Uzmanlar uyardı: Beyin kanamalarında en riskli grup yaşlılar…

02.08.2019
A+
A-

Beyin kanaması vücuttaki kan akışının aniden beyne yüklenmesi sonucu kafatası ve beynin hasar gördüğü ciddi bir hastalıktır. Erken müdahale edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiren bu rahatsızlık farklı sebeplerden kaynaklanabilir.

Özel Medicabil Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Oğuzhan Dinç, beyin kanamasının yaş, stres, tansiyon ve genetik sebeplerden dolayı görülebileceğini belirterek, bu problemlerin ne kadar erken sürede tespit edilebilirse, müdahale şansının o kadar yüksek olduğunu söylüyor.

“Hayati risk teşkil ediyor”

Beyin kanamalarının hayati risk teşkil eden sağlık sorunları olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Dinç, “Beyni kapalı bir kutunun içerisindeki organ olarak düşünürsek, burada bir kanama olduğu zaman ciddi bir basınç artışı oluyor. Beynin kaçacak bir yeri olmadığından, bu dururum solunum ve dolaşım merkezini, beyin sapını etkileyip, oraya baskı uyguluyor ve faaliyetini bozuyor. Bu durum can kaybına sebep olabiliyor. Bu yüzden beyin kanamaları çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık” dedi.

Farklı beyin kanaması çeşitlerine, farklı tedaviler uygulanıyor

Beyin kanamalarının farklı çeşitleri olduğunu ve buna bağlı farklı tedaviler uygulandığını söyleyen Op. Dr. Oğuzhan Dinç, “Travmaya, yüksek tansiyona bağlı kanamalar olabilir. Beyin içerisindeki damarlarda anevrizma dediğimiz balonlaşmalar ile damar duvarlarındaki zayıflıklardan kaynaklı kanamalar görülebilir. Bu rahatsızlıklar kişide doğuştan itibaren olabilir ancak bir kanama olmadığı sürece belirti vermeyebilir. Bunun yanı sıra spontane kanamalar görülebileceği gibi, yüksek tansiyon ve strese bağlı kanamalar da yaşanabilir. Bu farklı tarz kanamaların takibi, tedavisi ve yaklaşımı farklı oluyor, ona yönelik bir tedavi programı uygulanıyor” şeklinde konuştu.

“En ufak bir travma bile göz ardı edilmemeli”

Beyin kanamalarında en riskli grubun yaşlılar olduğuna değinen Op. Dr. Dinç, “Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanımı hikayesi olan, yaşlı hastalarda, basit travmalar bile beyin kanamasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden en ufak travma bile göz ardı edilmemeli, sağlık kurumlarında takibi yapılmalı ve değerlendirilmelidir. Müdahale gerektiren durumlarda, gerekli tedaviler uygulanmalıdır. Çünkü problemler ne kadar erken tespit edilirse, tedavi şansı o kadar yüksek oluyor” diye konuştu.

“Stres en önemli etkenlerden biri”

Stresin, beyin kanamalarının en önemli parçalarından biri olduğunu vurgulayan Özel Medicabil Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Dinç, fazla stresin tansiyonu yükseltebileceğini ve farklı travma sebeplerine yol açabileceğini belirtti. Beyin kanaması riskinin genetik sebeplerden de olabileceğine dikkat çeken Dr. Dinç, ailelerinde beyin kanaması hikayesi olan kişilerin tetkik yaptırmalarında ve zaman zaman kontrole gitmelerinde fayda olabileceğini sözlerine ekledi.

 Yaz aylarında risk artıyor

Subaraknoid, anevrizma denilen kanamalar ile kan sulandırıcı ilaç kullanımına bağlı beyin kanamalarının yaz dönemlerinde daha sık görüldüğünü ifade eden Özel Medicabil Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Oğuzhan Dinç, “Kan sulandırıcı ilaçlar kullandığı halde, dehidrate kalan hastalarla karşılıyoruz. Bu kişilerde beyin kanaması riski 3 – 4 kat artıyor. Bu hastaların, doktorlarının tavsiyelerine harfi harfine uyması gerekiyor. Bunun yanı sıra, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların, kiraz, greyfurt gibi kan sulandırıcı gıdaları fazla tüketmesi de beyin kanaması riskini artıran sebeplerden biri” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.