Yunuseli için; ‘Betona Hayır, Yeşile Evet!’

04.02.2021
A+
A-

Selam tüm okuyuculara, Bursa’yı, yeşili, doğayı seven tüm duyarlı yüreklere…

 ***

Bursa; namıdiğer Yeşil Bursa… Yüzyıllardır böyle anılır. Suyu bol, yeşili, çok bereketli toprakları, yeşilin her tonuyla Uludağ’ı, tarihi asırları geçmiş ağaçları, somuncu babanın deyimiyle “özlenen şehirdir Bursa…”

Yeşil namıyla bize emanet edilen bu cennet şehre ne çok ihanet ettik. Yıktık, yaktık…

Bursa’nın tarihi dokusunun en yoğun olduğu Bursa’nın kalbi dediğimiz alanı TOKİ’lerle hançerledik, yanlış şehir planlaması sebebiyle birçok alanı rantta kurban verdik, dönülmesi zor çarpık çurpuk bir kentleşmeyle yeşilin yerini çirkin beton yığınlarına bıraktık, nice zeytin, incir bahçelerini ziyan ettik. Uludağ’a çıkıp şehre baktığımızda artık yeşil Bursa’dan eser kalmadığını maalesef içimiz sızlayarak seyrettik. Neyse ki bizi teselli eden; Kültürpark, Merinos, Botanikpark gibi birkaç yer var. Ha bir de Yunuseli havalimanı… Bir şey olacak diye ödümüzün koptuğu güzelliklerden biri…

1940’ta inşa edilen ve Bursa’nın ilk havaalanı olan Yunuseli Havaalanı, 2001 yılında Yenişehir Havaalanı’nın hizmete açılmasıyla 2017 yılına kadar askeri hizmette kullanıldı. 16 yıl aradan sonra Yunuseli Havaalanı, dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından 1 Şubat 2017’de yeniden hizmete açılsa da istenen etkiyi sağlayamadı. Altepe’nin istifasının ardından yerine geçen Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURULAŞ tarafından işletilen Yunuseli Havaalanı’ndan yapılan uçuşları 10 ayda 18 milyon TL zarar ettiği gerekçesiyle iptal etti. Daha sonraki açıklamalarında Aktaş, ”Mevcut durumu, Bursa için en rantabl şekilde kullanacağız. Yunuseli ile sadece Doğanbey’i ilişkilendirmek doğru değil. Yunuseli Havaalanı arsası, 9-10 bin konutun yapılabileceği bir yer. Hem de düşük yoğunluklu olarak. Bununla bir değil birkaç Doğanbey ikame edebilirsiniz. Bizim burada düşüncemiz şudur: Konut yapalım, gelir ortaklığı şeklinde. Sonra da bu konutları Bursa yararına değerlendirelim. Bursa’ya ait arsaları ve binaları ya da şehrin diğer değerlerini ‘en rantabl şekilde’ kullanmaya kararlıyız.” dedi.

Alinur Aktaş’ın iki yıl önce yaptığı bu açıklaması kentin önemli değerlerinden biri olan Yunuseli Havaalanı arazisinin geleceği konusunda Bursa halkını endişeye sevk etse de yaklaşık iki buçuk yıldır atıl vaziyette bulunan arazinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden devamında bir açıklama gelmemişti.

Fakat son günlerde Yunuseli havaalanı arazisinin yapılanmaya açılması planlanması ve 750 dönümü Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmesi haberiyle Bursa’yı gönülden seven insanları yine bir telaş ve üzüntü aldı… Nadir yeşil kalan ve bize ait olan bu güzelim arazi de acaba beton yığınlarıyla mı kaplanacak? Bugün yüzlerce insan bu konuyla ilgili Yunuseli’nde biraraya gelen altı siyasi parti temsilcisinin demeçlerini dinlemek, konuyla alakalı destek vermek için toplandı.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti’nin başını çektiği Yunuseli Platformu, çevre sakinlerinin de katılımı ile ‘Yeşile evet, betona hayır’ dedi. Bursa’da CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti’nin başını çektiği Yunuseli Platformu, ilk kitlesel etkinliğini gerçekleştirdi. ‘Yunuseli ranta kurban gitmesin’ temalı açıklamaya platformu oluşturan siyasi partilerin il başkanlarının yanı sıra İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, CHP PM Üyesi Umut Akdoğan, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Millet İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey de destek verdi.

