Yeni yıl…

Yeni yıl…
03.01.2020
A+
A-

Son yıllarda posta ile yılbaşı kartı göndermenin yerini, artık cep telefonu ve internet yoluyla yapılan gönderiler aldı.

Eminim siz de sevdiklerinizden gelen yeni yıl kartını, internetten gelen bir mesaja tercih edersiniz. Evet, ülkemizde yılbaşı kartı gönderme son yıllarda bir hayli yok denecek kadar azaldı ama bazı ülkelerde bu gelenek devam ediyor. İngiltere’de, aralık ayı içinde hazırlanacak Noel ve yılbaşı kutlama kartlarının 800 milyon adedi geçeceği tahmin ediliyormuş…

Yılbaşı kutlama tarihinin MÖ 2000’li yıllara kadar uzandığını söyler tarihçiler. Eski Mısır’dan Çin’e, Avrupa’dan Anadolu topraklarına kadar uygarlıklar, takvimleri farklı da olsa, yeni bir yıl için heyecan duymuşlar ve kendilerine özgü kutlama gelenekleri oluşturmuşlar.

Yılbaşı kutlamaları, kültürlere göre değişiklikler gösterse de, yeni yıl insanlar için hep umutların yeşerdiği, sevginin yükseldiği ve inançların doruğa ulaştığı bir ortak paylaşım günü olmuş.

Eski Mısır’da içine kokular konmuş minik şişelerle verilmiş, Roma İmparatorluğu’nda ise altın kaplı, oymalı kutular içine yerleştirilmiş defne ve zeytin dalları içinde sunulmuş yeni yıl dilekleri.

Yeni yılın, yaşamda tertemiz bir sayfa açması için beklentiler kimi yerde ağaca, kimi yerde de taşların üstüne yazılarak insanların yeni yıldan beklentilerini, gelecek güzel günlerin umudunu saklamış içinde.

Yeni yılın kutlamasının Hıristiyan dünyasının kutsal olarak kabul ettiği Noel’le alâkası yoktur. Hıristiyanlar arasında Noel kutlamaları, Hz. İsa’nın doğum tarihi olarak kabul edilen 25 Aralık’ta başlar ve dinî bir özellik taşır. Bizim için ise yılbaşı sadece bir takvim olayıdır, hiçbir dinî özelliği yoktur.

Dijital devrim başlamadan önce Bursa’da yeni yıl, postahanenin önüne yeni yıl kartı satan satıcıların tezgahlarını hazırlamasıyla hissedilirdi. Yeni yıl kartları özenle seçilirdi. Kartlar Bursa dışına yollanacaksa, mutlaka Bursa manzarası ya da Uludağ görüntüleri olurdu.

Nasıl da güzeldi o postahane önündeki kart satıcılarının tezgahları… Işıl ışıl simli rengarenk kartlar, sanki bir ressam elinden çıkmış tablo gibiydi.

Yeni yıl kartı yollayacağımız eş, dost, akraba ve öğretmenlerimizin listesi yapılır ve özenle seçilirdi her yollanan kart…

Yılbaşı kartının seçiminden yazımına, zarfın kapatılmasına ve üzerine pulun yapıştırılmasına kadar bir ritüeldi.

Bu haz; yaşamın dijitalleşmesi ile kayboldu gitti, nasıl anlatılır ki şimdiki gençlere o yeni yıl kartlarını yollamak için postahanede pul kuyruğuna bile girildiğini.

Ve sanırım şimdilerde bir tek tuşa basılarak onlarca kişiye aynı anda atılan mesajların yerine, özenle seçilerek ve dolma kalemle tek tek yazılarak yollanan kutlama kartlarının arasındaki fark ve alınan haz tarif edilemez.

Paylaşmanın unutulmadığı, umutlarınızın gerçekleştiği yeni bir yıl dileklerimle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.