Çarpana dokuma eserler, Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sergileniyor

Çarpana dokuma eserler, Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sergileniyor
11.12.2019
A+
A-

Bursa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün açtığı çarpana dokuma kursundaki eserler, Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sergilenmeye başladı.

10-20 Aralık tarihleri arasında izlenebilecek sergide kaybolmaya yüz tutmuş olan çarpana sanatını Öğretim Görevlisi Sevgi Yüksel Uzunöz’ün çabalarıyla, yeniden hayat buluyor.

Bursa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün destekleriyle 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi’nde iki ay boyunca devam eden kursa katılan 14 kursiyer birbirinden güzel çok sayıda eser ortaya çıkardı.

Çok sayıda eserin sergilendiği çalışmaları, Ayfer Çalışkan, Burcu Bildiren, Didar Üçbudak, Emel Şahin, Fulya Çetinkaya, Gülseren Bağlar, Huri Ülker, Hüsran Deniz Ediz, İffet Günöven, Nuray İçöz, Sevda Orhan, Şirin Arık’tan oluşan kursiyer grubu gerçekleştirdi.

ÇARPANA TEKNİĞİ NEDİR?

Çarpana, Asya göçebeleri arasında ve Anadolu’da kullanılan dokuma tezgahları­nın en basit türü ve bu tezgahlarda dokunan dokumalara verilen genel isim olarak karşımıza çıkıyor. Çarpanada kolan, kemer, kuşak, eğer süsleri ve ip çeşitleri gibi eni dar, boyu uzun dokumalar dokunuyor, örme ve dokuma tek­niği bir arada kullanılıyor. Çarpana denilen sistem toprağa çakılı kazıklardan yararlanarak yere paralel olarak kuruluyor.
Çarpananın bir ucunu yer kazığına bağlayan dokumacı, çözgü ipleri­nin ucunu beline ya da sabit bir yere bağlayarak birbirine paralel ve gergin duran bir dokuma alanı elde ediyor.

 
İşlenecek nakışın türüne göre hazırlanan renkli iplik­ler, el büyüklüğünde, dikdörtgen biçiminde dört delikli levhalardan geçiriliyor. Sayıları 4-6 arasında olan deve derisi ya da tahtadan yapılmış bu levhalar, başka tezgahlarda görülmez. Renkli iplikler çözgü ipleri ara­sından geçirilerek nakışlar oluşturulur. Do­kuma işlemi ilerledikçe nakışlar zaman za­man sıkıştırılıyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.