Etkinlikte ilk sözü alan DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz şunları söyledi:

“AKTAŞ’A KİBRİNİN FARKINDA OLMASINI DİLİYORUM”

“Bursa’nın bir değerine sahip çıkmak için buradayız. Çok uzun zamandır Bursa’yı, Bursa’yı sevmeyen insanların yönettiğini düşünüyorum. Alinur Bey’e sesleniyorum. 400 dönümlük Botanik Park’tan Bursalılar yararlanırken hangi akla hizmet, kimden izin alarak Bursalıların kendi cebinden ödediği paralarla Bursa halkına mal olmuş 750 dönümlük bir araziyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrettiniz? Bursa’yı yönetenlerin Bursa’nın farkında olmadığını dile getirmek istiyorum. Yunuseli’nin kimin olduğunun farkında değiller. Bir imza ile bunu başkalarına devredemeyeceklerinin farkında değiller. Bu alanın etrafında yaşayan 140 bin insanın ne düşündüğünün farkında değiller. Yeşilin farkında değiller. Depremin farkında değiller. Başkan demiş ki ‘Gelsinler ben onlara anlatayım’. Bu kibrin farkında olmasını diliyorum.”

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, verdiği demeçte ise muhalefet için ‘Gelsinler izah edeyim’ diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da cevap verdi:

AKTAŞ’A SORUYORUM: 750 DÖNÜMÜ VERİRKEN BİZE Mİ SORDUN?”

“Bugün burada siyaset yapmak için buluşmadık. Bir Bursalı olarak, Bursa’da yaşamaya niyetli insanlar olarak Bursa’nın doğasına, yeşiline sahip çıkmak ve çevre, doğa, kentleşme adına kötü gidişe dur demek için toplanmış bulunuyoruz. Biz 6 siyasi parti il başkanları olarak hızlıca bir platform kurduk. Mutlaka akademik odalar, STK’lar ve kanaat önderleri ile birlikte bu platform çatısı altında yarınlar için, bu topraklar ranta kurban gitmesin diye mücadele edeceğiz. Stadı gördüğümüz için, Doğanbey’i gördüğümüz için endişe ediyoruz. Sayın Aktaş demiş ki ‘Gelsinler ben izah edeyim’. Ama şunu soruyorum; 750 dönümü verirken bize mi sordun? Verdikten sonra mı bize, Bursalılara soracaksın? Bugün Diyanet İşleri Başkanı Bursa’da. Yüce dinimizin yeşile, insana, tabiata verdiği önem ortada. Yunuseli için bir destek mesajı da ondan beklediğimi ifade ediyorum.”

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Yunuseli Havalanı arazisinin Bursalıların bağışları ile alındığını hatırlattı ve şunları söyledi:

BURASI HAVAALANI YAPILMAK KAYDIYLA GÖNÜLLÜ BAĞIŞLARLA ALINDI, YARGI YOLUNU ARAYACAĞIZ”

“Bulunduğumuz bölge 1400 dönüm. Cumhuriyet’in ilk yıllarında yoksul halkın bağışları ile alınmış. Bundan sonraki süreçte yargı yolunu arayacağız. Havaalanı yapılmak kaydıyla gönüllü bağışlarla alınmış burası. Bursa Büyükşehir’e devredildikten sonra rant çevrelerinin uykusu kaçıyor. Diğer büyükşehirlerde rantı kesilen çevreler gözünü buraya diktiler. Stadımızı yıktılar, yeni yer içinize sindi mi? Bursa vizyonsuzlukla yönetiliyor. Ama ceremesini biz çekiyoruz. Buradan çıkınca evimize kaç dakikada gideceğiz? Bursa bunu hak ediyor mu? Aktaş, Doğanbey gibi olmayacak diyor. Sanki Doğanbey’i biz yaptık? 8-10 bin konutluk bir proje hazırlanıyor ama başkan bizi basın yolu ile davet ediyor. Bu kentin dinamikleri var. Aklın yolu bir. Bir ortak akılla buranın geleceğine karar vermeliyiz. Ama kesinlikle betona ve ranta dönüşmemeli. İnandırıcılıkları hiç yok. Alinur Aktaş’ın başlayıp bitirdiği bir iş yok. Bursa proje çöplüğüne döndü. Kaynaklarımız heba oluyor. Son olarak gözlerini buraya diktiler. Buranın betona ve ranta kurban gitmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Yunuseli sakinlerinin de destek verdiği etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Alinur Aktaş’ın önünde tarihe geçmek için bir fırsat olduğunu söyledi ve ekledi:

