Yeni bir adli yıl…
1 Eylül 2019 tarihi itibariyle adli tatil bitti ve Türkiye yeni bir adli yıla giriş yaptı. Yeni adli yılın başta hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye personeli olmak üzere ülkemize hayırlara vesile olması öncelikli temennimiz. Geçmiş yıllarda yaşanan aksaklıkların olmadığı, ülkemizin adalet sisteminin daha güçlü olduğu bir yıl olmasını dilerim.
Ancak ülkemizin her alanda yaşadığı bölünmüşlük, ayrışma ve kutuplaşma adalet camiasında da kendisini hissettiriyor. Adli Yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayında olması, buna karşılık 42 baro başkanının açılış törenine katılmaması, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu’nun ise törene katılması tartışmalara yol açtı.
Törene katılmayan barolar özellikle “kuvvetler ayrılığı ilkesi” gereğince törenin yürütmenin başının ev sahipliğinde değil de yargının ev sahipliğinde yapılması gerektiğini savunuyorlar. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu ise yürütme ile diyalog halinde olunması gerektiğini, sorunların yürütme ile ortak hareket edilerek giderilebileceğini savunuyor.
Benim şahsi kanaatim de “Kuvvetler Ayrılığı ve Yargının Bağımsızlığı İlkesi” gereğince adli yıl açılış töreninin yargının ev sahipliğinde yapılması, eğer ülkede buna ket vuracak bir durum söz konusu ise yargının gerekli tavrı koyması gerektiği yönündedir.
Tartışmalar bu minvalde devam ederken, olan yine ülkemizdeki adalet sistemine oluyor. Türkiye Hukukun Üstünlüğü (Rule of Law) konusunda 113 ülke arasında 101. Sırada. Türkiye Guatamela, Madagaskar, Kenya gibi ülkelerin gerisinde bulunuyor.
Hukuka duyulan güven her geçen gün azalıyor. Uzun yargılama süreleri, insanları hak aramaktan caydırıyor. Verilen her kararın yüzde ellisi üst derece mahkemelerden bozulup geliyor. Yeni kurulan İstinaf Mahkemeleri sorunları çözmek yerine hem yargılama sürecini uzattı hem de içtihat birliğini bozdu.
Hukuk düzenimizin sorunları anlatmakla bitmez. Bu nedenle günlük, gereksiz tartışmalara bir son verip, hukukun üstün olduğu, insanların hukuka güvendiği bir sistemin kurulabilmesi için derhal gerçekçi ve akılcı düzenlemelerin yapılması gerekiyor.