Uzmanlardan izlenme rekoru kıran Squid Game dizisi için uyarı…
Klinik Psikolog Nida Biçen: Dizi riskli davranışları normalize ediyor.
Dijital platform Netflix’in dünya genelinde büyük ilgi uyandıran Güney Kore yapımı Squid Game dizisinde oynanan şiddet içerikli çocuk oyunlarının çocuklar ve ergenler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söyleyen Hayat Hastanesi’nden Klinik Psikolog Nida Biçen, ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.
Son açıklanan verilere göre dünya genelinde yaklaşık 142 milyon hane, çok büyük bir nakit ödül için çocuk oyunlarını ölümcül bir şekilde oynayan borca batmış bireylerin hikayesini anlatan Squid Game dizisini izledi. Her geçen gün yenisi eklenen çevrimiçi oyunlar, videolar ve dizilerin doğru yaş grubuyla etkileşime girmediğinde psikolojik sorunlar doğurabileceği uyarısında bulunan Hayat Hastanesi’nden Klinik Psikolog Nida Biçen, Squid Game adlı dizinin de çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireyleri toplumsal ve psikolojik açıdan bir tehlikeyle karşı karşıya bırakabileceğini söyledi.
“Şiddete başvurma isteği doğurabilir”
Diziyle ilgili uyarılarda bulunan Biçen, “Dizide güçlü olanın hayatta kalması ve daha öne çıkan kişi olması ergenlerin de akranları arasında güç ve popülerlik kazanabilmek için şiddete başvurmasıyla benzer nitelikte. Bu tarz diziler, çocuk ve ergenlerde, öne çıkmak için daha fazla şiddet göstermesi ve gücünü ortaya koyması gerektiği düşüncesini
pekiştirebiliyor. Dizide son oyunlar bittiğinde hayatta kalan son kişi para kazanmayı hak ediyor. Şiddetin ödüllendirilmesi bu davranışın pekişmesine sebep oluyor. Özellikle çocuklarda bu davranışın ödüllendirildiğinin gözlemlenmesi gerçek yaşamında da bunun ödüllendirilecek bir davranış olduğu algısı yaratabilir. Sosyal yaşamda veya eğitim hayatında rekabetçi çocuk ve ergenler şiddete başvurarak ödüllendirilme isteğine kapılabilirler” diye konuştu.
Risk alma davranışının, bireyin sağlığını tehdit eden, hayati tehlike yaratan hastalık veya ölümle sonuçlanma ihtimali olan davranışlar olarak ifade edildiğini belirten Biçen, “Bu tanıma bakıldığında Squid Game adlı dizide birçok sahnede riskli davranış gösterilmiştir ve bu durum normalize edilerek seyirciye yansıtılmıştır. Özellikle ergenlik döneminde yüksek oranlarda gözlemlenen risk alma davranışları, ergenin psikolojik sağlamlığı konusunda risk faktörü oluşturarak gelişimsel sürecini olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. Dizinin riskli davranışları normalize etmesi hali hazırda riskli olan ergenlik dönemi için tetikleyici olabilmektedir” dedi.
“Verilen mesajlar hayati tehlike yaratabilir”
Zorbalıkla başa etmeye çalışan kişilerde intihar düşüncesinin olabildiğine dikkat çeken Biçen, “Mağduriyet karşısındaki bireylerin ve dışlanmış kişilerin bu oyunda olması okulda ve sosyal çevresinde zorbalığa uğramakta olan ve bu diziyi izleyen çocuk ve ergenler için daha riskli olmakta. Oyunda tek çözümün gücünü göstererek hayatta kalmak olması ve başarısızlık sonucunda da ölüm olduğu mesajı, zorbalıkla baş etmekte olan kişilerde intihar düşüncelerine veya teşebbüsüne sebep olabilir. Ergenlik döneminde yüksek oranlara sahip olan intihar düşünceleri ve teşebbüsleri dikkat edilmesi gereken durumların başında gelmektedir. Bu gibi içeriklerin verdiği mesajların duygusal olarak baş etmekte güçlük çeken gençlerin yaşamlarında hayati tehlikelere neden olabileceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Ailelere çok önemli uyarılar…
Squid Game’in izlerinin klinik başvurularda çocuk ve ergenlerle ilgili sorunlarda yerini almaya başladığını ifade eden Biçen sözlerini ailelere uyarılarda bulunarak noktaladı. Biçen şunları söyledi: “Ailelerin bilinçli yaklaşımının davranış sorunlarının ve hayati tehlikelerin önlenmesinde önemli bir yeri vardır. Araştırmalar; destekleyici ve rehberlik eden ebeveynlerin çocuklarının risk alma davranışlarının daha az olduğunu göstermektedir. Yasaklayıcı tutuma sahip ebeveynlerin çocuklarında ise tam tersi şekilde riskli davranışlar daha fazla gözlemlenmektedir. Ergenler, aileleri tarafından yeterli olarak izlendiklerinde, arkadaşlıkları hakkında doğru ve uygun olarak bilgilendirildiklerinde, baskıcı ve yasaklayıcı davranışlara maruz kalmadıklarında, yakın arkadaş ilişkilerine sahip olduklarında daha az oranda riskli davranışlar göstermektedirler. Ailelerin bu tarz içeriklerin uygun olmayan yaş gruplarında izlenmemesi için önlemler alması ve bunu izlemenin neden uygun olmadığını çocuğun yaşına göre açıklaması doğru olacaktır.”