YANLIŞLAR ve DOĞRULAR
İddia: Tansiyon sol kolda daha yüksektir. Çünkü kalp soldadır.
Cevap: Tansiyon sol kolda daha düşüktür. Kalp solda olduğu için kalpten çıkıp sol kola giden damar keskin bir açıyla dönüş yaptığı için sol kolda tansiyon 0,5- 1 cm Hg. daha düşük olur.
***
İddia: Tansiyon ve şeker hastalıkları için ilaç raporuna sahip olanların kontrol ve tetkik olmadan aynı raporu tekrar almaları gerekir.
Cevap: Hastalıkların şiddeti değişebilir, ilaçlar zamanla yetersiz hale gelebilir, ek hastalıklar ortaya çıkmış olabilir, eski ilaçlar ortaya çıkan ek hastalıklar nedeniyle sakıncalı hale gelebilir. Bu konuda daha geniş bilgi sahibi olmak için Google’a Dr. Cemal Nuri Gürbüz – ilaç raporu ve kontrolsüz şeker hastalığı yazmanız yeterlidir.
***
İddia: Tansiyon veya şekerin ölçülmesi veya takip şart değil, yükselip yükselmediği zaten hissedilir.
Cevap: Bazen çok az bir tansiyon veya şeker yükselmesi belirti verebildiği halde bazen aşırı yükselmeler hiç hissedilmez. Bu nedenle tansiyon ve şeker için kendi kendine ölçümler yapmak yani takip etmek şarttır.
***
İddia: Can boğazdan gelir, yemekten zarar gelmez.
Cevap: Pek çok kronik hastalık hatalı ve aşırı beslenme ile doğrudan bağlantılıdır.
***
İddia: Komşuya veya arkadaşa iyi gelen ilaç iyi ilaçtır.
Cevap: Tıpta hastalık yoktur, hasta vardır. Her insanın durumu farklıdır. Komşudan veya arkadaştan ilaç önerisi almak doğru değildir.
***
İddia: İki eliyle iki yan tarafını gösteren kişinin böbreklerim ağrıyor demesi. Özelikle şeker hastaları bu tür bir yakınmayı büyük bir endişe ile ifade eder.
Cevap: İki böbreğin birden ağrıması düşük bir ihtimaldir. İki yan taraf birden ağrıyorsa bunun nedeni büyük ihtimalle fizikseldir. Şeker hastalarında böbrek problemi çok önemlidir ama bu durum sinsidir, ağrısızdır. Bu konuda daha geniş bilgi almak isterseniz Google’a Dr. Cemal Nuri Gürbüz – şeker hastalığının böbreklere etkisi yazmanız yeterlidir.
***
İddia: Aniden görülen baş dönmesi kolesterolün aniden fırlamasına bağlı olabilir.
Cevap: Ani baş dönmesinin pek çok nedeni olabilir. Sebepler arasında ani kolesterol yüksekliği yoktur. Bu durumda evde yapılacak ilk iş tansiyona ve şekere bakmaktır.
***
İddia: Kolesterol yükseldiğinde damarlar tıkanır.
Cevap: Hipertansiyonun mekanik etkisinin yanı sıra, bazı risk faktörlerinin etkisiyle damarların iç yüzeyinin altında gerçekleşen kronik mikropsuz iltihap (inflamasyon) sürecinin sonucunda ortaya çıkan damar sertliği tablosunda, kolesterol yüksekliği tek başına bir etken değildir. Bu konuda daha geniş bilgiye ulaşmak isteseniz Google’a Dr. Cemal Nuri Gürbüz – damar sertliği yazmanız yeterlidir.
***
İddia: Yaşlıların kalp krizi ve felçten korunmak için mutlaka kimyasal adı asetil salisilik asit, yaygın adı ile aspirin olan kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekir.
Cevap: Kalp krizi veya felç geçirmiş yaşlı ya da genç kişilerin söz konusu ilacı kullanmaları bu hastalıkların tekrarlama riskini azaltır ama ilk kriz ya da felç riskini azaltıcı bir etkisi yoktur. Bu konuda daha geniş bilgi almak isterseniz Google’a Dr. Cemal Nuri Gürbüz – Aspirin yazmanız yeterlidir.
***
İddia: Halsizlik veya yorgunluk varsa vitamin içmek gerekir.
Cevap: Halsizlik veya yorgunluğun pek çok nedeni olabilir. Önce nedeni bulmak, sonra o nedeni ortadan kaldırmak gerekir. Bu konuda ayrıntılı bilgiye sahip olmak isterseniz Google’a Dr. Cemal Nuri Gürbüz – halsizlik ve yorgunluğun nedenleri yazmanız yeterlidir.
***
İddia: Çeşitli ilaçlar kullanırken kural olarak mide koruyucu da kullanmak gerekir.
Cevap: Mide koruyucu adıyla bilinen ilaçların kullanılması için herhangi bir tıbbi gerekçe olup olmadığına hastanın hekimi karar vermelidir. Kronik hastalıklar için bazı ilaçlar kullanılıyor diye yanında bir de mide koruyucu kullanılması gerektiğine dair bir kural yoktur.
***
İddia: Bağışıklığı güçlendirmek için bazı ürünleri tüketmek gerekir.
Cevap: Bağışıklık sistemi genel sağlığımızın bir parçasıdır. Sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenleri yaptığımızda bağışıklık sistemimiz de görevini daha iyi yapar. Bu konuda sihirli formüller yoktur. Bu konuda daha geniş bilgi almak isterseniz Google’a Dr. Cemal Nuri Gürbüz – bağışıklık sistemi yazmanız yeterlidir.
***
İddia: Vitamin ve demir ilaçları kilo aldırır.
Cevap: Vitamin veya demir ilaçları kullanıldığında iştahta artış olması bu ilaçların tat alma duyusunda iyileşme sağladıklarını gösterir. İştahı artan kişi beslenmesine dikkat etmezse kilo alabilir. Yani bu ilaçlar doğrudan kilo aldırmaz, bütün mesele beslenmeye dikkat etmemektir.
***
Kitaplarda bulunmayacak türden bilgiler aktardım size. Devamı gelebilir.
Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…