GELİN YEŞİL ALAN OLARAK KORUYUN, TARİHE GEÇİN”

“Bizler yerel yöneticiler olarak böyle bir alan bizim elimizde bulunduğu zaman yüzümüz gülüyor. ‘İşte rekreasyon alanı, bu alanı nasıl kente katabiliriz’ diyoruz. Nasıl merhum Reşat Oyal bize Kültürpark’ı emanet etmiş, hala hayır duaları ile anıyoruz. Erdem Saker, Botanik Park’ı hediye etmiş. Hikmet Şahin Mihraplı Parkı ile ilgili çalışmaları yapmış. Aktaş’a sesleniyorum; İşte sana tarihe geçmek için fırsat. Gelin 1400 dönümün hepsini yeşil alan olarak koruyalım. Ve siz de tarihe geçme fırsatı yakalayın.”

Millet İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Yunuseli imara açılırsa devamının geleceği konusunda uyardı ve şunları söyledi:

YUNUSELİ SADECE GÖSTERGE, ARDINDAN CEPHANELİK, HASTANE ALANI, DSİ ALANI GELECEKTİR”

Bir Bursalı olarak, 20 yıl kent yöneticiliği yapmış biri olarak Bursa’nın bağrına batırılan hançerlerde mutlaka ve mutlaka orada olup sizlerin yanında yer alarak o kenti koruma konusunda mücadele eden bir kardeşiniz olarak burada yapılması düşünülen her türlü betonlaşma projesine karşı çıkıyorum. Kesinlikle korunmak zorundadır. Sadece bu alan değil bu alanın etrafında bulunan kamu alanlarının da birlikte korunması gerekiyor. Bursa’da Uludağ sırtlarından baktığınızda beton görüyorsunuz. Yeşil alanların tamamına yakını Kültürpark ve Merinos dışında mezarlıklar. Temiz havaya ihtiyaç duyan Bursalılar ne olur bu alanlara sahip çıkın. Yunuseli sadece göstergedir. Ardından Nilüfer’deki Cephanelik gelecek. Hastane Alanı gelecek. Yıldırım’daki DSİ alanı gelecek. Bu alanları korumak 3 milyon Bursalının hakkıdır. Doğacak çocukların hakkıdır bu. Bursalılar bu alanı korumalı. Kent yöneticileri de bu alanların korunması konusunda taahhütlerini yerine getirmek zorundadır. Betona hayır, yeşile evet.”

Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız ise şöyle konuştu:

”BÖYLE BİR KATLİAMA İZİN VEREMEYİZ”

“Buranın Bursa’ya çok önemli hizmetleri olmuştur. Stratejik olarak çok büyük katkıları olmuştur. Mevcut statüsünün korunmasını istiyoruz. Böylece mevcut yapı stoku korunmuş olacaktır. Her şeyin rant olduğu bir dönemde bırakın burası yeşil kalsın. Bursa beton kent olma yolunda hızla ilerliyor. Buna izin veremeyiz. Burası Bursalıların. Bursalıların izni olmadan böyle bir katliama izin veremeyiz. Bu çevrenin imar yoğunluğunun artmaması lazım. Bu bölgeye 5-10 bin konut yapılmasına şiddetle karşı çıkıyoruz. Bursa trafiği zaten bunu kaldırmaz. Bir afet durumunda burası bir nefes alma yeridir. Gerekirse burada bir havacılık müzesi olabilir. Bir teknofest düzenlenebilir burada. Yeşil kalabilir. En son TOKİ Bursa’ya geldiğinde Doğanbey çıktı ortaya.”

