Yeni askerlik teklifi Meclis’te: Askerlik süresinin 6 ayını dolduranlara terhis

Yeni askerlik teklifi Meclis’te: Askerlik süresinin 6 ayını dolduranlara terhis
23.05.2019
A+
A-

Yeni askerlik sistemiyle ilgili teklif, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Kalıcı hale getirilen bedelli askerlikten yoklama kaçakları ve bakayalar yararlanamayacak.

Askerlik sistemi değişiyor. Konuyla ilgili 65 maddelik kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Yeni sistemde zorunlu askerlik herkes için 6 aya düşüyor. Kanun teklifinin yasalaştığı anda kışlada 6 ayını doldurmuş olan askerler terhis olabilecek.

Yeni sistemde isteyenler 6 aydan sonra da askerliğe devam edebilecek. Bu durumda ayda 2 bin lira maaş alacaklar. Bu sürede sigorta primleri de devlet tarafından ödenecek.

ERDEN GENERALLİĞE

Askerliğini uzatanların orduda kalıp generalliğe kadar yükselme şansı da var. Yeni sistemle kalıcı hale gelen bedelli askerlikte yaş sınırı da kalkıyor. 20 yaşını doldurmuş ve 31 bin TL ödeyenler bedelli askerlik yapabilecekler.

Bedelli askerlikte 1 aylık temel askerlik zorunlu olacak. Kontenjandan fazla başvuru olursa kura çekilecek. Bir kere kurada çıkmayanın yeniden başvuru şansı da var.

BAKAYALARA TEK FIRSAT

Teklifte en önemli noktalardan biri de bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar ilgili. Bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar için bir kereliğine bedelli askerlikten yararlanma fırsatı verilecek. Ancak sistem devreye girdikten sonra yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olanlar bedelli askerlik yapamayacak. Ayrıca bu kişiler bu durumda oldukları her gün için 10 lira da ceza ödeyecekler.

BAYRAMDAN ÖNCE YASALAŞABİLİR

Teklifle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifinin, Meclis’in uygun görmesi halinde bayramdan önce yasalaşabileceğini bildirdi. Muş teklife ilişkin şu bilgileri verdi:

“Meslek Yüksek Okulları mezunları da yedek subay olarak görev yapabilecek. Görevlerinin sonunda talep halinde yedek subaylıktan astsubaylığa geçebilecekler. Subaylığa geçmeleri için önlerinde engel olmayacak.

Bedelli askerlik kalıcı olacak. Bedeli yatıranlar bir aylık sürede askerlik görevini yapmış olacak.

Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar bedelliden faydalanamayacak. Kanun yürürlüğe girmeden yoklama kaçağı ya da bakaya olanlar bir seferliğine bedelliden faydalanabilecekler. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ayı dolduran terhis olabilecek. 6 ay daha görev yapma imkanları var. Kendilerine ücret ödenecektir. Komisyon 48 saati beklemeden toplanabilir. Bedelli askerlikte yaş sınırı kalkacak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.