Uyuz salgınına dikkat!
Uyuz hastalığının son dönemde yaygın bir şekilde görüldüğünü belirten Özel Esentepe Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Adnan Öbek, “Uyuz bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavisi önemlidir” dedi.
Uyuz hastalığı, Sarcoptes Scabiei adı verilen bir tür mikroskobik eklem bacaklı canlı nedeniyle ortaya çıkan parazitik bir hastalıktır.
Uyuz hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Adnan Öbek, uyuz böceklerinin tünel benzeri oluşumlar açarak deri altına yerleştiğini ve buralarda yumurtlayarak hızla çoğaldığını söyledi. Öbek, bu durumun ciltte yoğun bir kaşıntıya neden olduğunu ifade ederek, “Bu kaşıntı geceleri artar ve tedavi edilmediğinde döküntü ile cilt yaralarına zemin hazırlar. Kaşıntı hissi genital bölgede, koltuk altlarında, bacak arkalarında ve dirsek içlerinde daha çok hissedilir. Bu durumda, kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olması hastalığın ilerlemesine neden olur” dedi.
Deride yaralanma oluşabilir
Kaşıntılar sürdükçe kaşınan bölgelerin tahriş olabileceğini ifade eden Öbek, buna bağlı olarak deride enfeksiyon belirtilerinin ve yaraların da oluşabileceğini kaydetti. Öbek, toplu taşıma, alışveriş merkezleri gibi kalabalık alanlarda uyuz hastalığının çok kolay yayılabildiğini dile getirerek, “Uyuz hastalığı son dönemde yaygın bir şekilde görülüyor. Ortak kıyafet, havlu veya yatak kullanımı, uzun süreli fiziksel temas ve cinsel ilişki uyuz bulaşma riskini artırır. Bu konuda dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer parmak aralarında, bilekte, dirsekte, göbek çevresinde ve koltuk altında özellikle gece meydana gelen yoğun bir kaşıntı varsa vakit kaybetmeden doktora danışılması lazım” diye konuştu.
Tedavisi mümkün
Uyuz tedavisinin mümkün olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Adnan Öbek, bulaşıcı bir hastalık olduğu için erken teşhis ve tedavinin önem taşıdığına dikkat çekti. Öbek, tedavide genellikle losyon ve kremlerin kullanıldığını belirterek, “Bazı vakalarda yüzeysel bir tedavi yeterli gelmeyebilir. Bu tip durumlarda oral alınan ilaçlar ve hastalığı hafifletmek için ek ilaçlar verilir. Uyuz hastalığından korunmanın en kolay yolu uyuz olan kişiyle cilt temasından kaçınmaktır. Uyuz olan kişinin havluları, nevresimleri ve giysileri en az 60 derece suyla yıkanmalı ve ütülenmelidir. Ayrıca uyuz olan kişinin ailesi de doktora başvurup sağlık kontrolünden geçmelidir” diye konuştu.