Demokrat Parti Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan’ın konuşması ise şöyle:

“MİLLETE RAĞMEN SİYASET OLMAZ”

Millete rağmen siyaset olmaz. ‘Nasıl olsa seçildik, kimse bize müdahale edemez’ anlayışıyla siyaset olamaz. Gün gelecek herkesin görev süresi bitecek. Yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla anılacağız. İsterlerse hürmetle anılacaklardır. Ama burada yanlış yaparlarsa Bursa’ya zarar vermiş kişiler olarak anılacaklardır. Gerekli demokratik mücadeleyi ve hukuksal mücadeleyi yapacağımızı belirtmek istiyorum.”

Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Atmaca, Ankara’da olduğu için etkinliğe katılamazken, 6 siyasi parti imzasıyla oluşturulan platformun ortak açıklaması ise şöyle:

YUNUSELİ PLATFORMU’NUN ORTAK AÇIKLAMASI

“Bursa’nın korunması gereken en önemli değerlerinden biri olan Yunuseli Havaalanı için yaşanan son gelişmeler, şehrimizin yarınları için hepimizi endişelendirmiştir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın, geçtiğimiz günlerde, 1400 dönümlük alanın 750 dönümünü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrettiğini açıklamış olması, yapılaşma ve trafik başta olmak üzere yoğunluk artışına zaten yeterince kurban edilen Bursa’nın geleceği için haklı kuşkuların artmasına yol açmıştır.

Bilinmesini isteriz ki;

Yunuseli Havaalanı’nın arazisi, Bursa halkının maddi manevi katkılarıyla edinilmiştir ve bu yönüyle gerçek sahibi de tüm Bursalılardır.

Dolayısıyla bu arazi üzerinde, Bursalıların görüşleri alınmadan, vatandaşa sorup danışmadan tasarrufta bulunulması doğru değildir.

Aynı şekilde;

Kamuya ait devasa bir alanın, milletin sesi ve temsilcisi olan siyasi partilerin, akademik odaların, meslek kuruluşlarının, STK’ların, hemşehri derneklerinin ve kanaat önderlerinin görüşlerinin alınmadan ne olacağı henüz açıklanmayan bir proje için tahsis edilmesi de aynı ölçüde yanlıştır.

Hele hele Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kullanımına bırakılan 750 dönümde, yoğun yapılaşma projesinin gerçekleştirileceği iddiası son derece vahimdir.

Bursa’nın akciğeri konumunda nadir bölgelerinden biri olan Yunuseli Havaalanı arazisi, zaten plansız programsız yoğunluktan ötürü boğulmakta olan bu şehrin nefes alan değeri olarak korunmalı; tamamı yeşil alan olarak Bursa halkının ortak kullanımına açılmalıdır.

Biz aşağıda imzası bulunan siyasi partiler olarak oluşturduğumuz geniş katılımlı ‘YUNUSELİ PLATFORMU’ nezdinde; hükümet yetkililerini ve bu şehrin yönetenlerini, testi kırılmadan uyarmayı görev addediyoruz.

Yanlışta ısrar edilmesi halinde, yasal haklarımız doğrultusunda her türlü tepkisel etkinlikleri de içeren bir dizi protesto faaliyetini yürütmeyi de toplumsal sorumluluğumuz gereği gerçekleştirmeye kararlıyız.

Bursa’nın yarınları açısından, gelecek nesillere karşı sorumluluklarımızı da düşünerek, bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı özellikle vurguluyoruz.”

Umuyoruz ki Yeşil Bursa’mızı temsilen yapılan bu demeçler, tepkiler sonuç verir ve  gidenleri geri getiremeyiz belki ama var olanları da korumakta gecikmeyiz…”

YORUMLAR

  1. Tansel Saylı dedi ki:

    RANT… RANT… RANT… / TALAN… TALAN…TALAN… BURSA TALAN EDİLİYOR… EDİLDİ BİLE…