Türkiye’de toplam siyasi parti sayısı 91’e yükseldi
Hükümetin siyasi partiler ve seçim kanunlarında değişiklik hazırlığı yaptığı dönemde toplam siyasi parti sayısı 91’e yükseldi. 2020 yılının ilk 5 ayında kurulan 10 yeni siyasi parti arasında AK Parti’den istifa eden Ali Babacan liderliğindeki DEVA’nın yanı sıra “Emeklilikte Yaşa Takılanlar”ın (EYT) sesi olma iddiasıyla yola çıkan Umut Partisi de var.
AK Parti, siyasi partiler ve seçim kanunlarında değişiklik konusunu gündemine alırken siyasi parti sayısı da artıyor. 2020 yılının 5 ayında 10 yeni siyasi parti kuruldu. Toplam siyasi parti sayısı 91’e yükseldi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının “Faaliyette olan siyasi partiler” listesine göre 2020 yılının ilk 5 ayında kurulan 10 yeni siyasi partinin içerisinde geçmişte bakanlık görevlerini üstlenen Ali Babacan önderliğindeki Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak kendilerini adlandırılan emeklilik yaşının öne çekilmesini talep edenlerin “sesi olma” iddiasıyla yola çıkan Umut Partisi de yer alıyor.
2020 yılı içerisinde kurulan diğer siyasi partiler ise, “Anadolu Birliği Partisi, Aydınlık Geleceğin Partisi, Merkez Ana Partisi, Barış ve Eşitlik Partisi, Güç Birliği Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Yeniden Birlik Partisi ve Yeni Yol Partisi” şeklinde sıralandı.
2020 YILININ İLK PARTİSİ ANADOLU BİRLİĞİ PARTİSİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın listesine göre eski Başbakan Ahmet Davutoğlu önderliğinde Aralık 2019’da kurulan Gelecek Partisi’nin ardından Mayıs 2020’ye kadar toplam 10 yeni siyasi parti kuruldu ve Türkiye’deki siyasi parti sayısı 91’e yükseldi. İş insanı Bedri Yalçın liderliğindeki Anadolu Birlik Partisi (ABP) parti kuruluşu için yaptığı başvurunun 2 Ocak 2020 tarihinde onaylanmasıyla 2020 yılında kurulan ilk siyasi parti oldu.
Geçmişte AK Parti’de de siyaset yapan Yalçın, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nden Antalya Kemer Belediye Başkan adayı olmuştu. 2020 yılında kurulan bir diğer parti ise Aydınlık Geleceğin Partisi (AYGİB) oldu. Genel merkezi Ankara’nın Keçiören ilçesinde bulunan ve 10 Şubat tarihinden bu yana faaliyette olan partinin genel başkanı ise Ali Osman Günindi olarak belirlendi.
Siyaset sahnesine 2020 yılında çıkan üçüncü parti Merkez Ana Partisi (MAP) oldu. MAP’ın genel başkanlığı görevini ise Nuriye Bakkal üstlendi.
KURULAN PARTİ ADINI DEĞİŞTİRDİ
Rahşan Ecevit’in önderliğinde 2009 yılında kurulan ve ilk genel başkanlığını gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun üstlendiği Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP), kapatılmasından 10 yıl sonra 10 Şubat 2020’de yeniden kuruldu. 2020’nin kurulan dördüncü partisi olan DSHP daha sonra adını Barış ve Eşitlik Partisi (BEP) olarak değiştirdi.
BEP’in Genel Başkanlığı görevini ise Demokratik Sol Parti’nin (DSP) 15 Aralık 2019 tarihindeki olağan kurultayında Genel Başkan Adayı olan Hüseyin Alpay sürdürüyor. 2020 yılında kurulan beşinci parti olan Güç Birliği Partisi’nin (GBP) Genel Başkanlığı koltuğunda ise iş insanı Ali Karnap oturuyor. Güç Birliği Partisi, “Vakit uyanış vaktidir. Vakit milli mücadele vaktidir. Vakit bir olma vaktidir” sloganıyla siyaset sahnesine atıldı.
DEVA 2020’DE KURULAN 6’NCI SİYASİ PARTİ
AK Parti’den istifa eden eski bakanlardan Ali Babacan önderliğinde kurulacak yeni partinin ne zaman faaliyete geçeceği kamuoyu tarafından uzun süre yakından takip edildi. Babacan öncülüğünde Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) adıyla 9 Mart tarihinde kurulan parti 2020 yılında kurulan 6’ncı siyasi parti oldu. DEVA’nın ardından siyaset sahnesine çıkan 2020’nin yedinci partisi Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), mart ayı içerisinde kurulan 2020’nin sekizinci partisiyse Yeniden Birlik Partisi (YBP) oldu.
EYT’LİLERİN SESİ İÇİN UMUT PARTİSİ
Siyaset sahnesine 2020 yılında çıkan bir diğer parti ise Umut Partisi oldu. Partinin Genel Başkanlığı görevini üstlenen Abdulkadir Bozkurt kuruluş çalışmalarının tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamalarda, sayısı 6 milyonun üzerinde olduğu ifade edilen emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sesi olacaklarını belirtti.
Umut Partisi’nin kurucularının çoğunluğu emeklilikte yaşa takılan ve EYT derneklerine üye olan kişilerden oluştu. Parti kurma çalışmalarına 2019 yılında başlayan Yeni Yol Partisi (YYP) ise resmi olarak 4 Mayıs 2020 tarihinde kuruldu ve 2020’nin kurulan onuncu partisi oldu. Parti, geçmişte Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel Sekreterliği görevlerini üstlenen Hasan Güral’ın liderliğinde çalışmalarını sürdürüyor.
(Duvar)