Zorluteks, çevre dostu üretimin öncüsü olmayı sürdürüyor
Sürdürülebilir bir gelecek için daha yaşanabilir bir dünya hedefi doğrultusunda hareket eden Zorluteks, doğa dostu akıllı üretim teknolojileri, etkin enerji yönetimi ve geri dönüşüm uygulamalarının yanı sıra 11 ton siyah boya geri kazanımı ve dünya ortalamalarının çok üzerinde su tasarrufu ile doğayı korumaya katkı sağlıyor.
Türkiye tekstil sektörünün en köklü temsilcilerinden biri olan Zorluteks, faaliyet gösterdiği pazarlarda, çevre ve sürdürülebilirlik esasını hedef alarak çalışmaya devam ediyor. Bir yandan yüksek kaliteli ürünler üretirken diğer yandan doğayla dost, sürdürülebilirlik ilkelerinden taviz vermeyen bir üretim anlayışıyla hareket eden Zorluteks, hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların sonuçlarını tüm paydaşlarıyla düzenli aralıklarla paylaşıyor.
“Sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak için çalışıyoruz”
Zorluteks’in çevre yaklaşımıyla ilgili açıklamada bulunan Zorlukteks Genel Müdürü Cemil Çiçek, büyüme hedefleri doğrultusunda müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutarken, doğal kaynakların etkin kullanımı için çevre yönetim sistemi ile atıkların azaltımı ve geri kazanımı, kimyasal yönetim sistemi ile doğaya dost ürünlerin kullanımı, enerji yönetim sistemi ile de daha tasarruflu sistemlere geçiş yapıldığını ifade etti. Çiçek, “Sektörde 65 yıla dayanan tecrübemizle dünyanın her tarafında iş yapabilme becerisine sahibiz. Ekonomik sürdürülebilirliğin, toplum için değer yaratan projelerle ve çevresel uygulamalar ile sağlanabileceğine inanıyoruz. Bu anlayış doğrultusunda Zorluteks olarak tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi.
“Dünyanın önde gelen entegre tesisinde üretim”
Dokumadan, boya, baskı ve konfeksiyona kadar üretimin tüm aşamalarını kendi bünyesinde gerçekleştiren ve bunu kendi kanallarıyla tüketiciye sunan dünyanın alanında önde gelen entegre tesisi olduklarını belirten Çiçek, sürdürülebilir ekonomi anlayışı ile üretim yaptıklarına dikkat çekti. Diğer taraftan karbon emisyonunu hesaplayarak emisyon miktarını nötrleyebilecek sayıda ağaçtan çok daha fazlasını ‘Ülkem İçin Hatıra Ormanı” projeleriyle doğaya kazandırdıklarını söyleyen Çiçek, 2010 yılından bu yana yaklaşık 150 bin ağacı büyütmüş olmaktan dolayı büyük bir gurur duyduklarını kaydetti.
Ayrıca müşterilerine sertifikalı organik ürünler sunduklarını ve özellikle nevresim takımlarının bitkisel elyaflardan üretildiğini belirten Çiçek, “Kolay ütülenebilen ve leke tutmayan ürünlerimizle kullanıcıların enerji tasarrufu sağlamasına destek oluyoruz. Sertifikalı organik ürünlerimizle doğayı koruyor, Kendini Temizleyen Stor ve Kumaş Perde, Negatif iyonlarla pozitif bir uyku sağlayan TAÇ Ion Therapy gibi birçok inovatif ürün geliştiriyoruz” dedi.
“Teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyoruz”
Daha verimli sistemlere geçen Zorluteks fabrikası, düşük enerjili yüksek devirli dokuma, brode makinalarına ve az kimyasal kullanan, düşük enerjili ve az su tüketen dijital baskı makinalarına yatırım yapıyor. Çiçek konuyla ilgili, “Dijital baskı makinalarımız sayesinde yıllık 15.000 km üretim yapılabiliyoruz. Bir başka ifadeyle Türkiye’yi baştanbaşa 10 kez kat edebilecek bir üretim rakamına ulaşabiliyoruz. Bu yatırım sayesinde su kullanımında günde 200 ton tasarruf ediyoruz. Dijital teknolojiye yapılan yatırımlar ile yaklaşık olarak günlük 1000 kişilik hane halkının tüketeceği kadar enerji ve su tasarrufu sağladığımızı söyleyebiliriz” dedi.
“Geri kazanım projeleriyle tasarruf sağlıyoruz”
Kurdukları geri kazanım tesisleri sayesinde su, katı atık, atık boyalar ve dijital baskı makineleri ile tasarruf sağladıklarını ifade eden Çiçek, geri dönüşüm uygulamaları ile doğayı korumak için çalıştıklarına dikkat çekti. Cemil Çiçek, “Kurduğumuz geri kazanım sistemleri sayesinde, suyu birden fazla proseste kullanarak, örneğin, 1 kg pamuklu kumaş üretiminde dünya ortalaması 120 lt su iken, Zorluteks olarak 1 kg pamuklu kumaşı 80 lt ortalama su ile üretiyoruz. Katı atıklarımızın yüzde 90’nını geri dönüşüm süreçleri ile yeniden değerlendiriyoruz. Farklı renklerdeki atık boyaları bir araya getirerek her yıl ortalama 11 ton siyah boya geri kazanımı sağlıyoruz. Kapitone makinelerinin kenarından çıkan elyafları geri dönüşüme gönderiyoruz. Bu şekilde geçtiğimiz yıl 23 ton atık elyafı yastık dolum işleminde yeniden kullandık. Ayrıca Doğa Dostu Çanta projemiz kapsamında ürettiğimiz 63 bin adet bez çanta ile naylon torba kullanımını azalttık ve bu konudaki farkındalığı artırmaya yardımcı olduk. Diğer taraftan Atık Yağ Toplama projesiyle 2016’dan bu yana 2.5 ton atık yağ topladık. Bu projemiz sayesinde çevre kirliliğinin önüne geçerken aynı zamanda konulan atık yağ toplama hedefinin gerçekleştirilmesi ile engelli bir yakını olan çalışanımıza Akülü Sandalye ettik” dedi.