’ye yönelik ek vergileri düşürmesi ardından mütekabiliyet gereği Ticaret Bakanlığı’nın ek mali yükümlülükleri yarıya indiren düzenleme hazırladığını dün Reuters’a açıklamışlardı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, söz konusu liste kapsamında binek otomobiller, alkollü içkiler, yaprak tütün, güzellik ve makyaj ürünleri ile sıvanmamış kağıt ve karton gibi ürünler bulunuyor.

Kararlar ABD’den ithal aşamasında uygulanacak ek mali yükümlülük oranı binek otomobiller için yüzde 120’den yüzde 60’a, alkollü içkiler için yüzde 140’tan yüzde 70’e, yaprak tütün için yüzde 60’tan yüzde 30’a, güzellik ve makyaj ürünleri için yüzde 60’tan yüzde 30’a düşürüldü. Türkiye’nin yarıya indirdiği ürünler şöyle;

ABD, 23 Mart’ta Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere çelikte 25, alüminyuma % 10 ilave gümrük vergisi uygulamaya başlamış, bazı ülkelere ise istisna getirmişti. İlave vergiye maruz kalan Türk çeliği yılın ilk yarısında rekabet avantajını kaybetmiş ve ABD’ye ihracatta sert düşüş yaşamıştı.

ABD, 13 Ağustos’tan geçerli olmak üzere Türkiye’ye yönelik olarak çelik ve alüminyumdaki gümrük vergilerini iki katına çıkarmıştı. Buna göre, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı gümrük vergisi alüminyumda %20’ye, çelikte %50’ye yükseltildi.

YÜZDE YÜZ ARTIRILMIŞTI

Türkiye ise mütekabiliyet gereği 15 Ağustos’ta ABD menşeli, aralarında bazı alkollü içkiler, kozmetik ürünleri ve motorlu taşıtların da bulunduğu ürünlerin ithalatın uygulanan ek mali yükümlülük %100 oranında artırmıştı.

ABD geçen hafta ise Türkiye’yi, bazı ürünlerin ABD’ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programından çıkardı ancak Türkiye’den çelik ithalatına uyguladığı %50 oranındaki gümrük vergisini %25’e indirdi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.